Adobe Photoshop, от версия CS6, преработи изцяло функцията за изрязване, въвеждайки значителни подобрения в нея (тези промени бяха дългоочаквани, тъй като след Photoshop 1.0 функцията за изрязване остана практически непроменена - направи само няколко незначителни подобрения) .

Ще разгледам основите на редовното изрязване тук (включително новия метод за изрязване), но тъй като има много различни начини за изрязване на изображение във Photoshop (и различни причини за използването на един метод пред друг), ние ще ги покрие всички. Този материал може да бъде полезен и за потребителите на Lightroom. Функциите за изрязване във Photoshop и Lightroo са много сходни.

Стъпка 1: Интерфейс за изрязване

Натиснете клавиша C на клавиатурата, за да активирате инструмента за изрязване, и веднага ще видите първото подобрение спрямо предишните версии на инструмента: не е необходимо да създавате рамка за изрязване чрез плъзгане в картината - тя се добавя автоматично като граница на цялото изображение. Сега всичко, което остава, е да щракнете върху един от контролите на границите на рамката - ъглови или странични маркери - и да ги плъзнете вътре в изображението, за да започнете изрязването, това кара краищата на изображението да бъдат изрязани (областта, която се изхвърля при изрязването, ще изглежда матирана и потъмняла):

Пример за изрязване на снимки във Photoshop с помощта на инструмента "Рамка" (Croop Tool). Изрязващите елементи на снимката са потъмнени

За да запазите съотношението на оригиналното изображение при изрязване (както се прави най-често), задръжте натиснат клавиша Shift, докато плъзгате който и да е от контролите на рамката за изрязване (маркера).Освен това можете да промените позицията на изображението в рамките на границите за изрязване, като плъзнетеself изображение.

Стъпка 2: Мрежа за наслагване

По подразбиране решетката с наслагване по правилото на третините, която виждате в стъпка 1, се показва в полето за изрязване. Ако видите различен тип мрежа за наслагване, просто щракнете върху иконата, щракнете върху иконата „Правило на третините“ (Опции за наслагване) в панела с опции на инструмента, ще се отвори падащ списък с различни типове наслагвания, които можете да изберете (ако не сте сигурни кой тип ви трябва, можете да преминете през тях, като натиснете клавиша за бърз достъп O). В това меню също има три опции:
Винаги показвай наслагване - зададено по подразбиране, веднага щом започнете да местите маркерите на рамката, мрежата се показва, дори след като приключите с преместването на маркера.
Никога не показвай наслагване - както подсказва името, решетката винаги ще се показва
Автоматично показване на наслагване - моят фаворит - решетката с наслагване се появява веднага щом щракнете върху маркера, веднага щом пуснете бутона на мишката, решетката изчезва.

Избиране на типа решетка с наслагване и типа за показване

Стъпка 3: Завъртане

Чрез регулиране на границата за изрязване рамката може да се завърти, ако е необходимо. За да направите това, преместете курсора извън границите на рамката, докато той ще промени външния си вид на двуостра стрелка. Задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора нагоре или надолу, изображението (не рамката!) ще се завърти в указаната от вас посока. Това (завъртане на изображението, не на рамката) прави нещата много по-лесни, особено когато се опитвате да изправите силует или сграда.

Появява се и малък изскачащ прозорец със стойността на ъгъла на завъртане:

Изрязване на изображение със завъртане

Стъпка 4: Превключете към стария интерфейс за рамкиране

Ако искате да се върнете към стария начин на ротация на културите (който
завърта рамката, а не изображението), в лентата с опции щракнете върху иконата Задаване на допълнителни опции за изрязване, която има gear view и поставете отметка в квадратчето Use Classic Mode:

Преминете към стария интерфейс за изрязване, използван във версии на Photoshop под CS6

Когато превключвате към стария интерфейс, две опции по-долу са деактивирани - Auto Center Preview и Show Cropped Area, ще разгледаме целта на тези опции по-долу.

Стъпка 5: Как да скриете/покажете областта за изрязване

Опцията „Активиране на щита за показване“ всъщност е по-мощна, отколкото предполага името й.Опцията отключва една от най-популярните функции за изрязване на Lightroom във Photoshop. В Lightroom това се нарича Light out cropping - когато го използвате, цялата област около рамката за изрязване е боядисана в черно и когато плъзнете инструментите за настройка на рамката за изрязване, можете да видите точно какво ще бъде крайното изображение, без да се разсейвате от всичко.

Възможно е да включите/изключите показването на изрязаната област, като поставите/премахнете отметката от квадратчето Show Cropped Area, но както всичко във Photoshop, е много по-бързо да включите/изключите дисплея чрез просто натискане на клавиша H на клавиатурата (това ключът е лесен за запомняне - H - скрий - скрий).
Все пак трябва да се помни, че преди да деактивирате показването на изрязаната област, трябва поне да щракнете върху който и да е маркер на рамката, в противен случай изрязването ще премине към инструментът Ръка (Hand) .

Показана е лявата изрязваща зона, дясната изрязваща област е скрита чрез натискане на H

Стъпка 6: Завършен списък със съотношения на кадрите

За да спестите време, можете да използвате списъка с набор от стандартни размери за изрязване от изскачащото меню, разположено от лявата страна на лентата с опции. Просто изберете съотношението за изрязване, което ви подхожда (тук избрах квадрат със съотношение 1:1) и границата на рамката автоматично ще се преоразмери до избрания размер или съотношение:

Избиране на едно от предварително зададените съотношения на кадрите. Отрязаната част се скрива чрез натискане на H

Стъпка 7: Премахване на изрязването

Ако в даден момент решите, че изобщо не искате да изрязватеaизображението, можете или да натиснете клавиша ESC на клавиатурата си, или да щракнете върху „Отрязване“ икона (Отмяна на текущата операция за изрязване) под формата на зачеркнат кръг, разположен вдясно в лентата с опции.
Освен това, за да отмените, можете просто да изберете всеки друг инструмент в лентата с инструменти, което ще предизвика да се появи диалогов прозорец с въпрос дали искате да изрежете изображението или не.

СЪВЕТ: Превключване между хоризонтално и вертикално изрязване.
Искате ли да превключите ориентацията на рамката, след като сте я оформили?
За да промените ориентацията на изрязване на снимки от хоризонтална на вертикална (или обратно)), който поддържа същото съотношение, просто натиснете клавиша X на клавиатурата.

Стъпка 8: Свободна кройка

Досега разгледахме стандартния метод за изрязване чрез плъзгане на маркерите за граници за изрязване, но можете също да използвате безплатния стил на изрязване (както в предишните версии на Photoshop), като вземете директно инструмента за изрязване и просто го плъзнете през документа там, където искате да изрежете:

Не се заблуждавайте от факта, че границата за изрязване вече е зададена (поставена в краищата на документа) - просто плъзнете зоната за изрязване и когато пуснете бутона на мишката, тази зона ще стане новата граница на изрязване. Разбира се, сега може да се променя с инструментите за изрязване, точно както правехме преди.

Стъпка 9: Добавяне на допълнително пространство върху платното с инструмента Frame Tool

Използвайки инструмента Изрязване (рамка), можете също да добавите допълнително пространство на платното към изображението. Просто първо проверете това: ако искате платното да изглежда като изрязана област с бял фон (и предполагам, че ще бъде в повечето случаи), натиснете буквата D на клавиатурата си, преди да активирате инструмента за изрязване, за да зададете бял цвят на фона. Това ще настрои цвета на новото пространство на бяло. След това, като щракнете върху инструмента Crop (Frame), задайте стойността Ratio (Ratio) от изскачащото меню в левия край на лентата с опции на инструмента и щракнете върху бутона Clear (Изчистване), за да изчистите полетата Width (Ширина ) и Височина (Височина), в противен случай изрязването на границите ще бъде ограничено от съотношението на изображението (в този случай искаме долната част на платното да е по-широка от платното отстрани и отгоре, ако не е ясно какво аз означава, вижте по-долу).две фигури по-долу). Сега хванете ъгловата ръкохватка на границата за изрязване и плъзнете границата навън, за да я добавите към областта на платното. Тук щракнах върху манипулатора в горния ляв ъгъл и го плъзнах нагоре и наляво под ъгъл от около 45° - това разшири зоната на платното около изображението нагоре и наляво:

И сега плъзгам манипулатора в долния десен ъгъл надясно и надолу:

СЪВЕТ: Как да поддържате пропорциите без да използвате клавиша Shift:
Вече знаете, че трябва да натиснете и задържите клавиша Shift, за да запазите пропорциите на изрязване, нали? Тук ще говорим за това как да поддържате пропорционалност, без да използвате клавиша Shift: затворете всички отворени изображения, активирайте инструмента Изрязване (рамка) и след това от изскачащото меню в левия край на лентата с опции на инструмента изберете опцията Оригинал Съотношение (Оригинални пропорции).Сега това ще бъде настройката по подразбиране. Не е ли прекрасно?

Стъпка 10: Премахнете напълно изрязващите пиксели

Преди да можете действително да изрежете (приложите) изображение, трябва да решите как да го направите. За щастие, по всяка вероятност ще вземете решение веднъж, въз основа на подхода, който предпочитате, така че не е нужно да мислите за това всеки път. Трябва да решите дали изрязаната част от изображението ще бъде физически премахната от работния документ завинаги или само скрита в документа и, ако е необходимо, може да бъде върната на екрана.

Това може да бъде избрано чрез поставяне/изтриване на квадратче за отметка в квадратчето за отметка Изтриване на изрязани пиксели в панела с опции. Когато е отметнато, в случай на изрязване, пикселите извън границата на изрязване се отрязват и изхвърлят от екрана, докато размерът на файла се намалява.

Ако не е отметнато, това оставя изрязани области във файла, въпреки че не се виждат (докато не активирате отново инструмента за изрязване и плъзнете манипулаторите).Ако имате нужда от картина с определен размер, но не сте доволни от резултата от първото изрязване, можете или да преместите изображението с помощта на инструмента за преместване (Преместване), или да щракнете върху границата на изрязване, докато инструментът за изрязване (рамка) е активен и след това щракнете върху изображението и го преместете .

Стъпка 11

Когато имате окончателните граници за изрязване, които искате, натиснете Enter, за да изрежете изображението напълно.

Категория: