В предишния урок научихме как работи инструментът Rectangular Marquee на Photoshop, с който можете бързо да избирате обекти и области с проста правоъгълна или квадратна форма.

Elliptical Marquee Tool, който ще разгледаме в тази статия, също е един от основните инструменти за селекция на Photoshop. Неговият принцип на работа е почти същият като правоъгълния регион, единствената реална разлика е, че овалния регион ви позволява да създавате овални или кръгли области вместо правоъгълни.

По подразбиране инструментът Овална маркировка се намира зад инструмента Правоъгълна маркировка в кутията с инструменти. За да го отворите, щракнете с десния бутон върху иконата на инструмента Rectangle Marquee и го изберете от списъка:

Или, за да изберете бързо инструмент, натиснете клавишаMи след това натиснете комбинациятаShift+Mедин или повече пъти, докато инструментът е избран.

Съвет. Можете да превключвате инструменти, без да използвате клавиша Shift. За да направите това, отворете диалоговия прозорец Редактиране ->Предпочитания, раздела Общи или просто натиснете комбинацията Ctrl + K. След това махнете отметката от опцията „Промяна на инструмент с клавиша Shift“ (Използвайте клавиша Shift за превключване на инструменти). Това улеснява и ускорява превключването на инструментите. Научете повече за бързия избор на инструмент и смяната на инструмента тук.

Рисуване на овална селекция

За да нарисувате овална селекция с Elliptical Marquee Tool, просто задръжте курсора на мишката над точката, от която искате да започнете селекцията, след това задръжте бутона на мишката и плъзнете курсора в желаната посока, докато получите селекция с желания размер и форма.Пуснете бутона на мишката, за да завършите избора.

Нека да разгледаме приложението на този инструмент в практически пример. За работа ще направя тази снимка:

Да кажем, че искам да добавя класически бял винетен ефект към тази снимка. С помощта на Elliptical Marquee Tool това изобщо не е трудно.

Първо, трябва да добавим нов празен слой, с който ще работим по-нататък, за да не развалим оригиналното изображение.

Запълнете този слой с бял цвят (клавиш D, след това Ctrl+Delete). Изключете видимостта на този слой, в резултат на което оригиналната снимка се показва в документа:

Сега нека създадем овална селекция. Вземете Elliptical Marquee Tool, щракнете в горния ляв ъгъл на снимката и плъзнете курсора в долния десен ъгъл:

Освободете левия бутон на мишката. Изборът е създаден.

Ако се окаже, че овалът не е на мястото си и трябва да бъде преместен, това може да стане или с курсора на мишката, или със стрелките на клавиатурата. Щракването върху стрелка веднъж премества селекцията с един пиксел по посока на стрелката.

Освен това, ако формата на овала не е точно както искате, можете да промените формата на овала, като щракнете с десния бутон вътре в областта и след това щракнете върху реда за трансформиране на селекцията от контекстното меню. Това стартира инструмента Free Transform, но той няма да трансформира слоя, а границите на избраната област:

За да приемете резултатите от трансформацията, натиснете Enter.

Овално засенчване

За да получите нормален винетен ефект, имате нужда от плавен преход, за това трябва да разтушите границите на избраната област. Отидете на Selection ->Modify ->Feather (Select ->Modify ->Feather) и въведете стойността на размазването.За снимки с различни размери трябва емпирично да изберете индивидуални стойности. В моя случай ще са 30 пиксела:

Натиснете OK, за да излезете от диалоговия прозорец. Докато ефектът от оперението не се вижда. Нека отново включим видимостта на белия слой.

Остава само да натиснете клавиша Delete, за да премахнете излишните бели пиксели. Винетката е готова, можете само да намалите непрозрачността на белия слой до 80%. Резултат:

Изрязване и прехвърляне на кръгли елементи от снимка към други изображения

Инструментът Elliptical Marquee ни позволява лесно да създадем перфектен кръг.

Има два начина за създаване на геометрично правилен кръг.

Първият начин е да зададете опциите в лентата с опции в горната част на екрана. Например, отворих снимка на Луната, на тази снимка тя е пълна и има кръгла форма:

Когато изберете инструмента "Selected Marquee" (както при всеки друг инструмент), панелът с опции показва настройките, специфични за този конкретен инструмент. Една от тези настройки е Стил. По подразбиране е зададен нормален режим, този режим ни позволява да създадем елипса с всякаква форма и размер. За да направим селекцията под формата на идеален кръг с произволен размер, трябва да изберем режим „Фиксирано съотношение“. По подразбиране Photoshop ще зададе ширина и височина на едно, което ще зададе съотношението ширина към височина 1:1, което ни дава идеален кръг:

За да начертая кръгла селекция около луната, ще плъзна курсора от горния ляв до долния десен ъгъл:

Създаване на идеално кръгла селекция с помощта на клавишни комбинации

Въпреки че технически няма нищо лошо в промяната на настройките в лентата с опции, за да получите кръг, има едно „но“. След като сте готови, Photoshop не нулира автоматично настройките и не задава опцията Style на Normal, така че трябва да го направите сами, в противен случай селекцията ще бъде създадена в режим с фиксирано съотношение.

Има по-добър начин за създаване на правилен кръг - задържане на клавиша Shift, докато създавате селекция. Ако задържите Shift преди да започнете да създавате овална област, ще получите геометрично правилен кръг.

Въпреки това имайте предвид, че редът, в който натискате клавишите, е много важен. Първо задръжте Shift, след това задръжте левия бутон на мишката, плъзнете курсора, създавайки селекция, отпуснете левия бутон на мишката и едва в самия край отпуснете shift. Ако не следвате правилния ред, може да получите неочаквани резултати.

Създаване на геометрично правилна кръгла селекция "от центъра"

Можете също да създадете кръгла селекция, като използвате метода от центъра към периферията, по този начин можете да оградите кръгъл обект в снимка. Преместете курсора точно в центъра на обекта, задръжте клавишите Alt+Shift, задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора далеч от центъра. Когато приключите с плъзгането на курсора, първо отпуснете левия бутон на мишката и едва след това клавишите Alt+Shift:

И така, селекцията е готова. Сега искам да го плъзна на друга снимка. За да направите това, първо отворете целевата снимка във Photoshop, след което изберете инструмента за преместване.

Отидете до документа с луната, задръжте клавиша Alt (така че селекцията да не бъде изрязана, а копирана) и плъзнете луната до целевата снимка:

След това, използвайки Free Transform, можете да намалите луната, ако е необходимо, и да я поставите на правилното място:

Изтриване на избраното

Когато приключите със селекцията, тя трябва да бъде изтрита. Има три начина за премахване на селекция във Photoshop. Това е:

  • Преминете през раздела на главното меню Избор ->Премахване на избора (Избор ->Отмяна на избора)
  • Натиснете клавишната комбинация Ctrl+D
  • При активен инструмент Elliptical Marquee Tool щракнете където и да е в документа

Категория: