Когато запазваме готовия файл, Photoshop ни предлага разнообразие от формати, от които да избираме:

Изучаването на всички тези формати ще отнеме много време - това е лоша новина. Добрата новина е, че можете да пренебрегнете повечето от тях. В този кратък урок ще разгледаме форматите, с които най-често работим във Photoshop.

PSD

От всички файлови формати, които Photoshop поддържа, PSD форматът е може би най-важният. PSD означава "Photo Shop Document" и, както подсказва името, е основният файлов формат на Photoshop. PSD е един от малкото типове файлове, които напълно поддържат всички многобройни функции, които Photoshop създава, като слоеве, маски на слоеве, коригиращи слоеве, цветни канали, пътеки и други. PSD също служи като работен файл. Когато отворим изображение във Photoshop, независимо от оригиналния файлов тип на това изображение, Photoshop временно го преобразува в PSD файл, така че да можем да приложим върху него всички инструменти, налични във Photoshop.

PSD файлът може да бъде архивиран и записан на външен носител за по-късно редактиране. Ако сте свършили работа по редактиране на снимки, но все още имате малък шанс да се върнете към редактирането на това изображение по-късно, определено си струва да запазите изображението като PSD.С това, независимо колко пъти отваряте, затваряте и запазвате отново PSD файла, няма да има загуба на качеството на изображението, нито всички ваши слоеве, маски на слоеве, коригиращи слоеве и т.н. ще бъде запазено като част от файла, което ви позволява да се върнете към изображението по всяко време и да продължите да редактирате.

Едно от новите предимства на работата с PSD файлове е, че те вече могат да бъдат импортирани директно в Adobe InDesign, което ви дава пълен достъп до отделните слоеве във файла, когато проектирате оформления на страници. Можете дори да отворите отново PSD файла във Photoshop директно от InDesign, да направите промени във файла, да го запишете и промените незабавно се актуализират в оформлението!

Единственият реален недостатък на PSD файл е, че той може да бъде много голям, особено ако работите с изображение със стотици или дори хиляди слоеве.

В крайна сметка PSD файлът е най-важният файл при работа във Photoshop.

JPEG.webp

Форматът JPEG.webp (Joint Photographic Expert Group) се използва от почти 20 години и е най-популярният и широко използван файлов формат за гледане и използване на цифрови снимки. Той поддържа 24-битов цвят, което означава, че може да възпроизведе приблизително 16,7 милиона цвята и дори най-евтините цифрови фотоапарати могат да записват изображения като JPEG.webp файлове. Най-сложните DSLR фотоапарати ви дават възможност да заснемате изображения в JPEG.webp или RAW формат.

Важно е обаче да не се бъркат понятията „популярен“ и „широко използван“ с понятието „професионални качества“. JPEG.webp е формат за компресиране и всяко компресиране води до загуба на качество на изображението. Компресията намалява размера на файла, но колкото повече използвате компресията, толкова повече намалява качеството на вашето изображение. Можете да контролирате степента на компресия, когато записвате файл във Photoshop, като използвате подходящите настройки. Естествено, когато изберете високо качество, размерът на файла се увеличава и обратно.

Най-голямото предимство на JPEG.webp формата е неговото удобство. Тези файлове обикновено са толкова малки, че могат лесно да бъдат изтеглени и показани на уеб страници, банки за снимки в социални медии, както и да бъдат изпратени по имейл. Когато редактирате изображения онлайн, обикновено трябва да качите и JPG.webp формат.

Недостатъкът на JPEG.webp е, че намаляването на качеството, причинено от компресията на изображението, означава, че те не са добър вариант за печат, когато качеството на изображението е основно съображение и размерът на файла остава на заден план. Освен в Освен това този формат практически не се компресира по време на архивиране.

Ако камерата ви записва снимки във формат JPEG.webp, когато правите снимки, уверете се, че сте избрали възможно най-високото качество на изображението.

И още един важен недостатък е влошаването на качеството при повторно запазване.
Всеки път, когато отваряте за редактиране и повторно запазване на файла, създавате още по-голяма компресия на изображението, което влошава качеството и оставя артефакти. От това следва, че запазването на изображения като JPEG.webp не си струва, ако има възможност за повторно редактиране по-късно.

GIF.webp

GIF.webp (форматът за обмен на графики) е дори по-стар от JPEG.webp. Този формат е създаден за уеб графики. Обърнете внимание, че за уебграфика, а не за уебснимки.

GIF.webp файловете могат да показват само до 256 цвята, много по-малко от това, което е необходимо за задоволително възпроизвеждане на изображение (и много по-малко от милионите цветове, поддържани от JPEG.webp).

Но въпреки малкия брой поддържани цветове, когато става въпрос за уеб дизайн, GIF форматът е незаменим. GIF изображенията са много подходящи за оформления на уеб страници, банери и бутони, тъй като по принцип тези елементи на уеб дизайна съдържат големи области от един цвят.

Освен това GIF позволява на уеб дизайнерите да създават прости анимации.

Едно от основните предимства на GIF пред JPEG.webp, особено важно за уеб дизайнерите, е, че GIF поддържа прозрачност, но трябва да се отбележи, че поддържа само едно ниво на прозрачност, т.е. един пиксел е или прозрачен, или Не.Това може да доведе до назъбени ръбове около изображението, ако цветът на ръба на изображението е различен от цвета на фона под него. За да подобрите качеството на ефектите на прозрачност, най-добрият вариант е да изберете PNG формат.

PNG

PNG (Portable Network Graphics) първоначално е създаден, за да замени GIF формата (съкращението PNG също шеговито означава „PNG не GIF“). Но PNG никога не е успял да измести GIF и GIF файловете все още са широко използвани в момента, но въпреки това PNG има предимство пред GIF в почти всяка посока.

Освен това PNG има някои предимства дори пред JPEG.webp. Докато JPEG.webp файловете поддържат 24-битов цвят (до 16,7 милиона цвята), PNG файловете поддържат 48-битов цвят, което ни дава над 1 милиард възможни цвята! Това може да изглежда впечатляващо, но дори JPEG.webp поддържат повече цветове, отколкото човешкото око може да види, така че всички реални разлики между 24 и 48-битовите цветове са в най-добрия случай минимални.

Най-голямото предимство пред JPEG.webp е, че PNG записва изображения без загуба. Това означава, че въпреки че все още компресира изображението, за да намали размера на файла, използваният метод на компресиране не води до загуба на качество на изображението. Можете да запазвате отново един и същ PNG файл няколко пъти, без да влошавате качеството му, докато качеството на JPEG.webp файловете се влошава при всяко повторно запазване. С над милиард възможни цвята и компресия без загуби, PNG е отличен избор на формат за запазване на висококачествени цифрови снимки.

Недостатъкът на PNG е, че не поддържа CMYK цветово пространство, което означава, че търговските печатници не могат да го използват.

Основното предимство на PNG пред GIF файловете, освен факта, че броят на поддържаните цветове PNG е над 256, е, че той може да изобрази 256 нива на прозрачност в сравнение с едно ниво на прозрачност на GIF, което ни дава плавен ръб преходи, които ви позволяват да не се притеснявате за съвпадението на ръба с цвета на фона.

PNG файловете също обикновено са по-малки от GIF файловете, така че ще се зареждат по-бързо в уеб браузър.

И още един недостатък. PNG, за разлика от GIF, не поддържа анимация.

TIFF

Подобно на PSD файловете, TIFF (Tagged Image File Format) е един от малкото типове файлове, които поддържат всички функции на Photoshop и е друга опция за архивиране на изображения с компресия без загуби, която ви позволява да запазвате снимки с най-висока изображения с възможно качество. Качеството си има цена, TIFF файловете могат да бъдат много големи, особено в сравнение с JPEG.webp файловете. TIFF е приетият стандарт за комерсиални печатни изображения и е съвместим с практически всички настолни издателски програми като QuarkXPress и InDesign.

Въпреки че TIFF файловете могат да запазят всички обикновени и коригиращи слоеве, както и други елементи, които присъстват в документ на Photoshop, обикновено се препоръчва да запазите всички тези елементи в главен PSD файл и да използвате TIFF формат за запазване на плоска версия на изображението за печат.TIFF не е толкова горещ, колкото беше напоследък, но си остава стандартният формат за печатарската индустрия и се радва на широка подкрепа.

EPS

EPS (Encapsulated PostScript) е друг индустриален стандартен формат, който се използва от дълго време, но намалява през последните години. EPS не е стандарт за запазване на изображението в традиционния смисъл. Вместо това съдържа поредица от инструкции за това как принтерът трябва да изобрази изображението. Опцията за предварителен преглед на изображението трябва да бъде вградена в EPS файла, когато го запишете във Photoshop, ако искате по-късно да го видите на монитора, в противен случай няма да можете да го видите, докато оформлението не бъде отпечатано.

PDF

PDF (Portable Document Format) се използва главно за преглед, споделяне и отпечатване на електронни документи, но сега PDF набира популярност като добър начин за запазване на изображения за печат.Подобно на форматите PSD и TIFF, PDF поддържа и запазва всички функции на Photoshop, включително възможността за използване на допълнителни цветове. PDF ни дава няколко опции за запазване на изображения: или JPEG.webp компресия с персонализирано качество за балансиране на качеството на изображението и размера на файла, или компресия без загуби, или ZIP архивиране.

Предимството на PDF формата е, че всеки, който използва безплатния Adobe Reader, може да преглежда всеки тип изображение, записано в PDF.

Категория: