В първата статия от поредица за конвертиране на цветни изображения в черно-бели във Photoshop научихме как бързо да премахнем информация за цвета в изображение, като го преобразуваме в цветен режим Grayscale.

В тази, втората статия от цикъла, ще разгледаме друг прост и бърз начин за премахване на цвят, този път това еОбезцветяване (Обезцветяване). Този метод има няколко разновидности, тук първо ще разгледаме най-лесния начин, а след това ще се запознаем с втория, по-сложен, но в същото време по-гъвкав, даващ известна творческа свобода за създаване на крайния резултат.

Ето снимката, която ще използвам в тази поредица от статии, за да можем лесно да сравним резултатите от черно-белите изображения, получени по различни начини:

Команда за обезцветяване

Най-бързият начин за конвертиране на снимка в черно-бяла, наличен във Photoshop, е командата Desaturating, която може да се намери в раздела на главното меню Изображение ->Корекция (Изображение ->Корекции):

И още по-бърз начин да използвате тази команда е просто да натиснете Shift+Ctrl+U. Независимо кой от тези два метода използвате, Photoshop веднага ще премахне цялата цветова наситеност в снимката, оставяйки ни черно-бяла версия:

Използването на тази команда е, разбира се, лесно и бързо, но проблемът е, че тази промяна е постоянна.Ако погледнем палитрата със слоеве, можем да видим, че нашата работна снимка е фоновият слой, а от миниатюрата за визуализация на слоя можем да видим, че оригиналът на самото изображение в момента е черно-бял:

Тъй като направихме промени директно в изходното (т.е. оригинално) изображение, ако сега запазим и затворим нашия документ, снимката ще загуби цвят завинаги. Дори и да запазите документа във формат на Photoshop - PSD файл, пак няма да можете да върнете оригиналния цвят на снимката. Разбира се, как бихме могли да избегнем този проблем, ако създадохме копие на фоновия слой в началото на работата и вече приложихме командата Desaturate към копието.

Но за щастие има по-добър начин, който ни дава малко повече творческа свобода.

Коригиращ слой „Hue / Saturation“ (Hue / Saturation)

В последната статия от тази поредица ще разгледаме как използваме коригиращ слой Hue/Saturation, за да създадем професионална черно-бяла цветна версия на изображение.Тук просто ще видим как можем да използваме този коригиращ слой, за да не само напълно обезцветим цветовете, но и как да запазим някаква нотка на оригиналните цветове, което е много интересен резултат.

Първо, преди да продължим, нека възстановим оригиналния цвят на снимката, като премахнем отметката от командата Desaturate, като натиснете Ctrl+Z.

За да добавите коригиращ слой Hue/Saturation, щракнете върху съответната икона в долната част на палитрата със слоеве и изберете Hue/Saturation от списъка, който се появява:

Ако използвате Photoshop под CS4, тогава контролите на слоя ще се появят в диалогов прозорец, ако използвате версия на CS4 и по-нова (тук използвам рускоезична CS6), тогава контролите ще се появят в прозореца със свойства.

За да обезнаситете цветовете, просто плъзнете плъзгача за наситеност докрай наляво:

Това ни дава същия резултат, който получихме с командата Desaturate:

И така, каква е разликата между използването на командата за обезцветяване и плъзгане на плъзгача за насищане? Е, да речем, че ако решим, че не искаме да правим изцяло черно-бяло изображение, но искаме да оставим малко количество от оригиналния цвят в снимката, тогава това не може да стане с командата Десатуриране, а с помощ на плъзгача, много е просто!

Тъй като използваме коригиращ слой, не правим постоянни промени в оригиналната снимка (вижте статията Неразрушително редактиране на снимки с коригиращи слоеве). За да възстановите частично оригиналния цвят, просто плъзнете плъзгача Наситеност малко назад надясно. Гледайте промяната на снимката в прозореца на документа, за да прецените резултатите, които се получават, докато премествате плъзгача.Колкото повече го плъзнете надясно, толкова повече цветове ще бъдат възстановени. Тъй като искаме да върнем само намек за цвета, ще плъзна плъзгача надясно до стойност около минус 90, което ще върне около 10% от оригиналната наситеност на цвета:

Вместо да е изцяло черно-бяла, снимката ми има приглушени, почти незабележими цветове:

Тъй като нашият черно-бял ефект се съдържа в коригиращ слой, оригиналното изображение остава непроменено.

Ако някога се наложи да възстановим оригиналното пълноцветно изображение, всичко, което трябва да направим, е да изключим коригиращия слой, като щракнете върху иконата за видимост (око), която ще намерите от лявата страна на слоя в палитра със слоеве:

Категория: