Това е един от любимите инструменти на професионалните фотографи в Camera Raw. Мисля, че причината за популярността е, че като преместите само един плъзгач, една снимка може да има толкова силен ефект, колкото да направи изображението "живо" . Плъзгачът Clarity оправдава много подходящото си име и начинът, по който работи, е, че основно увеличава контраста в средните тонове, което придава на изображението повече енергия и осигурява силно въздействие без почти никакво изостряне.

Увеличавам стойността на остротата в снимките си, когато искам да изведа текстурата в изображението и тя работи чудесно в почти всичко - от пейзажи до градски снимки, от снимки от пътуване до мъжки портрети - навсякъде, където се подчертава текстура.

Плъзгачът Clarity се намира в долната част на панела Camera Raw Basic, над плъзгачите Vibrance и Saturation. Въпреки че официалното име на този инструмент е „Clarity“ (Clarity), когато четях форумите на инженерите на Adobe, забелязах повече от веднъж, че в дискусии те го наричат „Punch“ (което в този контекст може да се преведе на руски като „енергия“ ”, „жизненост” ), тъй като използването на този плъзгач дава енергия и живот на изображението.

За да видите ясно ефекта от този инструмент, направете мащаба на дисплея на снимката 100% (щракнете двукратно върху иконата Zoom в лентата с инструменти. За съжаление само малък фрагмент от изображението може да бъде показан на страницата на сайта:

Прилагайки инструмента Sharpen към изображение, в прозореца Camera Raw има две снимки - преди и след.

И ето същия фрагмент, но малко по-голям:

Фрагмент от изображението в 100% мащаб, преди и след прилагане на инструмента за яснота.

Инструментът Clarity е много лесен за управление: за да увеличите яркостта на изображението (контраст в средните тонове), просто плъзнете плъзгача надясно. Тук плъзнах плъзгача до +100, което не беше възможно в по-ранните версии на Camera Raw, т.к. около всички детайли се появяват ужасни ореоли. Но в новата версия на Camera Rav можете да плъзнете плъзгача до самия край и да получите страхотни резултати!

Във всички изображения, които редактирам и искам да подчертая текстурата (пейзажи, градски пейзажи, спортни снимки и т.н.), яснотата е зададена между +25 и +50, но сега в повечето случаи можете не се колебайте да преместите плъзгача до 100%.

Разбира се, на снимките има обекти, чиято текстура не трябва да се подчертава (например лице на жена) и в такива случаи не местя плъзгача Clarity в положителна посока. В този случай обаче можете да използвате Clarity, за да създадете обратния ефект - омекотяване на кожата. Това се нарича добавяне на отрицателно изостряне, което означава, че могат да се прилагат стойности, по-малки от нула, за омекотяване на кожата на лицето, което намалява контраста в средните тонове. От само себе си се разбира, че отрицателното изостряне не трябва да се прилага към цялото изображение, а само към определени области от него, така че в този случай, за да ограничите зоната на ефекта, трябва да използвате четката за регулиране инструмент, повече подробности за този инструмент са описани в статията "Изсветляване, потъмняване и корекция на определени области на снимката" .

По-долу е оригиналното изображение без прилагане на "Яснота" с отрицателна стойност:

Оригинално изображение за корекция на кожата на лицето с помощта на Clarity.

За да редактирам тази снимка, ще използвам инструмента Четка за коригиране (повтарям, повече за това как да го използвате тук). различните области на снимката трябва да приложат различни корекции.

Първо, ще преместя плъзгача за Яснота докрай наляво, до екстремните -100, за да придам на кожата мек вид. За да балансирам цялостното омекотяване, увеличих и параметъра Sharpness до +25, след което внимателно рисувах върху кожата на лицето на модела, за да не нараня области, които трябва да останат ясни и остри, като очи, вежди, ноздри, устни, коса и ръбове лица. Вижте колко е омекнала сега кожата на модела. Така че, ако искате да омекотите лицето си наистина бързо и не сте твърде придирчиви към резултатите, отрицателна стойност на Clarity ще ви помогне да постигнете тази цел. Резултатът е показан на фигурата, за да сравните с оригинала, преместете мишката върху изображението:

Обработка на кожата на лицето на модела в Camera Raw за лъскави списания. Задръжте курсора на мишката върху изображението, за да видите резултата, задръжте курсора над него, за да видите оригинала.

Категория: