Като начало поставяме всички снимки за обработка в една папка. Създадох папка Color_Photo в корена на устройството C: (адрес C:Color_Photo). Всъщност няма абсолютно никакво значение къде ще поставим тази папка. Създаваме и папка за поставяне на готови снимки. Имам тази C:Monochrom_Photo

След това създайте действие за преобразуване на снимката в черно-бяла. Самият метод на преобразуване зависи от снимката и задачите, в тази статия избрах чрез раздела Изображение->Корекция на изображение->Смесител на канали (Изображение->Настройки->Смесител на канали), поставете отметка в квадратчето за Монохромен (Монохромен).

Отворете панела с действия (лента с действия), като натиснете Alt+F9. Създайте нов набор, като щракнете върху бутона (1), измислете име (нарекох Monochrom), след това щракнете върху бутона (2), създайте нова операция, наименувайте я като нишка (нарекох също Monochrom). След това отворете всяка снимка, натиснете бутона (3), това е запис на действия, той трябва да бъде маркиран в червено. Кликнете върху раздела Image->Image Correction->Channel Mixing, поставете отметка в квадратчето за Monochrome, както е описано по-горе. В панела с действия щракнете върху бутона (4), това е спирането на записа. Трябва да изглежда като на снимката по-долу (с изключение на числата в квадратчетата, разбира се))).

Затворете всички документи, отворени във Photoshop.
Кликнете върху раздела File->Automation->Batch processing.
в прозореца, който се отваря, изберете комплекта, който създадохме, и операцията Monochrom (1), вижте ориз.по-долу.
Кликнете върху менюто Source (2), изберете "Folder" . Кликнете върху бутона "Избор" (3), потърсете папка със снимки. Нито ориз. затваря се от падащо меню, но може да се разбира по аналогия с „Изходна папка“ (под „Източник“). В прозореца под „Източник“ трябва да се появи пътят до папката.
Извършете същите действия с „Изходна папка“, изберете папката Monochrom_Photo (4).
Не докосвайте параметри за именуване на файлове (6), нека те останат по подразбиране. Това е всичко, натиснете OK (5).

Ако сте направили всичко правилно, тогава обработката на цветни снимки от папка C:Color_Photo в черно-бели трябва да започне, записвайки в папка C:Monochrom_Photo

Ако на някого нещо не е ясно, гледайте видеото, което дублира тези действия. За удобство на гледането препоръчвам да кликнете върху бутона "виж на цял екран" , който се намира в долния десен ъгъл на прозореца на Youtube.

Категория: