Clipping Mask - инструмент за изрязване. Позволява ви да зададете видимостта на целия слой или отделните му секции, като видимостта се определя от прозрачността на пикселите на слоя под него.

С други думи, ако пиксел (област) от долния слой е прозрачен, тогава пикселът (област) на слоя над него с приложена изрязваща маска също е прозрачен, ако пикселът от долния слой е непрозрачен, тогава пикселът на горния слой също е непрозрачен.

Това твърдение изглежда малко объркващо, но ако се вгледате малко, можете да видите, че изрязващите маски са много прости и лесни за използване, всъщност те са по-бързи и лесни за използване от маските на слоевете!

За да разберем по-добре какво представлява изрязващата маска, нека да видим как работи с пример и в края на статията ще направим малък фотомонтаж с помощта на изрязваща маска.

Ще използвам Photoshop CS6 за тази публикация, но всичко, което разгледахме тук, се отнася за всяка версия до CS2.

За да разберете наистина как работи изрязващата маска, първо трябва да разберете разликата между област сдействително съдържаниеи област спрозрачностна слой. Ще разгледаме това на примера на следната снимка:

Отворете го във Photoshop и вижте панела със слоеве:

За да покажа изрязващата маска в действие, ще трябва да добавя нов празен слой под слоя с изображението. Photoshop не ни позволява да добавяме слоеве под фоновия слой, но за да заобиколим този проблем, всичко, което трябва да направим, е да преименуваме фоновия слой, за да го отключим.

Сега, когато фоновият слой е нормален, можем да добавим нов слой под него. За да направите това, задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху иконата за нов слой в долната част на панела:

Изключете видимостта на слоя с изображението, сега можем да видим новия слой под него. Но той е празен, тоест няма никакво съдържание. Когато даден слой няма съдържание, той епрозрачен Photoshop показва прозрачни области, като показва сива и бяла шахматна дъска. Когато видим такава клетка, това означава, че областта е празна, прозрачна.В нашия случай целият слой е прозрачен:

Както споменах в началото на тази статия, изрязващите маски използват съдържанието и прозрачността на даден слой, за да определят кои области от слоя над него да оставят видими. Как работи? Областите на слой над областите на слоя по-долу, които имат действително съдържание (било то пиксели, форми, фигури или текст), остават видими, докато областите над прозрачните области на слоя по-долу стават невидими.

Както току-що отбелязахме, нашият нов слой няма съдържание в цялата си област. Това е просто празен, прозрачен слой. Нека видим какво ще се случи, ако приложим изрязваща маска към слоя с изображението над него. За да направя това, първо ще върна слоя до видимост, като щракна върху иконата на окото. Изображението се появява в прозореца на документа както преди:

За да приложите маската, щракнете с десния бутон върху слоя с изображението, в появилото се меню изберете "Създаване на изрязваща маска" (Създаване на изрязваща маска):

Показването в панела със слоеве се промени, можем да видим, че миниатюрата на слоя (слой 0) се е изместила малко надясно, а от лявата страна има малка малка стрелка, сочеща към слоя отдолу. Това е дисплеят на изрязващата маска, приложена към слоя. защото долният слой няма съдържание, т.е. напълно прозрачен, тогава всички пиксели на слоя с изображение над него вече са скрити:

Все още не е много интересно.

Нека съживим нашия скромен пейзаж. Изключете видимостта на горния слой, щракнете върху долния, създайте произволна селекция върху него и го запълнете с цвят:

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D.

Сега включете видимостта на горния слой. Ето, областта на снимката точно над овалната зона вече е напълно видима:

Разбира се, резултатът може да изглежда по-добре, ако основният обект на снимката е в центъра. За щастие, едно от страхотните неща при изрязващите маски е, че можете лесно да местите снимки вътре в тях. Всичко, което трябва да направите, е да вземете Move Tool и да плъзнете снимката в центъра:

Практическо използване на изрязваща маска за фотомонтаж

Нека вземем тези две снимки като основа и се опитаме да рамкираме портретна снимка:

Ще отворя снимка с рамка във Photoshop и ще добавя портретна снимка към документа, като резултат ще имам два слоя със снимки в панела със слоеве:

И работният документ ще изглежда така:

За да поставите портрет в рамка с помощта на изрязваща маска, първо трябва да създадете селекция в рамката. В моя случай, тъй като зоната вътре в рамката е черна, мога лесно да я избера с помощта на Magic Wand Tool, който може да бъде избран от лентата с инструменти. Изключете видимостта на горния слой и след това просто трябва да щракна върху черната област, след което ще бъде избрана:

След това трябва да копирам селекцията върху отделен нов слой.За да направя това, просто натискам Ctrl + J. След това действие прозорецът на работния документ не се е променил визуално, но ако погледнем панела със слоеве, ще видим нов слой над оригиналното изображение. Обърнете внимание на миниатюрата на слоя, тя показва, че само черната област има действително съдържание, останалата част от слоя е празна, с други думи, прозрачна:

Върнете видимостта на горния слой и приложете изрязваща маска към него. Сега използвам друг начин за добавяне на изрязваща маска.

Натиснете клавиша Alt и преместете курсора до разделителната линия между слоевете, докато той ще промени външния си вид, а във версията на Photoshop CS6 външният вид на променения курсор се различава от по-ранните версии:

Щракнете с левия бутон, маската се прилага и горният слой незабавно се изрязва до границите на действителните пиксели на слоя под него:

Ето как изглежда панелът със слоеве сега:

И самият документ:

В прозореца на документа виждаме, че снимката на най-горния слой вече се показва само в областта на рамката, която сме избрали и копирали на отделен слой. Останалите области на снимката са скрити от погледа, защото. те се намират надtransparent областта на слоя.

По-рано се уверихме, че инструментът за преместване може да се прилага за изрязване. Освен това можем да използваме инструмента Free Transform не само за преместване на изображението вътре в изрязващата маска, но и за преоразмеряването му. В моя случай не пречи да направите снимката по-малка, за да пасне по-добре в рамката.

Натиснете Ctrl+T, за да активирате този инструмент, след което се появява ограничителна кутия.Можем да видим, че въпреки че е показана само зоната във формата на изрязващата маска, се е появила ограничителна кутия около действителния размер на изображението, което включва зоните, които в момента са скрити от изгледа. Сега просто щракнете и плъзнете някоя от ъгловите манипулатори, за да преоразмерите изображението според нуждите, като задържите натиснат клавиша Shift, за да запазите съотношението на изображението. Когато сте готови, натиснете Enter:

За да добавите обем към композицията, можете да приложите стила на слоя Inner Glow ”(Inner Glow):

Категория: