В момента има огромен брой различни графични формати. Причината за това се крие в началото на 90-те години, когато позицията на недвусмислено лидерство на няколко пакета все още не се е развила на пазара на програми за компютърна графика.

В онези далечни години почти всеки разработчик създава свой собствен формат.
Сега ситуацията се е променила много. Едва ли е възможно да се назоват дузина формати, които се използват наистина навсякъде.Но тази малка група е най-добрата по рода си, стандартите. И така, каква е разликата между различните файлови формати на растерна графика? На първо място по предназначение и едва след това следват други свойства. Условно всички видове могат да бъдат разделени на две големи групи според предназначението им:

1. За показване на екран на монитор (най-често използван в Интернет). 2. За по-късно отпечатване.

В допълнение към директно графичната информация, тоест информация за пикселите, някои графични файлове могат да съхраняват много повече. Това са допълнителни канали, коментари, векторни елементи и т.н. Разбира се, съхраняването на информация, различна от графики, прави размерите на файловете малко по-големи.
Също така си струва да запомните, че всеки тип файл има своите предимства, в противен случай не би оцелял в конкуренцията и селекцията. Следователно познаването на тези свойства може значително да улесни работата, тъй като при определени обстоятелства могат да бъдат поискани тясно дефинирани свойства, които само един формат може да осигури. В този параграф ще обърнем малко повече внимание на някои формати и малко по-малко на други. Причината за това е проста и банална - честота на използване и полезност.

PSD (документ на Photoshop)Родният формат на PhotoShop. Основното предимство - ви позволява да запазите абсолютно всичко, което може да бъде създадено в тази програма: слоеве, допълнителни канали, коментари, пътища и т.н. Разбира се, това е много полезна функция - често отнема няколко дни за работа върху едно изображение и ако нямаше такива възможности в PSD формата, щеше да има редица проблеми.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! С всяка нова версия на PhotoShop форматът PSD също се променя. Ето защо, ако искате да направите изображението си в този формат достъпно за по-стари версии, направете следното: Редактирайте (Предпочитания->Запазване на файлове->Максимална обратна съвместимост във формат Photoshop (Редактиране->Предпочитания->Максимална съвместимост на формат PhotoShop).

В момента почти всички повече или по-малко прилични програми за редактиране на растерна графика поддържат този файлов формат, така че запазването на изображения в този формат ги прави достъпни и за други програми. PSD използва стандарта за компресия RLE, което го прави малко по-малък, без да губи качество.

ЗАБЕЛЕЖКА! RLE (Run Length Encoding) е един от методите за компресиране на графични файлове. Въз основа на търсене на съвпадения в низове на изображения. Тоест, ако имате 40 черни пиксела подред, тогава те няма да бъдат записани като черни, черни, черни, а 40 черни. Този метод не винаги е ефективен, но само в случай на достатъчна повторяемост, тоест монохромните области на изображението. Въпреки това, когато се използва RLE, качеството на самото изображение не се влошава, за разлика от JPEG.webp. Така PSD е идеален формат за междинно и последващо висококачествено съхранение на изображения.

BMP.webp (Windows Device Independent Bitmap)
Windows собствен формат. Тя беше разработена по едно време специално за нея от програмисти от Microsoft. Поддържа индексиран (256 цвята) и RGB цвят. Този формат се разбира от абсолютно всички графични, а не само редактори, работещи под Windows.Тук свършват малкото предимства на BMP.webp и започват многобройните недостатъци:
1. BMP.webp абсолютно не е подходящ за интернет.
2. BMP.webp е много лош избор за последващ печат.
3. BMP.webp зависим от хардуера формат.
4. Използва неправилно RLE компресия.
5. Този формат заема неоправдано много място. във всеки случай, с изключение на допълнителни използвайте в програми, които не разбират други формати.

GIF.webp (CompuServe Graphics Interchange Format)
Един от най-известните файлови формати, който днес се използва главно за нуждите на Интернет.
Този формат, както подсказва името, е разработен от CompuServe през 1987 г. за по-бързо предаване на изображения през неговите мрежи със същото име.
Първоначално това беше формат, който поддържаше 256 индексирани цвята и нищо друго.Но скоро програмист откри неизползваната способност на GIF - да записва няколко снимки в един файл и да ги възпроизвежда с известно прекъсване.
Това, както и поддръжката за прозрачност, станаха основата за актуализация на формата, който се появи през 1989 г. и оттам използваното днес име GIF - Gif.webp89a.
Както може би сте прочели по-горе, GIF поддържа прозрачност и множество цветове могат да бъдат зададени като прозрачни. Това се изпълнява много просто - благодарение на допълнителен алфа канал, съхранен във файла. Gif.webp използва LZW компресия, която, комбинирана с индексирани цветове, прави този формат почти идеален за съхраняване и предаване на нисък цвят, без сложен цвят преходи, изображения, като лога.

ЗАБЕЛЕЖКА! LZW компресията е друг тип компресия на изображението, която е идеологически близка до RLE. Има търсене на така наречените фрази (повтарящи се комбинации от различни цветове) и те са написани под формата на ключове. В бъдеще вече създадените ключове се използват в цялото изображение.Както можете да видите, този метод е много по-перфектен от RLE за области с цветови преходи, но кодирането в него изисква повече системни ресурси. Друго предимство на GIF е възможността да се използва Interlaced оформление.

ЗАБЕЛЕЖКА! Interlaced - презредово писане и четене на изображението. В резултат на това файлът първо се зарежда през реда, тоест в по-ниска резолюция, а след това се зареждат останалите редове. Основното приложение е интернет, тъй като става възможно да се оцени съдържанието на изображението дори преди то да е напълно заредено и следователно да се спести време. Всички тези условия, а именно анимация, прозрачност, преплитане, направиха GIF един от най-използваните формати в световната мрежа. Но, отново, основният му недостатък е дисплеят от само 256 цвята.

EPS (Encapsulated PostScript)
Един от най-добрите формати за съхраняване на информация за по-късно отпечатване. Използва олекотена версия на PostScript, а именно запазва само една страница.
ЗАБЕЛЕЖКА PostScript е една от най-важните концепции в съвременната компютърна графика. Това е език за описание на страници за PostScript принтери, който включва повечето съвременни професионални устройства. Той е разработен от Adobe, прилагайки най-важния принцип на WYSIWYG (What You See is What You Get), тоест „това, което виждам, е това, което имам“. PostScript файловете съдържат графики, шрифтове, информация за канала и др. Този формат може да съхранява информация за абсолютно всякакви цветови модели, включително Duotone. Обикновено този формат се използва, ако информацията по-късно ще бъде отпечатана на PostScript принтер.

JPEG.webp (Joint Photographic Experts Group)
Въпреки факта, че считаме Jpeg.webp за графичен формат, всъщност това е преди всичко принцип на компресия, един от най-често срещаният в момента. Jpeg.webp се реализира по следния начин. Ако опростим малко, тогава първо изображението е разделено на блокове от 88 пиксела.След това се записват два вида информация - средна информация за блока и информация за неговите детайли. И тогава, в зависимост от избраното съотношение на компресия, едно или друго количество допълнителна информация се изхвърля. Ясно е, че колкото по-малък е размерът на файла, толкова по-лошо ще бъде качеството му.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! JPEG.webp далеч не е най-добрият формат за съхранение на вашите илюстрации за последващо редактиране. Всеки път, когато отворите и затворите файла, той се пренаписва отново и следователно качеството пада още повече. След известно време изображението може да стане напълно неизползваемо. JPEG.webp методът е много по-ефективен от LZW или RLE. Възможно е да се постигне компресия 100 пъти, но това идва със значително влошаване на качеството, а LZW и RLE не променят изображенията, а компресират въз основа на повторения на съществуващото.
JPEG.webp се използва най-добре за снимки , снимки и други неща, където можете да позволите размити ръбове и наличието на малко "блато" . Въпреки това, за съхраняване, например на графики, е по-добре да се даде предпочитание на други формати, като PSD или Tiff.Големият недостатък на JPEG.webp е невъзможността да се съхраняват индексирани цветове. Възможно е да записвате в CMYK, но много програми имат проблеми с четенето на такива файлове.
В момента JPEG.webp е основният формат за прехвърляне на изображения в световната мрежа. Причината за това е ясна - никой друг формат не може да осигури такова качество и следователно скорост на изтегляне на файлове.
Във PhotoShop, когато записвате в този формат, можете да изберете една от трите JPEG.webp опции:
1. стандарт. Обичайният JPEG.webp, описан по-горе.
2. Базова линия. Подобрен формат. Файловете заемат по-малко място със същото качество, но има програми, които показват неправилно такива Jpeg.webp файлове. Използва се главно за Интернет. 3. Прогресивен. В допълнение към предимствата на Baseline е добавено и Interlaced (преплетено) оформление. Незаменимо свойство за използване на файлове в Интернет.

PDF (Portable Document Format)
PDF е формат, предназначен за бързо предаване на различни типове информация по мрежи, главно наборни документи.Днес PDF може да включва графики, текст, хипервръзки, звук, видео и други.
Всички данни в PDF могат да бъдат компресирани и най-интересното е, че различните типове данни се компресират, като се използват различни методи, които са най-ефективни във връзка сPhotoShop 6.0 може да записва както едностранични, така и многостранични PDF документи. Като се има предвид, че този формат вече се използва все по-широко в Интернет, трябва да му се обърне повече внимание.

PCX
Един от онези формати, които не са лоши сами по себе си, но се заменят от други. PCX е формат, който съществува само на компютри, съвместими с PC (персонален компютър). Може да поддържа растерни изображения, скала на сивото, индексиран цвят, RGB цветови модели. Както можете да видите от този списък, PCX не поддържа CMYK, което днес не е много добро.
Освен това този формат не може да съхранява допълнителни канали в себе си.
PCX може да използва RLE компресия, което прави това е малко по-привлекателно за потребителите. Изводът е, че е по-добре да не използвате този формат. Той идеално ще замени много по-разпространения и надежден Tiff.

Pict файл (Macintosh QuickDraw Picture Format)
Формат, използван предимно от компютри MacOs Macintosh. Поддържа се от всички програми на тези компютри и дори служи като стандарт за клипборда. Когато записвате в този формат, можете да използвате цветови режими Bitmap, Grayscale, Indexed colors, RGB, CMYK. Когато записвате в RGB, можете да запазите още един алфа канал, а в други режими - няколко.
Освен това Pict може да съхранява векторна информация и дори текст и (!) звук, но само правилно на Macintosh .Този формат има доста добри възможности за компресиране, при условие че има големи области от един и същи цвят (RLE).

PixarФормат, използван специално за обмен с графични станции Pixar (професионални работни станции от висок клас). Машините Pixar се използват главно за обработка на 3D графики и видео.Много съмнително е, че това може да бъде полезно за някой тук.

PNG (Portable Network Graphics)
Третият кит (първите два са JPEG.webp и GIF), който съдържа графики в Интернет. Най-обещаващият формат за развитието на световната мрежа.
PNG е млад формат, специално създаден като заместител на вече остарелия Gif.webp.
PNG, за разлика от Gif.webp, използва произволен брой цветове, дори 48-битов цвят. Компресията се извършва по принцип, подобен на LZW, но малко по-напреднал, което дава добри резултати. PNG има способността да зарежда преплетени и двойно - хоризонтално и вертикално едновременно.
PNG също поддържа прозрачност. И дори не само прозрачност, но в различна степен, тоест полупрозрачни (1-99%) пиксели могат да бъдат запазени. Това, разбира се, разширява възможностите на уеб дизайна и прави този формат много привлекателен
Вградената гама корекция позволява цветовете да се показват правилно на всички компютри, независимо от платформата. По този начин форматът PNG заслужава внимание преди всичко на хората, чиято работа е насочена към по-нататъшно използване в World Wide Web. Между другото, струва ми се, че уеб администраторите използват PNG незаслужено малко. Не толкова често ще го срещнете, въпреки широките възможности. Може би причината за това положение е традиционализмът на старите майстори и ученето от техния опит и нови книги. По някаква причина дори в най-добрите публикации за дизайн в мрежата PNG е описан несправедливо.

RAW
Най-гъвкавият формат за обмен на изображения между компютри на различни платформи. Можете да запазвате изображения във всеки цветен модел, включително Lab и многоканален, алфа канали. Работата с този формат е доста сложна и затова, ако няма спешна нужда, е по-добре да не го използвате изобщо.

Tiff (файлов формат с етикети)
Най-разпространеният графичен растерен формат в публикуването днес. Основните му предимства:
1.Tiff е хардуерно независим. Поради това мнозина го използват специално за прехвърляне на изображения от компютър към Macintosh и обратно.
2. Tiff е много надежден формат. Почти всички програми го разбират без проблеми.
3. Този формат поддържа всички цветови модели, включително CMYK и PANTONE.
4. Tiff може да носи допълнителна информация, например за контури или алфа канали.
5. Tiff може да използва LZW компресия, което го прави подходящ за съхранение на файлове. Както знаете, LZW компресията не променя качеството на изображението. Така че Tiff е най-добрият избор за тези, чиято работа е предназначена да бъде отпечатана в бъдеще.

Тази статия не говори за векторни формати, тъй като това е различен въпрос и те нямат нищо общо с Photoshop.

Категория: