Adobe Photoshop CC 14 (Creative Cloud) в момента е водещото и водещо приложение за редактиране на растерни изображения на Adobe. Разработчиците са въвели много нови функции в новата версия на програмата, които ще направят работата ви по-ефективна и лесна. В тази статия ще говоря за някои от тези функции, за да ви е по-лесно да ги разберете.

Да започваме!

Филтър за намаляване на трептенето

Тази съвсем нова функция ще ви позволи да подобрите остротата и яснотата на вашите снимки с помощта на усъвършенстван алгоритъм, който проследява посоката и скоростта на движението на ръката ви (разклащане, потрепване на ръката), докато правите снимка.

Нека да разгледаме резултата, който може да се постигне с този филтър:

Филтърът за стабилизиране на изображението може да бъде намерен в раздела на главното меню Филтър ->Изостряне ->Стабилизиране на изображението (Филтър ->Изостряне ->Намаляване на трепването), но този филтър е много повече от просто изостряне. Може ефективно да увеличи контраста и да намали замъгляването, причинено от треперене на ръката. Но това няма да повлияе на фокуса на снимката и снимките с дълга експозиция с размазване на движението. Нека да разгледаме параметрите му:

Първо, трябва да определите зоната на размазването, където Photoshop ще изчисли посоката и скоростта на ръкостискането на фотографа. Не правете този регион твърде малък или твърде голям. Между другото, Photoshop ще ви уведоми, ако сте дали грешен размер на региона.

Ако имате избран и конфигуриран правилно регион, можете да променитеНастройки за замъгляване на проследяване (Настройки за замъгляване на проследяване). Тук имате следните опции:

  • Граници на следата на размазване
  • Изглаждане
  • Потискане на артефакти

Опцията "Blur Trace Borders" работи като намаляване на количествения размер на ефекта на трептене, "Smoothing" е необходимо за намаляване на шума, създаван от филтъра. Можете да получите по-точен резултат, като намалите настройката за изглаждане, но в крайна сметка ще получите повече шум. Колкото повече увеличавате стойността на Blur Trace Bounds, толкова повече шум получава изображението.

Също така, можете да добавите няколко области на замъгляване и да сравните резултатите, за да изберете най-добрия, за да получите най-добрия ефект на стабилизиране на изображението.

Изпробвах този филтър на няколко от моите снимки и винаги получавах прилични резултати след известна настройка. Много съм впечатлен от тази нова функция и съм сигурен, че много фотографи ще бъдат доволни от резултатите, които получават с нея.

Camera RAW - филтър и подобрения

Сега най-накрая можем да използваме инструмента Camera RAW като филтър в интерфейса на Photoshop! Сега можем да използваме пълната мощност на редактирането на RAW като неразрушителен интелигентен филтър. Това означава, че можем да комбинираме предимствата на редактирането на RAW и Photoshop в един PSD файл.

Camera RAW вече е наличен от менюто "Филтър" , можете също да го извикате с клавишната комбинация Ctrl+Shift+A.

Освен това, новият Camera RAW има нови сериозни функции, например можем да го използваме като инструмент за премахване на петна и за премахване на нежелани обекти от вашите снимки. Ето пример за използване на тази нова функция:

Нежеланите обекти се отстраняват с Spot Removal Tool, подобно на Healing Brush, но най-важното е, че този процес е обратим! И не само, че е обратимо, но всичките ви удари ще бъдат налични по-късно отделно! Това ви дава пълен контрол върху ретуширането на вашите снимки.

Друго полезно подобрение в Adobe Camera RAW е откриването на дефекти, причинени от грешка на сензора на камерата или прах върху лещата на обектива. Понякога може да е доста трудно да намерите тези петна, но сега можете просто да използвате опцията Визуализиране на петна с избрания инструмент за премахване на петна:

Друго голямо допълнение към Camera RAW е инструментът за радиален филтър, който ви позволява да добавяте корекции локално.Може да се използва по два начина: или чрез въздействие върху зоната вътре в овала или извън овала. Когато коригираме зоната извън овала, тя е оцветена в зелено, когато вътре е червена:

Можете да използвате следните настройки за радиалния филтър: Температура, Нюанс, Експозиция, Контраст, Светли точки, Сенки, Острота, Наситеност, Изостряне, Намаляване на шума, Намаляване на моаре, Ресни, Перо.

Превключете действието на филтъра (отвън или отвътре) с квадратчетата за отметка в долната част на дясната колона.

Друг важен филтър - Корекция на перспектива Тази функция ви позволява напълно да премахнете изкривяването на перспективата от почти всички ваши снимки. Нека да разгледаме пример:

"

Имате следните опции за вертикала:

  • Auto - прилага корекция на балансирана перспектива
  • Изравняване (Ниво) - прилага се само корекция на нивото
  • Вертикално (Вертикално) - прилага корекция на ниво и вертикална перспектива
  • Пълен - прилагане на корекция на ниво, хоризонтална и вертикална перспектива

Също така можете да правите ръчни настройки. Можете ръчно да контролирате изкривяването, вертикалната и хоризонталната трансформация, ротацията, мащабирането и гледната точка. Добавянето на някои ръчни корекции след използването на автоматичните ще ви даде по-добри резултати.

Ето само две от многото нови функции, актуализации и подобрения във Photoshop CC. Прочетете за останалото в следващата статия.

Категория: