Обикновено четните версии на Photoshop излизат малко сурови, както се случи с Photoshop CS2 и някои функции в CS4, като 3D.

Но този път изглежда, че Adobe не повториха минали грешки и свършиха много сериозна работа. За бърз преглед на новостите в CS6 вижте Adobe Photoshop CS6 – Какво е новото?.

Тук ще говоря за иновациите по-подробно, като използвам официалната руска версия на Photoshop CS6 като пример, всички руски команди и раздели, както обикновено, ще бъдат дублирани на английски.

1. Нов интерфейс

Сега интерфейсът на програмата е тъмносив по подразбиране, както някои други продукти на Adobe, като After Effects.Трябва да се отбележи, че такива графични чудовища от Autodesk като 3Ds Max и Maya имат подобен цвят и са силно препоръчителни за използване.

Клавишната комбинация Ctrl+F2 изсветлява интерфейса, а Ctrl+F1 го потъмнява. За да се върнете към класическото оцветяване на работния прозорец, натиснете Ctrl + F2 три пъти или отидете в раздела Редактиране ->Настройки ->Интерфейс (Редактиране ->Предпочитания ->Интерфейс).

Фигурата показва четири типа работен прозорец на програмата, цветовете по подразбиране са в горния ляв ъгъл:

За повече информация относно новия интерфейс на програмата, прочетете статията Photoshop CS6, нови функции - интерфейс.

2. Autosave
Най-накрая Adobe добави функция за автоматично запазване към Photoshop! Вярно, възниква въпросът защо това не е направено преди, както в други "тежки" програми?
Сега, ако Photoshop замръзне, тогава следващия път, когато стартирате програмата, тези документи, които са били отворени по време на "freeze" автоматично ще стартира програми. По подразбиране Photoshop автоматично записва файлове на всеки 10 минути, можете да промените този интервал от 5 минути на час, за да направите това, отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Предпочитания ->Работа с файлове (Редактиране ->Предпочитания ->Обработка на файлове) и променете цифровия параметър в реда „Автоматично запазване на информация за възстановяване на всеки:“ (Автоматично запазване на информация за възстановяване на всеки:).

3. Записване на документи във фонов режимЗаписването на големи файлове може да отнеме няколко минути във Photoshop, през което време потребителят е бил принуден да прекъсне работата. Сега програмата записва файлове във фонов режим, така че не можете да прекъсвате работата си в този момент.

4. Филтриране и търсене на слоеве в палитрата със слоевеСлоевете могат да се филтрират по:

  • Изглед: пиксел, коригиращ, текст, слот с форми, интелигентни обекти. В примера са избрани два изгледа, обикновен пиксел и текст:

  • име: просто въведете името на слоя в реда за въвеждане:

  • ефекти: т.е. по стилове на слоеве, като релеф, щрих, сянка, вътрешна сянка и др.:

  • режим на наслагване:

  • атрибут: видим, скрит, слой с маска на слоя и т.н.:

  • color: цветен знак от лявата страна на слоя, ако има такъв:

5. Едновременна обработка на няколко слояВъв Photoshop CS6 вече е възможно едновременно да редактирате няколко слоя, избрани в палитрата, като щракнете с мишката, докато задържате клавиша Ctrl.Сега операцията "слой за клониране" (клавишна комбинация Ctrl + J) може да дублира няколко избрани слоя наведнъж. Също така едновременно няколко активни слоя могат да променят режимите на смесване, типовете блокиране, непрозрачността, запълването и цветния етикет.

6. Подобрения на инструмента за цветова гамаНов инструмент за тонове на кожата е добавен към образците на инструмента Избор ->Цветова гама. Просто изберете този мостра и Photoshop автоматично ще разпознае човешкото лице и ще направи качествен избор.

7. Значително надграден инструментът за изрязванеПървото използване на този инструмент може да е малко необичайно за потребителите на по-стари версии. Първо, при активиране на "Рамка" (Изрязване), ще се създаде селекция от цялата област на работния документ.

Сега при преместване на рамката не се мести самата рамка, а документът, което, както писах, е необичайно, но много удобно.

Ако разширите рамката извън изображението, ще се покаже как ще изглежда фонът.

Към мрежата, показваща обичайното правило на третините, бяха добавени други. Това е „Златното сечение“, златната спирала“ и др. Можете бързо да превключвате типовете мрежи, като използвате клавиша "O" на клавиатурата:

Сега "Рамката" по подразбиране ще изреже изображението, без да премахва напълно изрязаните области, така че можете да работите с тях по-късно. Ако искате изрязаните зони да бъдат изтрити за постоянно, премахнете отметката от деактивирането на тази функция, поставете отметка в квадратчето Изтриване на изрязани пиксели в панела с опции.

Подобрена е опцията за коригиране на перспективата, но може да работи само ако няма слоеве с текст и пътища:

Изображението вече може да се завърта, както и да се изправя с помощта на инструмента за изправяне. За да изправите изображение, просто начертайте линия по него.

8. Нов режим на инструмента за корекцияПачът има нов режим на работа - Content-Aware, този режим е избран по подразбиране при стартиране на инструмента. Запълването с отчитане на съдържанието е чудесно за премахване на обекти, както и за избиране на област за копиране на фона.

Ако не получите желания резултат, опитайте да промените настройката за адаптиране (в английската версия тези режими се наричат: Very Strict, Strict, Medium, Loose, Very Loose):

Фигурата по-долу показва пример за това как корекцията работи в режим на корекция, съобразен със съдържанието, в сравнение с инструмента за запълване, съобразен със съдържанието.

Отляво надясно: снимка преди прилагане на инструменти, снимка след прилагане на Content-Aware Fill и най-дясна снимка след прилагане на Content-Aware Patch:

9. Появи се нов инструмент - Content-Aware Move

Този инструмент ви позволява да местите обекти в изображение с помощта на технологията Content-Aware. Работи чудесно с обекти, поставени на прост фон, но се появяват артефакти при обработка на сложни сцени.

В този случай Photoshop е свършил по-голямата част от работата, но има артефакти (например по гърба и десния крак на жената), които трябва да бъдат премахнати с печат. Но въпреки това програмата изпълни задачата и улесни работата на потребителя с 90%.

Както в "Кръпката" , ако не сте доволни от резултатите от преместването, тогава можете да промените режима на адаптация към по-подробен.

Също така можете да изберете режима на движение, има два от тях. „Преместване“ е нормалният режим, а „Разширеният“ режим ви позволява да заснемете част от околното пространство заедно с обекта.

следваща страница

Категория: