Едно от основните нововъведения във Photoshop CS6 е подобряването и разширяването на функциите на Crop Tool (иначе Crop Tool).

Ако сте използвали по-ранни версии на Photoshop, тогава новият "Frame" в CS6 ще ви изненада приятно. В CS6 този инструмент прави изрязването и подравняването на изображение много по-лесно и по-гъвкаво, отколкото в по-ранните версии.

Внимание! По-новата версия на Photoshop CC наследи всички иновации от CS6.

Избор на инструмент за изрязване

Както в предишните версии на Photoshop, изрязването на изображение се извършва с инструмента за изрязване, като щракнете върху съответната икона в лентата с инструменти от лявата страна на екрана или чрез натискане на клавиша C на клавиатурата:

Маркери за измерване на размерите на рамката

Първата разлика, която хваща окото при изрязването в CS6 е, че щом изберете инструмента „Рамка“, Photoshop автоматично активира ограничителна кутия с манипулатори за управление върху документа. Маркери са разположени във всеки от четирите ъгъла, както и в средата на всяка от страните. Те изглеждат малко по-различно от събратята си в предишните версии, но принципът на действието им е абсолютно същият:

За да промените размера на рамката, щракнете с левия бутон върху някой от маркерите и докато държите клавиша натиснат, преместете курсора.

Областта вътре в полето за изрязване е частта от изображението, която ще остане, всичко останало ще бъде изрязано. За по-голяма яснота Photoshop затъмнява зоните извън полето за изрязване, т.е. области за изрязване:

Трябва да се отбележи, че когато активирате инструмента за изрязване, не е необходимо да използвате рамката и манипулаторите, създадени от Photoshop CS6 около цялото изображение. Те са включени само за удобство. Както при предишните версии на Photoshop, можете също да щракнете с левия бутон навсякъде в изображението и да задържите бутона на мишката, за да създадете своя собствена нова рамка. Това е както предпочитате, изберете сами, създайте своя собствена рамка или използвайте предложения Photoshop.

Вижте още уроци за изрязване и изрязване на изображения
10 неща, които трябва да знаете за изрязването на изображения във Photoshop
Изрязвайте и редактирайте снимката си онлайн
Изрязване на изображение в Adobe Camera Raw Подравняване на изображението, корекция на перспектива във Photoshop

Избор на пропорция

По подразбиране Photoshop CS6 ви позволява да плъзгате манипулатори свободно във всяка посока, така че можем да дадем на ограничителната кутия произволен размер и съотношение на страните.Но доста често трябва да изрежем снимка до стандартен размер на рамката, като 4x6 или 8x10. За тези цели има опция от лявата страна на панела с опции в горната част на екрана. Ако щракнете върху бутона Unconstrained, ще се отвори меню с избор от списък с различни предварително зададени пропорции. Например ще избера съотношението 2×3 (4×6):

Сега можем да променим размера на прозореца чрез плъзгане на манипулатора, но избраните пропорции на рамката ще останат същите.

Ако трябва да изрежете изображение със собствено съотношение на страните, което не е в списъка, можете лесно да създадете свое собствено съотношение на страните, като въведете необходимите стойности в полетата „Ширина“ и „Височина“ веднага до вдясно от списъка:

За да промените бързо ориентацията на рамката за изрязване от пейзажна (хоризонтална) към портретна (вертикална) ориентация или обратно, щракнете върху бутона Завъртане:

Също така можете да промените ориентацията, като натиснете клавиша X.

Преместете изображението вътре в рамката за изрязване

За да преместите изображението спрямо рамката, щракнете някъде вътре в рамката и като задържите натиснат бутона на мишката, плъзнете изображението до желаното място. В предишните версии на Photoshop движението на мишката по този начин премества самата рамка, докато самото изображение остава на мястото си. В CS6 имаме всичко точно обратното. Изрязването остава на място, докато изображението се движи в него. Това е трудно да се демонстрира в статична екранна снимка, така че няма да давам снимка, опитайте се да повярвате на думата ми.

Решетка с наслагване

Може да сте забелязали в екранните снимки, че при изрязване в рамката се появява решетка с наслагване. По подразбиране Photoshop CS6 ни показва мрежа 3×3, известна като правилото на третините, което (в правилото) казва, че когато рамкирате изображение, трябва да поставите основните обекти на вашата снимка в пресечната точка на линиите на мрежата, освен това при пейзажни снимки линията на хоризонта трябва да е върху горната или долната хоризонтална линия на мрежата.Разбира се, това е само общ принцип и може да не работи с определени изображения.

Правилото на третите е само една от няколкото мрежи с наслагване, налични в CS6. Можем да изберем желания в панела с опции, просто щракнете върху бутона с думата „правило на третините“ (Правило на третините), за да отворите менюто, след което изберете друга мрежа от списъка:

Под списъка с типове мрежи има три допълнителни опции, които контролират нейното показване:

Ако искате решетката винаги да остава на екрана, изберете режим Винаги показвай наслагване. Режимът Auto Show Overlay е любимият ми, той показва мрежата за наслагване само когато рамката е преоразмерена или позиционирана, и скрива мрежата през всички останали моменти, така че да не претрупва екрана.Ако изобщо не искате решетката да се показва, можете да я изключите, като изберете опцията Никога не показвай наслагване.

Прочетете продължението на материала на следващата страница.

Следваща страница

Категория: