В тази статия ще научим как работят опциите за пресичане и изключване на векторната форма във Photoshop, както и как бързо да превключваме между всички режими на сливане на фигури, след като вече сме начертали втората фигура. Ще разгледаме също обединяването на множество пътеки в една и извличането на една форма от слой с множество форми.

Както беше споменато в първата статия за Photoshop Vector Shape Operations, можем да изпълним четири фигури Операции , това са обединяването на форми, (Добавяне на фигура), Изваждане (Изваждане), Пресичане (Пресичане) и Изключване (Изключване). Тези операции се наричат официално -Сливане на фигури(Добавяне към областта на фигурата),Изваждане на предната фигура(Изваждане от областта на фигурата),Площ пресичане на фигури(Пресичане на зони на фигури) иИзключване на припокриващи се области на фигури (Изключване на припокриващи се области на форми), те са представени като изразителен списък (във версии под CS6 - като поредица от икони в лентата с опции), този списък се показва в лентата с опции, когато е избран един от инструментите за формуляр.

В допълнение, има и пета опция в горната част на списъкаНов слой (Изключване на припокриващи се области на фигури), която създава нова форма на нов слой, това опцията е избрана за нас по подразбиране.

Припомнете си, че по подразбиране Photoshop приема, че всеки път, когато рисуваме нова фигура, искаме да създадем отделна, независима форма, и затова поставя новата форма на нов слой (използвайкиНов слой). Изображението по-долу показва две форми, нарисувани в режим по подразбиране, всяка на отделен слой:

Две фигури, начертани в режим по подразбиране. Можете да видите в панела със слоеве, че всяка форма е на отделен слой.

И така, нека да разгледамеIntersectиExclude операции на векторни форми във Photoshop.

Пресичане на фигури

Както в предишната статия, създадох нов документ във Photoshop с бял фон и използвах Ellipse Tool, за да начертая векторна фигура под формата на правилен кръг.

Нека да разгледаме панела със слоеве на нашия документ. Понастоящем документът съдържа два слоя - слой с бял фон в долната част и слой с форма точно над фоновия слой, съдържащ моят кръг, който току-що нарисувах:

Векторна форма с правилен кръг, начертана с инструмента Елипса. Панелът „Слоеве на документи“ съдържа фонов слой и слой с форма.

Сега ще натисна бутона Path Operations и ще избера опциятаIntersect Shape Areas(Intersect Shape Areas):

Избиране на опциятаIntersect Shape Areas (Intersect Shape Areas) от лентата с опции.

След като изберете тази опция, курсорът на мишката промени външния си вид, малкото "X" беше добавено към мерника на курсора долу вдясно:

Променен външен вид на курсора, когато е активирана опцията за пресичане, изгледът се увеличава с 300%.

Сега с инструмента Елипса ще начертая втората фигура, така че частично да припокрие първата:

Добавяне на втора фигура в режимПресичане на зони с форми (Пресичане на зони на форми).

Както можете да видите, втората форма е добавена към съществуващия слой с форми. Само зоната, където фигурите се пресичат, остава видима.

Изключване на припокриващи се области на фигури

Изтривам втората фигура, като натискам Ctrl+Z и накрая в лентата с опции избирам режимаИзключване на припокриващи се области на фигури(Изключване на припокриващи се области на фигури):

Избор на режимИзключване на припокриващи се области на фигури (Изключване на припокриващи се области на фигури)

Когато беше избран този режим, курсорът на мишката отново промени външния си вид - към мерника беше добавен кръг с мерник вътре:

Преглед на курсора на мишката в poi режимИзключване на припокриващи се области(Изключване на припокриващи се области на фигури), изгледът се увеличава с 300%.

Ще добавя втора форма и този път ще получим точно обратния резултат. Припокриващата се област на фигурите вече е премахната и всички неприпокриващи се пиксели остават видими:

ВMode Exclude Overlapping Shape Areas (Exclude Overlapping Shape Areas) всички пиксели, намиращи се в зоната на припокриващи се векторни форми, се премахват.

Превключване между операции с контури, когато формите са готови

Но какво ще стане, ако след създаването на втората фигура в режима, например,Изключване на припокриващи се фигури, изведнъж осъзнах, че съм избрал грешния режим и имам нужда от тази втора форма в режимИзваждане на предната форма? Разбира се, мога да отменя последната си стъпка, за да изтрия формата, след което да избера правилния режим в лентата с опции и да създам втората форма отново.Но това, разбира се, не е най-добрият вариант.

И, както винаги, Photoshop ни предлага по-лесен и бърз начин за промяна на режимите на комбиниране на форми.

Да предположим, че добавих форма в режим на пресичане:

Добавяне на втора фигура в режимПресичане на зони с форми (Пресичане на зони на форми).

Първо, трябва да щракнем върху втората фигура, за да я изберем с инструмента за избор на път:

В този случай точките за закрепване трябва да се появят върху очертанията на фигурата, те вече съществуват на фигурата по-горе.

Сега просто трябва да щракнем върху бутона Path Operations и да изберем операциятаSubtract Front Shape. Резултатът ще бъде като нормално изваждане:

Извадете първата цифра от втората

Досега сме извадили втората добавена форма.Но какво, ако трябва, напротив, да извадя първата цифра от втората? И за този случай Photoshop има специални опции. Операцията за изваждане се нарича „Изваждане на предната фигура“, ключовата дума е „предна“. В нашия случай втората фигура е предната, т.к добавихме го последно и то се намира "над" първото.

За размяна на фигури, т.е. направете „по-високо“ по Z-ос (това е въображаема ос, перпендикулярна на монитора), първо трябва да изберете желаната форма с инструмента за избор на път (Инструмент за избор на път) щракнете върху бутона Подреждане на пътя, където изберете опцията Форма Извеждане на формата отпред:

Първата форма е избрана на фигурата (има опорни точки на пътя) и опцията за подреждане на пътя „Форма отпред“ (Извеждане на фигурата отпред) е избрана в лентата с опции

Сега остава да кликнете върху операциятаИзваждане на предната фигура. Резултат:

На фигурата първият формуляр, добавен към документа, се изважда от втория

Обединяване на пътища

По-рано, по време на операции с фигури, изваждахме/добавяхме/изключвахме само пикселите, които запълваха формите, докато контурите оставаха недокоснати. Ако трябва да обедините очертанията на всички фигури в една, използвайте последната операция в списъка с операции по пътя -Обединяване на компоненти на фигури (Обединяване на компоненти на фигури). Научете повече за обединяването на пътища тук.

Ето как изглежда обединената пътека от предишната операция:

Слейте пътя след изваждане на фигурите.

Премахване на която и да е форма от слоя

Накрая, какво ще стане, ако искам напълно да премахна всяка форма от слоя? Не можете просто да плъзнете слоя с формата надолу в кошчето, защото това ще изтрие целия слой. Вместо това изберете формата, като щракнете върху нея с инструмента за избор на път, както направих наскоро, и след това натиснете клавиша Backspace на клавиатурата.Това ще изтрие избраната форма, без да изтрие целия слой.

Категория: