За да получите снимка, изрязана до желаните размери, можете да използвате една от зададените опции за набор от стандартни размери или пропорции, които са в изскачащото меню на инструмента за изрязване.
Изскачащото меню обаче съдържа ограничен брой размери и затова трябва да знаете две важни неща:
a) как да създадете персонализирани размери
b) как да запазите това персонализиран размер в изскачащото меню, за да не създавате нов размер от нулата всеки път.
Също така, ще ви покажа друг начин за изрязване на изображения, който, въпреки че не е моя гордост, но знам много фотографи, които го използват.(Нека го кажем така: не твърдя, че винаги използвам този метод, но добре, използвам го. По-често, отколкото искам да призная.)

Стъпка 1: Изберете правилната опция

Оригиналното изображение по-долу е това, което искам да отпечатам като вертикален печат с размери 21,0 x 29,7 cm, това е стандартна хартия A4:

Започнете, като изберете инструмента за изрязване от лентата с инструменти, след което от изскачащото меню в
левия край на лентата с опции изберете опцията Ш x В x Резолюция :

Изберете опция за изрязване. Ограден в червено е бутонът, върху който трябва да се щракне, за да се покаже падащото меню

Стъпка 2: Задайте размер и разделителна способност за изрязване, запазете параметрите в набора

Избирането на тази опция добавя ново поле "Разделителна способност" към лентата с опции, разположена вдясно от полетата Ширина и Височина.Въведете персонализираните размери, които желаете (в този случай 21,0 на 29,7 cm и разделителна способност 240 dpi, идеална за повечето цветни мастиленоструйни приложения) и това автоматично ще преоразмери рамката:

Забележка. Ако в полето „Резолюция“ мерните единици (пиксел/инч или пиксел/сантиметър) се променят с помощта на бутона и падащия списък, тогава в полетата Ширина и Височина се задават единиците по подразбиране, за мен винаги е пиксели. За да промените единиците, щракнете с десния бутон върху всяко поле и изберете желаните единици от падащия списък, щракнете, за да видите снимката.

Ако смятате, че ще използвате този размер отново (а най-вероятно ще го направите), щракнете върху изскачащото меню и изберете опцията New Crop Preset, дайте име на предварително зададеното (обикновено Photoshop присвоява подходящи имена) и щракнете върху OK.
Този нов размер ще бъде добавен към списъка с изскачащо меню, така че не е необходимо да актуализирате този размер и единица всеки път. Снимките по-долу показват последователността на тези действия:

Изберете опция за запазване на размера

Задаване на име за новия размер

След това новият размер беше добавен към падащото меню

Можете да плъзнете картината наляво/надясно/нагоре/надолу, за да изберете частта от картината, която искате да поберете в зоната за изрязване. След това натиснете клавиша Enter и изображението ще бъде изрязано до избрания размер.

Сега, ако документът е отпечатан (натиснете Ctrl+P), можете да се уверите, че изображението е готово за печат и има правилния размер:

Стъпка 3: Друг метод за изрязване до размер

А сега за друг метод. Отидете в менюто "Файл" (Файл) и изберете командата "Създаване" (Нов) или натиснете комбинациятаCtrl + N. Когато се появи диалоговият прозорец Нов, въведете съответно 21,0 и 29,7 сантиметра в полетата Ширина (Ширина) и Височина (Височина), както и 240 в полето Резолюция, след което щракнете върху OK.

Това ще създаде нов празен документ с точните размери и разделителна способност, от които се нуждаем:

СЪВЕТ: Изрязване на изображение до размера на друго изображение
Ако вече имате снимка с точно същия размер и разделителна способност, които искате да направите за други изображения (наричани по-нататък референтни) , можете да използвате опции за такава снимка, за да регулирате размера на изрязване. Първо отворете снимката, която искате да преоразмерите, след това отворете вашата референтна снимка. Активирайте инструмента за изрязване и след това от изскачащото меню от лявата страна на лентата с опции (която използвахме наскоро) изберете опцията „Изображение“ (предно изображение).Photoshop автоматично ще въведе размерите на това изображение в полетата Ширина, Височина и Резолюция на инструмента за изрязване. Всичко, което остава да направите, е да щракнете отново върху снимката, която искате да изрежете, и ще видите поле за изрязване, което има същите параметри като референтната снимка.

Стъпка 4:

Сега активирайте инструмента за преместване, щракнете върху изображението, което искате да изрежете до "референтния" размер, и го плъзнете върху този нов празен документ. С активния инструмент за преместване, позиционирайте изображението в прозореца на документа, така че да пасне там, където искате, след това натиснете комбинацията от клавишни комбинации Ctrl+E, за да обедините този слой с фоновия, и сте готови. Както можете да видите, и двата метода правят почти едно и също нещо, но кой е най-добрият? Ще отговоря: този, който ви харесва най-много.

Категория: