Почти всеки фотомонтаж изисква манипулации с фона. Понякога е по-лесно да изрежете обект, например човешка фигура от снимка като цяло, но в случай на частична подмяна на фона, не е препоръчително да правите пълно изрязване поради трудоемкостта на този процес .

Между другото, относно изрязването на фигура от снимката е описано в статията „Изрязване на човешка фигура от снимка с помощта на Photoshop“.

В тази статия ще говорим за премахване на фона под обекта на снимката. За да извършите тези действия в Adobe Photoshop, има инструмент „Layer Mask“ (Layer Mask). Стартира се от раздела на главното меню Layers ->Layer Mask ->Show All (или Hide All), в англоезичния Photoshop Layer ->Layer Mask ->Reveal All (или Hide All). Освен това можете да активирате маската на слоя, като щракнете върху съответния бутон в долната част на палитрата със слоеве.

Внимание! Ако в палитрата със слоеве на слоя вдясно има икона за заключване, трябва да щракнете двукратно върху него с левия бутон на мишката, в прозореца, който се отваря, щракнете върху OK, за да отключите слоя.

Когато прилагате маската на слоя Reveal All, изображението върху отворения документ няма да се промени външно, на слоя в палитрата със слоеве ще се появи икона на маска, а цветовете на преден план и фон в цветовата палитра ще станат бели и съответно черно.

Изображението не се променя, защото в този случай маската е запълнена с бяло, а бялото, за разлика от черното, не скрива, а възстановява пикселите на изображението. За да премахнем фрагменти или цялото изображение, трябва да приложим черна четка.

Ако приложим маската „Скриване на всички“, тогава пикселите на изображението в целия документ ще бъдат скрити, т.к. маската автоматично ще се запълни с черно, "скривайки" изображението. За да възстановим фрагменти или цялата картина, трябва да приложим бяла четка на правилните места.

Първата опция (Покажи всички) е най-добре да се използва, ако искаме да премахнем по-малка част от изображението в документа, и съответно втората опция (Скриване на всички) трябва да се използва, ако трябва да премахнем повечето на изображението.

В тази статия ще се фокусираме върху опцията "Покажи всички" .

Маската на слоя може да се включи по друг начин. В палитрата със слоеве (тази палитра се отваря чрез натискане на клавиша F7) трябва да кликнете върху иконата „Добавяне на маска на слоя“(създайте нов слой), разположен в долната част на тази палитра. В този случай ще се включи в режим "Покажи всички" .

Например, избрах две изображения, като обработена снимка направих снимка на момиче, а за фон взех снимка на Windows "Зима" , избрах я за яснота, т.к. тя е тъмна.

Сега можем да прехвърлим нашата рисунка с маска в документа, върху който ще бъде насложена, аз ще го нарека "Фонов документ" . За да направите това, на снимката с маската натиснете клавишната комбинация Ctrl + A, след това Ctrl + C, след това отворете „Фонов документ“ във Photoshop и натиснете клавишната комбинация Ctrl + V, след което картината с маската ще се появи в нов слой на „Фоновия документ“.

Важно! Преди да изтриете фрагменти от картина, е необходимо тази снимка да се прехвърли върху изображение, което ще служи като фон (субстрат), т.к. естествеността на ръбовете на изрязаната снимка, както и видимостта на артефактите по тези ръбове, зависи от цвета, тона и яркостта на фона.

Сега остава да отделим излишното. Както става ясно от текста по-горе, трябва да премахнете фона под фигурата с черна четка. Но четката след нанасяне на слоя маска е бяла, т.к. Основният цвят на цветовата палитра е бял. Можете да промените цвета на предния план на цвета на фона, като натиснете клавиша "X" или като щракнете върху извитата двойна стрелка до цветните квадратчета на палитрата. И така, цветът е променен, изберете инструмента "Четка"(Четка). След това трябва да изберете размера и твърдостта на четката. Размерът ще трябва да бъде избран за всяко действие поотделно; за общо премахване пропорциите на четката спрямо размера на документа ще паснат, както е показано на фигурата. За малки детайли ще трябва да се намали размерът, това може да се направи от палитрата за контрол на размера или с помощта на клавишите с квадратни скоби [ и ].

Твърдостта на четката трябва да бъде зададена на около 70%. Черната четка премахва изображението, докато бялата четка може да възстанови погрешно изтрити фрагменти.

Категория: