В тази статия ще научим всичко за новия коригиращ слой, който се появи във Photoshop CS6 - Търсене на цвят (Търсене на цвят). Този коригиращ слой ни позволява незабавно да променим външния вид на снимка, като просто изберем нов "изглед" от списъка с предварително зададени настройки, използвайки LUT файл. LUT означаваТаблица за справкаилитаблица за справкаТакива файлове се използват главно за прехвърляне на информация за цвета от едно приложение в друго, главно в

В Photoshop Color Search ви позволява бързо да получите снимка с определено „настроение“.Например снимка на есенни цветя, направена на лунна светлина. Photoshop има повече от три дузини опции за промяна на цветовете в изображение, но можете също да използвате свои собствени LUT файлове, ако желаете.

В зависимост от избраната справочна таблица, разликата между оригиналната и модифицираната версия на изображението може да бъде фина и едва забележима или, обратно, доста значителна. Ако сега тези справочни таблици изглеждат сложни и неразбираеми, не се притеснявайте. Не е нужно да знаем подробностите и как работят, трябва да знаем какво могат да направят за нас и как да ги използваме.

Ще използвам това изображение за работа:

Изберете търсене на цвят

Ще намерите този коригиращ слой в панела за корекции, за да изберете, просто щракнете върху неговата икона (крайно вдясно в средния ред):

Това действие ще добави нов коригиращ слой, автоматично наречен "Color Lookup 1" (Color Lookup 1) в панела със слоеве:

Изберете справочна таблица

След като добавите слой за търсене на цвят, можете да намерите всички справочни таблици в панела със свойства. Таблиците попадат в три основни категории -3DLUT файл (3DLUT файл), резюме, връзка към устройство (знам, че тези имена звучат странно, но ме изтърпете засега) :

Повечето справочни таблици са в първата категория в горната част на 3DLUT файла. Вече научихме, че "LUT" означава "Таблица за търсене" , но преди да продължим, трябва да отбележа, че в този случай "3D" символите нямат нищо общо с 3D изображение. В този случай "3D" се отнася до начина, по който справочната таблица използва трите RGB цветови канала на Photoshop.

За да изберете справочна таблица, просто щракнете върху полето вдясно от името на категорията. Ще избера категорията „3DLUT файл“ и ще щракна върху бутона „Зареждане на 3D LUT“:

Това действие отваря меню с всички маси от тази категория. Името на всяка таблица ви дава представа какъв резултат можете да очаквате. Между другото, в моята официална руска версия на Photoshop CS6 имената не се превеждат. За да изберете и заредите справочна таблица, просто щракнете върху нейното име в списъка. Например ще избера таблицата Crisp_Warm.look, като щракна върху нея:

Photoshop незабавно преобразува оригиналните цветове на снимката в нови цветове, като използва инструкциите от справочната таблица и сега можем да видим, че моята снимка е по-топла и има по-висок контраст:

Тъй като използваме коригиращ слой, промените в изображението не са постоянни, което означава, че можем да опитаме всякакви справочни таблици, които искаме, за да сравним резултатите и да намерим тази, която ни харесва най-много. Да видим какво ще се случи, ако избера таблицата Crisp_Winter.look.

Photoshop преразпределя отново оригиналните цветове на снимката въз основа на инструкциите в тази таблица и сега можем да видим, че изображението все още има същото по-голямо количество контраст, което видяхме при прилагането на таблицата Crisp_Warm, но този път цветовете изглеждат по-студени:

За да придам на снимката гръндж ефект, използвам таблицата LateSunset.3DL:

Сигурно сте забелязали как понякога сцените във филмите се симулират през нощта. Действията се заснемат на дневна светлина, след което се прилагат подходящи филтри. Сега можем да направим подобен ефект със снимка във Photoshop CS6, като използваме таблицата NightFromDay.CUBE:

Коригиране на резултата с непрозрачност на слоя и режими на смесване

Друго предимство от използването на коригиращ слой е, че можем да продължим да правим допълнителни корекции и да прецизираме резултатите просто като променим непрозрачността и режима на смесване на този коригиращ слой, в нашия случай Търсене на цвят. Все още използвам таблицата NightFromDay.CUBE, но намалявам непрозрачността на коригиращия слой до 50%:

Това позволява някои от оригиналните цветове в снимката да се показват през коригиращия слой, което води до по-интензивни цветове в крайното изображение:

Можем също така да променим режима на смесване на слоя Color Lookup. Опцията за промяна на режимите на смесване е в горния ляв ъгъл на панела със слоеве.По подразбиране е зададено на „Нормално“ (Нормално), но нека го променим на един от основните режими на смесване, аз ще променя моя режим на „Наслагване“ (Наслагване):

В този случай режимът на смесване Overlay се използва за увеличаване на контраста и това позволява на справочната таблица NightFromDay да има по-голямо въздействие върху изображението:

И така, новият коригиращ слой Color Lookup на Photoshop CS6 ни дава бърз и лесен начин да изпробваме различен външен вид на нашите снимки. За да придадете на снимките си уникален стил с тези предварително зададени настройки, опитайте да използвате различни режими на смесване и стойности на непрозрачност или дори вградете коригиращ слой в маска на слоя, за да ограничите областта на изображението, върху която слоят засяга.

Категория: