Във Photoshop CS3 и по-нови версии видео и GIF анимационните файлове не се отварят по обичайния начин, чрез Файл ->Отваряне, а през Файл ->Импортиране ->Рамки към видео слоеве. Но други Освен това, за да може програмата Photoshop да вижда и отваря видео и GIF файлове, е необходимо да създадете много интересни танци с тамбури. Някои от тях ще се опитам да опиша.

Първо трябва да изтеглите и инсталирате QuickTime Pro и, както Photoshop ни казва, поне 7.1. Тук има още един малък нюанс. Трябва да инсталирате не само „не по-ниска от 7.1“, но не по-висока от 7.1, в противен случай Photoshop ще ви помоли да отворите, изтеглите, актуализирате този QuickTime Pro и нещо подобно. Накратко, необходимо е да инсталирате QuickTime Pro 7.1, нито повече, нито по-малко. Можете да изтеглите версията на QuickTime Pro, тествана лично от автора на тези редове на Photoshop CS3, CS4, CS5 тук.

По време на инсталационния процес трябва да погледнете квадратчетата за отметка в прозорците, които се показват, и да ги премахнете, съветникът за изтегляне ще предложи да инсталирате всякакви ненужни ASK търсения и ленти.

След като се справите с това, можете да опитате да отворите видеоклипа, както по-горе, чрез Файл ->Импортиране ->Рамки към видео слоеве.

Сега се излюпиха следните шеги:

? За GIF.Отваряйки папката с файлове с GIF анимации (Файл ->Импортиране ->Рамки във видео слоеве), Photoshop просто не вижда тези анимации. За да го видите, след като отворите папката, от която се нуждаете, поставете звездичка () в колоната с името на файла и щракнете върху бутона "Изтегляне" Сега GIF анимациите се виждат, остава да ги отворите.Във Photoshop анимациите се отварят правилно, всички слоеве в палитрата със слоеве са последователни и номерирани по ред и ако отворите панела за анимация (Прозорец ->Анимация), тогава всички слоеве ще съответстват на рамки за анимация. Като цяло няма повече въпроси с отварянето на GIF анимации, можете да започнете да създавате.

? За видео файловеТова е по-интересно. Ако имате късмет, видеото ще се отвори и ще се разложи на слоеве. Ще се появи прозорец като този:

Можеш да работиш. Но това е идеално. Трябва да разберете, че Photoshop все още е редактор на изображения, а не видео редактор, и следователно разпознава ограничен брой видео файлови формати и кодеци. И в нашето просветено време има толкова много от тези кодеци с формати, че никой не може да го разбере. Така че най-вероятно ще има празен бял квадрат на мястото на видеото.

Photoshop определено няма да отвори видео, заснето от цифров фотоапарат.Това се отнася за видео от телефона, видео от уеб камера и т.н. Отговорът се подсказва сам. Трябва да конвертирате. Има много конвертори, както платени, така и безплатни, и основно те са предназначени да конвертират определен формат в друг конкретен формат, за който по очевидни причини разработчиците на конверторите не ни информират.

И тук на помощ идва безплатният видео конвертор XviD4PSP 5.0, който можете да изтеглите от тук или от официалния сайт на разработчиците. Този конвертор изисква помощна програма AviSynth 2.5.7, която може да бъде изтеглена тук.

Инсталирайте тези две програми по обичайния начин.

Ето интерфейса на този прекрасен конвертор:

Отворете програмата. Щракнете върху Файл->Отваряне, изберете файла. В главния прозорец на програмата изберете следните настройки:

  • Формат - AVI DV PAL
  • Цветова корекция и филтриране - дезактивирано
  • Видео кодиране - DV-Video
  • Кодирането на звука не се интересува

И щракнете върху бутона "Кодиране" . Програмата ще ви подкани да изберете папката за запис, изберете я, OK. Получаваме файл с dvsd DVC/DV Video кодек в DV Type 2 AVI Multipart OpenDML AVI контейнер. С вероятност от 90%, Photoshop изяжда видео с тези параметри.

Преминете към следващия проблем. Това е размерът на файла. Факт е, че Photoshop, когато отваря видео на слоеве, използва RAM паметта на компютъра. Ако имате x64, тогава няма въпроси, можете да инсталирате плочки до 128GB. Но по различни причини хората не могат да преминат към x64 и за съжаление седят на x86, не защото религията не позволява превключване или е счупен, а по други, напълно обективни причини. Например, авторът на тези редове, с цялото си голямо желание за красиво и ново, не използва x64 поради липсата на плъгини за warez за 3ds max за него. Ние обаче се отклонихме.

Разбира се, за задачи, изпълнявани с Photoshop, не са необходими дълги видеоклипове, но са необходими само няколко десетки кадъра.Но трябва някак да се изрежат. Нормалните видео редактори като Adobe Premiere Pro изискват знания и опит, а също така отнемат значителен ресурс от RAM и процесора. За това, че са платени (и струват много), просто ме е неудобно да кажа. Накратко, за рядка употреба няма смисъл да се свързвате с такива програми. Нека не коментираме прости редактори като обикновен Movie Maker.

Но има чудесна лека програма VirtualDub, но с един недостатък. Работи с много ограничен набор от AVI кодеци. И тогава отново си спомняме за конвертора XviD4PSP. С настройките по-горе, видеото също ще работи с него. Избираме необходимите части от видеото, изрязваме, запазваме, отваряме с Photoshop. Можете да го направите по различен начин, да запазите отделни кадри от видеото с помощта на VirtualDub и след това да ги сглобите в анимация във Photoshop. Например, поставете научените файлове в една папка и ги отворете на партиди във Photoshop в един документ на различни слоеве, но като правило отнема повече време, но във всеки случай не можем без конвертора XviD4PSP.

Категория: