В този урок за рамка за снимки ще научим как бързо да добавим допълнително пространство към платното и да добавим артистични сенки към основното изображение, за да добавим измерение. Резултатът е проста, но стилна рамка.

Освен това ще ви покажа прост трик, който ви позволява автоматично да регулирате ъгъла и разстоянието на сянката и как сянката може да се плъзга с мишката.

Ето снимката, с която ще работя:

И ето какво получавам в резултат (имайте предвид, че рамката около вашата снимка ще бъде чисто бяла, но за да я направя видима на бяла уеб страница, ще направя рамката светла-светла в моята - сиво):

И така, да започваме.

Отворете снимката във Photoshop, отидете на панела със слоеве и дублирайте фоновия слой. За удобство нека преименуваме дубликата, например, на "work-photo" .

Увеличаване на пространството в снимката

Сега трябва да разширите платното, за да получите свободно пространство между границите на снимката и документа. Ще направим това с командата Image ->Canvas Size (Изображение ->Canvas Size или комбинацията Ctrl + Alt + C).

В командния диалогов прозорец проверете опцията Relative, което означава, че стойностите за ширина и височина, въведени в полетата за въвеждане над тази опция, ще бъдат добавени към съществуващите.canvas.sizes.

След това трябва да зададем единиците. Можете да използвате пиксели, сантиметри, проценти и т.н., но в този случай разстоянието от краищата трябва да е същото, така че ще избера пиксели.В този случай мисля, че трябва да добавя 10% от ширината на снимката към всеки край на снимката, имам ширина от 1280 пиксела, така че добавям 128 + 128=256. Задайте цвета на разширението Canvas на бяло :

Натисни OK.

Това трябва да изглежда така:

Добавяне на сянка към снимка

В долната част на панела със слоеве щракнете върху иконата за добавяне на стилове на слоя (Layer Styles) и изберете „Сянка“ (Drop Shadow).

Отваря се диалоговият прозорец за стилове, където въвеждаме приблизително следните параметри:

Резултат:

Но създаването на желаната сянка може да бъде много по-лесно и по-бързо от ръчното въвеждане на параметри в диалоговия прозорец - само с мишката.

За да коригирате сянката с мишката, първо отворете диалоговия прозорец за стил на слоя "Сянка" , като щракнете двукратно върху линията за стил в панела със слоеве.

След това в диалоговия прозорец за стил щракнете върху полето за въвеждане на параметъра "Размер" . Това действие ще ни позволи да променим стойността на "Размер" с колелцето на мишката:

Завъртането на колелото на мишката с едно кликване променя стойността с едно. И ако задържите Shift, тогава едно щракване на колелото ще промени стойността на „Размер“ с 10 единици наведнъж.

След това не щраквайте никъде другаде с клавишите на мишката и преместете курсора върху документа. Сега, като задържите левия клавиш, можете да преместите сянката, докато променяте стойността на "Размер" :

Разбира се, горният пример е, меко казано, несполучлив, но го показах само за по-голяма яснота.

И така, задайте позицията на сянката, регулирайте замъгляването на краищата с колелцето на мишката. Остава само да се намали неговата непрозрачност. В този случай 40% ще свършат работа.

Краен резултат:

Категория: