След като коригирате снимка, преди да я запазите, много е възможно да искате да я изострите. Лично аз изострям всеки кадър, който правя, за да върна свежестта на оригинала, която е била изгубена при редактирането, или за да коригирам снимка, която е леко разфокусирана. Както и да е, не съм виждал снимка, направена с цифров фотоапарат (или скенер), която да не се нуждае от малко изостряне. Ето основните техники за изостряне на изображение като цяло.

Настройване на мащаба на показване на снимката

Отворете снимката, която искате да изострите.Тъй като Photoshop изобразява изображението по различен начин при различни увеличения, изборът на правилното увеличение (известен също като мащабиране) е важен при изострянето. Тъй като съвременните цифрови фотоапарати произвеждат големи файлове, стана почти стандартно мащабирането на снимки до 50% от действителния им размер при изостряне. Текущият процент на мащаба се показва в заглавната лента на прозореца на изображението. Най-бързият начин да зададете мащаба на 50% е да натиснете клавишите Ctrl + плюс или Ctrl + минус един или повече пъти. Мащабът ще трябва да се увеличи или намали в зависимост от размера на изображението, т.к. може да се отвори или на 66,7%, или на 12,5% или някаква друга стойност.

Мащабът на показване е посочен в заглавието на документа. В допълнение, скалата е посочена в полето в долния ляв ъгъл, тук можете да въведете собствена стойност на скалата и да натиснете Enter, за да я приложите

Изостряне на пейзажни снимки

След като зададете мащаба на изображението на 50%, вземете Filter ->Sharpening ->Contour shapening (Филтър ->Sharpen ->Unsharp Mask). Unsharp Mask буквално се превежда като "неостра маска" .

Когато се появи диалоговият прозорец на филтъра, ще видите три плъзгача. Плъзгачът за количество определя степента на изостряне, приложена към изображението; плъзгачът Radius определя броя на пикселите от ръба, които ще засегне изострянето; и Threshold указва колко далеч един пиксел трябва да се различава от зоната около ръба, за да се счита за краен пиксел и обект на филтъра за изостряне. Между другото, плъзгачът Isohelium работи точно обратното на това, което може би си мислите - колкото по-малко е числото, толкова по-интензивен е ефектът на изостряне.

И така, какви стойности трябва да бъдат въведени все пак? По-долу ще дам някои добри начални стойности, но засега ще използваме следните настройки:

 • " Ефект" (Сума) - 120%
 • " Радиус" (Радиус) - 1
 • " Изохелия" (праг) - 3

Натиснете OK, за да приложите действието на филтъра и изострянето ще бъде приложено към цялата снимка.За съжаление, поради ограничението на ширината на страницата, не мога да вмъкна цялата снимка в 100% мащаб, така че изображението по-долу показва само фрагмент от снимката, за да демонстрира как работи филтърът.
Фрагментът е показан в състоянието напредиприлагане на филтъра. За да видите как изглеждаслед, задръжте мишката върху снимката:

Заточване на меки предмети

Следват настройките на филтъра Unsharp Mask, които работят добре в изображения, където обектът има „мека“ структура (например цветя, животни, дъги и т.н.). Тези настройки осигуряват фино изостряне, което работи много добре за тези типове обекти:

 • " Ефект" (Сума) - 120%
 • " Радиус" (Радиус) - 1
 • " Изохелия" (праг) - 10

Задръжте мишката, за да видите снимката след изостряне. Показан е фрагмент от снимка в мащаб 100%.

Остри портрети

Ако искате да изострите портрет в близък план, опитайте следните настройки:

 • " Ефект" (Количество) - 75%
 • " Радиус" (Радиус) - 2
 • " Изохелия" (праг) - 3

Това е друга опция за леко изостряне, но все пак достатъчно ефективна, за да увеличи блясъка в очите и да подчертае косата на обекта:

Задръжте мишката, за да видите снимката след изостряне. Фрагмент от снимка е показан в мащаб от 100%.

СЪВЕТ:Изостряне на женски портрети
Ако трябва да изострите женски портрет, първо отидете в панела с канали и щракнете върху канала
Червено (Червено) (както е показано тук), което го прави активно (това ще превърне изображението в документа в черно и бяло).След това изострете този червен канал, като използвате стойност на ефекта от около 120%, радиус от 1, изохелиум от 3. Тази техника избягва изострянето на по-голямата част от текстурата на кожата и вместо това изостря само очите, веждите, устните, косата и т.н. След като се приложи това изостряне, в панела с канали щракнете върху RGB канала, за да се върнете към пълноцветното изображение.

Умерено изостряне

Следва настройка за умерено изостряне, която дава приятни резултати във всичко - от снимки на продукти до снимки на вътрешна и външна архитектура и пейзажи (в този случай прозорци на шапки). Това е любимата ми настройка, когато се изисква хубаво и ясно изостряне. Опитайте следните настройки:

 • " Ефект" (Сума) - 120%
 • " Радиус" (Радиус) - 1
 • " Изохелия" (праг) - 3

И ще видите колко са добри (сигурен съм, че ще ви харесат). Задръжте курсора на мишката над снимката, за да видите как тези корекции дадоха живот и детайлност на ръба и ръба на шапката:

Максимално заточване

Използвам екстремно изостряне само в две ситуации:

 1. Когато дадено изображение е явно разфокусирано и се нуждае от радикално изостряне, за да се върне на фокус.
 2. Изображението съдържа обекти с остри ръбове (напр. камъни, сгради, монети, коли, машини и др.). В кадър като този, драстичното изостряне наистина изважда детайлите по ръбовете на сградата.

Ето моите стойности за радикалния тласък:

 • " Ефект" (Количество) - 65%
 • " Радиус" (Радиус) - 4
 • " Изохелия" (праг) - 3

Задръжте мишката върху снимката, за да видите снимката след изостряне. Показан е фрагмент от снимката в мащаб 100%.

Универсално заточване

Това изглежда е любимата ми универсална настройка за заточване:

 • " Ефект" (Сума) - 85%
 • " Радиус" (Радиус) - 1
 • " Изохелия" (праг) - 4

Използвам го през повечето време. Тя не е някакъв "шокиращ удар" , може би затова я харесвам. Той е достатъчно мек, за да може да се приложи два пъти към едно и също изображение, ако изображението не изглежда достатъчно рязко след първия път, но обикновено веднъж е достатъчно.

Изостряне за уеб

За уеб графики, които изглеждат малко замъглени в сравнение с например слайдшоу графики, използвам следните настройки:

 • " Ефект" (Сума) - 200%
 • " Радиус" (Радиус) - 0.3
 • " Изохелия" (Праг) - 0

Когато намалите разделителната способност на уеб снимка от висока разделителна способност от 300 dpi на 72 dpi, изображението става малко замъглено и меко. Ако изглежда, че остротата липсва, опитайте да увеличите количеството до 400%. Използвам и "Ефект" на 400% при разфокусирани снимки. Тази стойност на "Ефект" добавя известен шум, но поне ви позволява да запазите снимките, в противен случай те ще трябва да бъдат изхвърлени.

Изберете свои собствени настройки

Ако искате да експериментирате и да намерите свои собствени набори от настройки за рязкост, ще ви дам типични диапазони за всяка корекция, в рамките на които можете да намерите вашето собствено "сладко място" настройки за рязкост.

Количество. Типичният диапазон на използване е между 50 и 150 процента. Това не е строго изискване, а само типичен препоръчителен диапазон на настройка за този параметър.Стойности под 50% няма да имат голямо значение за ефекта, а над 150% могат да създадат проблем, в зависимост от това как сте задали Radius и Isohelia. Промени до 150% са доста безопасни.

" Радиус" . В по-голямата си част ще използвате 1 пиксел, но можете да опитате и с 2 пиксела. По-горе е един пример, при който „Радиусът“ достига 4 пиксела при спешен случай. Веднъж чух легенда за елф, който използвал стойността 5, но може би. тези слухове не са верни. Като цяло Photoshop ви позволява да увеличите стойността на "Radius" дори до 250! Ако питате за мнението ми, вярвам, че всеки, който се осмели да използва 250 като стойност на „Радиус“, трябва да бъде вкаран в затвора до една година и/или да му бъде забранено да работи във Photoshop поне 3 години.

Праг. Относително безопасен диапазон на настройка е от 3 до 20. 3 е най-интензивният ефект, а 20 е най-малко забележимият.Ако трябва значително да увеличите остротата, можете да намалите стойността до нула, но внимавайте за цифровия шум, който може да се появи в картината.

Ако не знаете откъде да започнете да създавате своя собствена настройка на филтъра Unsharp Mask, направете следното: изберете начална точка - една от настройките, които изброих по-горе, и след това просто преместете плъзгача "Ефект" и само (т.е. не докосвайте другите два плъзгача). Опитайте този трик и скоро ще намерите позиция, в която ще се запитате: „Намаляването на параметъра Isohelium ще подобри ли остротата и избирайки правилната стойност, вие , резултатът може да ви хареса.

Категория: