В този урок ще научим как да изрежете снимка с помощта на неразрушително редактиране в Adobe Camera Raw. Ще използвам Camera Raw 8, плъгин за Photoshop CC (Creative Cloud). Camera Raw 8 също се предлага като безплатна актуализация за Photoshop CS6 и докато в CS6 липсват някои от новите функции, открити във Photoshop CC, стъпките и инструментите за изрязване на изображения в Camera Raw са едни и същи, независимо коя от двете версии на Photoshop използвате.

Както научихме в предишни уроци, едно от основните предимства на Camera Raw пред Photoshop е, че правипараметричноредактиране, за разлика от Photoshop, който правипиксел редактиране редактиране, т.е.д. Photoshop прави постоянни промени в пикселите в изображението, докато Camera Raw използва само поредица от инструкции за показване на визуализация на изображението на екрана, което прави работата в Camera Raw гъвкава и недеструктивна (недеструктивна), следователно винаги можем да се върнем към първоначалното състояние на снимката и не можем да се тревожим за необратими промени в изображението, дори когато е изрязано.

На какъв етап от обработката на снимката е по-добре да се изреже (кроп)? Технически можете да изрежете изображение по всяко време, особено в Camera Raw, където всичко, което правим, е неразрушително. Много фотографи обаче избират да изрежат снимката си като първа стъпка, преди да коригират баланса на бялото, експозицията и други подобни. По този начин, веднага след изрязването, можете да фокусирате върху областта от снимката, която планирате да запазите.

Нека започнем, като отворим изображението. Изображението може да се отвори или чрез Adobe Bridge, или директно чрез двукратно щракване върху необработения файл (разширения .cr2, .arw, .raf и др.). Ще работя с тази снимка:

Вижте още уроци за изрязване и изрязване на изображения
10 неща, които трябва да знаете за изрязването на изображения във Photoshop
Photoshop CS6
Изрязване и редактирайте снимка онлайн Подравняване на изображението, корекция на перспектива във Photoshop

Избор на инструмент за изрязване

За да изрежем снимка в Camera Raw, използваме инструмента за изрязване, който работи почти по същия начин като инструмента за изрязване на Photoshop.

Има няколко начина да изберете инструмента за изрязване в Camera Raw, най-бързият начин е просто да натиснете буквата C на клавиатурата. Друг начин е да щракнете върху иконата „Рамки“ в лентата с инструменти в горния ляв ъгъл на диалоговия прозорец на приставката. Въпреки това не препоръчвам тези два начина за избор на „Рамки“, поне първоначално, защото с този избор на инструмент пропускате някои полезни и важни опции.

В долния десен ъгъл на иконата "Рамки" има малка стрелка, която ни казва, че инструментът има допълнителни опции:

Вместо просто да щракнете върху иконата, щракнете върху нея и продължете да държите бутона на мишката за няколко секунди. Това ще отвори меню, което показва различни опции за инструменти, включително някои удобни предварително зададени пропорции на документа. В най-горната част на менюто има опция, наречена „Ръчно“ (Нормално), което е режимът по подразбиране за „рамката“. Ще го избера от списъка (по-долу предоставям версия за английски и руски интерфейс):

В режим "Ръчно" можем свободно да изрязваме изображението както желаем. Всичко, което трябва да направим, е да използваме мишката, за да създадем рамка с желания размер и форма.Щракнете с левия бутон навсякъде върху изображението, за да зададете началната точка за полето за изрязване, и задръжте левия бутон, за да плъзнете курсора диагонално от тази точка. Докато плъзгате, ще видите поле за изрязване, което се появява като контур за избор. Когато отпуснете бутона на мишката, полето за изрязване действително ще се появи. Областите извън рамката (замъглено сиво) ще бъдат изрязани:

Няколко съвета

Ако искате вашето поле за изрязване да е идеален квадрат, натиснете и задръжте клавишите Shiftпредида плъзнете курсора. Освободете Shiftafter, когато завършите изграждането на рамката.

Освен това можете да започнете да изграждате рамка, започвайки от центъра, а не от ръба, трябва да задържите клавиша Alt преди плъзгане и да го пуснете едва след изграждането на рамката.

Накрая, можете да промените позицията на рамката, докато я създавате. За да направите това, без да пускате левия бутон на мишката, задръжте "Интервал" на клавиатурата и като го държите, плъзнете рамката до желаното място, след това отпуснете "Интервал" и продължете да създавате рамката.

За да премахнете рамката (отмените изрязването), натиснете клавиша Esc.

За да отмените грешно действие (например ненужно завъртане на рамката), натиснете Ctrl+Alt+Z толкова пъти, колкото е необходимо, за да отмените стъпки.

Промяна на размера на рамката за изрязване

След като създадете първоначалното поле за изрязване, можете лесно да го преоразмерите, като плъзнете някоя от дръжките (малки квадратчета), разположени в ъглите и в средата на страните на рамката. Тъй като работим в ръчен режим, можете да използвате всяка от тези манипулатори, за да промените размера и формата на рамката:

Преместване на рамката за изрязване

Както писах по-горе, можете да промените позицията на рамката за изрязване по време на нейното създаване, като задържите "Интервал" . Но можете също да преместите рамката вътре в изображението, след като е създадено. Просто поставете курсора на мишката навсякъде в рамката, натиснете и задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора:

Показване на наслагване

Ако имате нужда от малко помощ при композиране, натиснете и задръжте отново бутона върху иконата Рамки в горната част на диалоговия прозорец Camera Raw. Когато се появи менюто, изберете опцията Show Overlay от списъка:

Плъгинът ще покаже решетка 3x3 вътре в рамката, с помощта на мрежата можете да поставите основния обект на изображението в пресечната точка на линиите на мрежата, това ще добави повече интерес към снимката. Тази стандартна техника за проектиране е известна като „правилото на третите“, въпреки че няма твърди и бързи правила за това кога да се прилага и кога не, т.е. това действие може да бъде както полезно, така и безполезно и дори вредно за вашата снимка:

Завъртане на рамката

Освен всичко друго, можем да завъртим рамката за изрязване, за да изправим изображения и други цели.За да завъртите рамката, поставете курсора на мишката навсякъде извън рамката за изрязване, курсорът ще се промени в двойно извита стрелка, натиснете и задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора, за да завъртите рамката. Ако сте активирали опцията Show Overlay, Camera Raw ще покаже решетка вътре в рамката, решетката е там, за да помогне за изправяне на наклонени снимки. Просто подравнете линиите на мрежата с някакъв контур на обекта, който трябва да е вертикален или хоризонтален. Ако намирате мрежата за твърде разсейваща, можете да я изключите, като махнете отметката от опцията „Показване на наслагване“:

Изрязване с определено съотношение на страните

Какво да направите, ако трябва да направите повече от просто да изрежете изображение. и да го направя в определена пропорция? Инструментът за изрязване в Camera Raw ни дава няколко готови предварително зададени пропорции, от които да избираме. Просто щракнете и задръжте курсора върху иконата на инструмента и изберете желания набор от менюто, след което изберете желания стил от менюто:

Освен това можете да зададете свои собствени нестандартни пропорции. За да направите това, трябва да извадите елемента „Персонализиран“ от менюто с инструменти:

Това действие ще отвори диалогов прозорец по избор, където можете да въведете свои собствени пропорции. Въведох произволни стойности, само за пример. След като въведете вашите стойности, натиснете OK, за да приемете пропорциите:

Една хубава функция е, че Camera Raw ще запомни персонализираните ви пропорции и ще ги добави към менюто Crop Tool, така че ако трябва да ги използвате редовно, винаги можете да ги изберете от менюто:

Използване на действието Изрязване

За да приложите действието на инструмента, трябва да натиснете клавиша Enter или да щракнете двукратно върху левия бутон на мишката някъде вътре в рамката

Върнете полето за изрязване след прилагане

Както споменах в началото на урока, всичко, което правим с изображение в Camera Raw, енедеструктивно, включително изрязването на изображението. И въпреки че приложихме инструмента, след което нежеланите зони изчезнаха от изгледа в областта за визуализация на Camera Raw, тези пиксели не бяха физически премахнати. Цялото оригинално изображение, включително частта, която беше премахната, все още е в документа, така че можем да се върнем и да променим резултатите от изрязването по всяко време. За да върнете бързо рамката и изтритите области, както и зоната, която е била изрязана, просто изберете инструмента за изрязване отново или като щракнете върху иконата на инструмента в горната част на диалоговия прозорец, или като натиснете буквата C на вашата клавиатура. Рамките и изтритите области на цялото изображение ще се появят отново в областта за визуализация и можете да направите необходимите промени.

Отмяна на действието за изрязване

Ако трябва да отмените изрязването, можете да щракнете върху „Изчистване на изрязването“ в менюто с инструменти или да натиснете клавиша Esc на клавиатурата. Това ще премахне рамката и ще възстанови цялото оригинално изображение:

Затворете прозореца Camera Raw и запазете направените промени

Ако сте приключили с изрязването на вашето изображение, щракнете върху бутона Готово в долния десен ъгъл на диалоговия прозорец, за да запазите настройките си за RAW документа и да затворите приставката Camera Raw.

Категория: