Възможността да редактирате изображение, без да правите промени в оригиналното изображение (така нареченото "неразрушително" редактиране) е много важно предимство на използването на коригиращи слоеве при обработка на снимки в Adobe Photoshop .

Photoshop нямаше да е най-популярният редактор на изображения в света, ако не ни предоставяше много лесни и не толкова лесни начини за редактиране, ретуширане и възстановяване нашите снимки. Photoshop идва с набор от команди, създадени специално за често срещани задачи за редактиране на снимки, като подобряване на цялостния контраст в изображението, премахване на нежелани цветови оттенъци, разкриване на изгубени детайли в светли и сенки и много, много повече!

Във Photoshop тези команди се наричат " Корекции на изображението" (Image Adjustments), всички те са комбинирани на едно място, отваря се през раздела на главното меню Изображение ->Корекции (Image ->Adjustments):

Забележка. Вижте английския превод на командите за коригиране на изображения.

Както можем да видим от списъка, изборът от настройки на изображението е голям, но някои, като Gradient Map или Posterize, използваме доста рядко, но Levels и Curves ) са жизненоважни за редактиране на снимки.

Недостатъци на конвенционалните коригиращи настройки

За съжаление, такива мощни корекции на изображения страдат от един сериозен проблем - всички те водят до необратими промени в изображенията. С това нямам предвид влошаване или необратими щети. Имам предвид, че тези настройки ще направят постоянни промени в пикселите и нивата на детайлност в нашите снимки.Нека да разгледаме пример за това, което имам предвид.

Направете снимка на залязващото слънце над заснежените планини:

Това е красива снимка, но малко мрачна според мен. Това може лесно да се коригира с командата "Нива" . Отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекции ->Нива. Това действие ще отвори диалоговия прозорец Нива. Имайте предвид, че това ръководство предполага, че вече имате основно разбиране за това как да използвате настройките за изображения по подразбиране на Photoshop, така че ще пропуснем някои от подробностите за това как работят. Гледайки хистограмата в центъра на диалоговия прозорец Нива, мога да кажа, че на снимката липсват истински светли светлини и сенки, поради което в момента изглежда доста скучна. На фигурата маркирах тези части от хистограмата със стрелки:

Ще поправя това, като плъзна плъзгача на бялата точка към десния край на хистограмата и плъзна плъзгача на черната точка към левия край на хистограмата:

Това увеличава светлите области на изображението до чисто бели и задълбочава тъмните области до чисто черни, което води до по-високо общо ниво на контраст. Сега ще щракна върху OK в диалоговия прозорец Нива, за да приложа действието, и можем да видим, че снимката изглежда много по-добре (за да я сравните с това, което беше преди промяната, задръжте курсора на мишката върху снимката):

Нещата изглежда вървят чудесно в този момент, но нека се престорим, че съм решил да направя още една промяна. Може би по-късно, след като разгледах снимката известно време, реших, че изображението трябва да бъде малко по-светло, така че ще направя още една корекция с помощта на нива. Така че вече го затворих, трябва да ги отворя отново чрез Image ->Adjustments ->Levels. Това отваря диалоговия прозорец "Нива" , но този път хистограмата в центъра на прозореца вече изглежда така:

Какво си спомняте, оригиналната хистограма беше изцяло черна. Сега има ред бели вертикални ивици, което го прави да изглежда като гребен. Тези бели вертикални ленти в хистограмата означават, че няма информация за нито един от детайлите в изображението и това е така, защото променихме (всъщност повредихме) нашата снимка в първоначалното редактиране на нива. Но въпреки това „повредената“ версия изглежда много по-добре от оригиналната „неповредена“ версия.
Но все пак част от информацията за изображението е безвъзвратно загубена и това ще се случва всеки път, когато следващото редактиране на снимка, всеки път ще изхвърляме все повече и повече информация за изображението.
В края на краищата, ако загубите толкова много, че в крайна сметка имате твърди, грозни преходи между цветове и области на яркост в изображението, този проблем се наричаСъщо така имайте предвид, че това, че не можете да видите проблемните зони в изображение на екрана на компютъра, не означава, че те няма да се покажат, когато изображението бъде отпечатано.И Photoshop няма да може магически да върне изгубените детайли на изображението. Веднага щом снимката бъде променена, част от информацията изчезва завинаги.

Но не би ли било чудесно, ако можем да редактираме снимките си, без да се тревожим, че ще загубим детайлите на изображението през цялото време? Всъщност можем да го направим и е лесно!
Всичко, което трябва да направим, е да се откажем от стандартните корекции на изображението на Photoshop и да започнем да използвамеAdjustment Layers!

Работа с неразрушаващи коригиращи слоеве

Нека се върнем към първоначалното състояние на нашата снимка чрез раздела на главното меню File ->Restore ( File ->Revert) и отворете коригиращия слой Levels, за това трябва да щракнете върху съответния бутон в долната част на палитра със слоеве (ако сравните списъка с коригиращи слоеве със списъка със стандартни корекции на изображения в Photoshop, които видяхме по-рано, ще забележите, че повечето от тях са еднакви):

Във версии на Photoshop CS3 и по-ниски това ще изведе абсолютно същия диалог за нива, който видяхме по-рано, а във версии над CS4 коригиращите слоеве се отварят малко по-различно, но това по принцип няма значение. За тази статия използвам версията CS6. Отново можем да видим от хистограмата, че на изображението липсват пълни светли точки и сенки, така че ще плъзна плъзгачите по същия начин, както миналия път:

Виждаме, че общият контраст на снимката отново е подобрен, точно както беше миналия път:

И така, какво се промени? Тук-там използвахме „Нива“ и получихме същите резултати. И ако резултатът е същият, какъв е смисълът да се използват коригиращи слоеве?

За да отговорим на този въпрос, трябва да погледнем панела със слоеве.Коригиращите слоеве всъщност изглеждат като нов слой в палитрата (оттук и името) и можем да видим, че сега имаме нов слой, който Photoshop нарече „Нива 1“ (Нива 1) и се намира над оригиналния слой:

Когато използвахме корекциите на стандартното ниво, промените бяха направени директно върху самата снимка (на фоновия слой), което ни принуди постоянно да губим част от информацията за изображението. С приложен коригиращ слой оригиналното изображение остава недокоснато. Всичко, което Photoshop прави с изображението, се случва директно в коригиращия слой. За да проверите това, изключете видимостта на коригиращия слой, като щракнете върху иконата за видимост на слоя (иконата на око, разположена от лявата страна).

Иконата ще изчезне и снимката ще се върне в първоначалното си, нередактирано състояние:

За да активирате отново коригиращия слой, щракнете отново върху иконата за видимост на слоя, която в момента, поради факта, че слоят е изключен, изглежда като празен квадрат:

Това действие не само активира отново коригиращия слой, но и връща всички резултати от нашето редактиране. Снимката отново е с подобрен контраст:

Прочетете продължението на материала на тази страница.

Категория: