3D инструментите са претърпели значително надграждане във Photoshop CS6. Нека се опитаме да създадем 3D текст, използвайки ги.

За да изпълним тази задача, имаме нужда от текстура, архивът с която можете да изтеглите от връзките в края на статията. Също така архивът съдържа PSD файл с готов неонов 3D текст.

За по-лесно разбиране на материала гледайте видео урока, базиран на материалите от тази статия.

ето какво получаваме като резултат:

Отворете Photoshop CS6, създайте нов документ с размери 1280 x 720 px в него и го запълнете с тъмно синьо 0f1013. На тъмен фон текстът ще изглежда най-впечатляващо, но не можете да използвате чисто черно, защото. в края на работата това ще доведе до проблеми при добавяне на окончателния стил „Външен блясък“ (Outer Glow).

Сега за текста. Шрифтът от филма "Tron: Legacy" може да бъде изтеглен от тази страница. Предлага няколко опции за шрифт, аз избрах TR2N. Ако не знаете как да изтегляте шрифтове във Photoshop, прочетете статията Инсталиране на шрифт във Photoshop. И така, активирайте инструмента "Текст" , изберете този шрифт, задайте неговия размер на 386 пиксела и напишете думата "Tron" :

След като текстът е готов, отидете в раздела 3D на главното меню и изберете New 3D Extrusion от Selected Layer. Ще забележите как показването на текста в прозореца на работния документ се е променило след това:

Инсталиране на светлината

Трябва автоматично да видите 3D панела, ако по някаква причина това не се случи, отидете в раздела на главното меню Window ->3D (Window ->3D). В 3D панела щракнете два пъти на реда "Безкрайна светлина 1" ( Infinite Light 1), след което ще се отвори панелът със свойства на осветлението. Променете мекотата на сенките на 60%:

Също така намалете източника на светлина надолу, като завъртите копчето за управление на позицията на източника в работния документ:

Околна среда (Околна среда)

Нека коригираме степента на отражение на текста върху основната равнина. За да направите това, щракнете в 3D панела на реда Околна среда (Околна среда), в панела със свойства, увеличете параметъра „Непрозрачност“ (Непрозрачност) до 60% и „Гладкост“ ( Грапавост), така че отраженията да не са прекалено рязко, също увеличете до 5%:

3D текстова повърхност

В 3D панела щракнете върху линията с мрежата на текстовия модел (автоматично се наименува от Photoshop по името на слоя, от който е създаден, имахме текстов слой, наречен "tron" , след което панелът със свойства ще отвори свойствата на повърхността.

Задайте фаската (фаската) на ъглите (ръбовете) на текстовата повърхност, за да направите това, в панела със свойства щракнете върху полето „Предварително зададена форма“ и изберете формата „Фаска“. Също така намалете дълбочината на екструдиране до 50%:

Скосяването на ъглите все още не е завършено. За да придадем дълбочина на текста, както и да направим основа за последващото сияние, трябва да коригираме „Главен“ (Cap).

Забележка. "Капитал"=това е превод на. Руски Photosop вариант на английския термин - Cap според мен превода е глупав. В този случай това е лицевата страна на модела.

В панела със слоеве отворете раздела "Капитал" (Cap) и задайте ширината на фаска на 100%

Важно! Намаляване на непрозрачността на материалите за предно надуване и материалите за задно надуване до 0%? за да не създават нежелано изкривяване:

Материал отпред

В 3D панела кликнете върху реда "Материал с преден скос" (Front Bevel Material), панелът със свойства на този материал ще се отвори. Задайте Diffuse цвят на чисто черно, оставете Specular по подразбиране и задайте Glow цвят на светло син 4fa3f9. Освен това променете стойността на параметъра Shine (Shine) на 75% и „Relief ” (Bump) ще бъде намален до нула:

Тъй като ние създадохме материала, имаме отражението му върху основната равнина (не забравяйте, че променихме отразяващите му свойства?). Ето какво имаме в момента:

Екструзионен материал

Сега нека зададем материала на екструзионната повърхност, т.е.
В 3D панела щракнете върху линията Материал за екструзия и задайте следните цветове:
Разпръскване (Дифузно) - ярко синьо 0090ff
Цветни отблясъци - светло синьо 00bbffОсветление - тъмно синьо 234f92

Освен това променете параметрите:
Блясък (Блясък) - 30%
Отражение (Отражение) - 100%
Релеф (Блясък) - 100% Непрозрачност - 30%

релефна релефна текстура

Сега нека зададем релефа на страничната повърхност. В архива, който може да бъде изтеглен от връзките в долната част на страницата, има файл с текстурно изображение Scratches.jpg.webp, сега ни трябва.

В 3D панела имаме активен ред „Материал за екструдиране“, ако не, щракнете върху него, за да го изберете.След това в панела със свойства щракнете върху иконата на папката до плъзгача „Bump“ и изберете реда „Зареждане на текстура“ (Load Texture), ще се отвори прозорец за избор, където изберете файла Scratches.jpg.webp.

Иконата на папката ще промени външния вид, щракнете върху нея отново, това ще отвори друго меню, където изберете "Редактиране на текстура" (Редактиране на текстура), след което изображението на текстурата ще се отвори в нов документ.Следвайте раздела на главното меню Image ->Correction ->Brightness / Contrast (Image ->Adjustments ->Brightness / Contras), в диалоговия прозорец за корекция поставете отметка в квадратчето „Use Legacy“ и задайте стойността на контраста на 70:

След товазапазете документачрез натискане на клавишната комбинацияCtrl+S. Затворете документа с текстурата и отидете на текстовия документ.

Просто трябва да променим UV свойствата на текстурата. За да направите това, щракнете отново върху иконата на папката в панела със свойства и изберете реда „Редактиране на UV-свойства“ ( Редактиране на UV свойства). В прозореца, който се отваря, задайте стойността на U-скала (U Scale) на 1000% и V-скала (V Scale) на 10%:

Всъщност създаването на 3D модела приключи, сега нека го визуализираме.

Изобразяване (визуализация)

Отидете в раздела на главното меню 3D ->Render ( 3D ->Render ), за да изобразите 3D модела. Ще видите как рамка преминава през прозореца на документа, това е индикация за изобразяването на изображението от компютъра. Ето как ще изглежда документът след първото преминаване:

Изчакайте преминаването на четвъртия или дори петия кадър, когато отражението на текста стане гладко:

Но все още нямаме ефекта на неоново сияние. Нека се погрижим за това.

Създаване на неонов ефект със стилове на слоеве

След като изобразяването приключи, нека добавим стилове на слоя. Да започнем с Inner Glow.

Отидете до панела със слоеве и щракнете двукратно върху 3D слоя (но не върху името), след което се отваря диалоговият прозорец за стилове, където избираме елемента "Inner Glow" . Задайте цвета на светло синьо ebf7ff, режим на смесване Ярка светлина (ярка светлина), вижте останалото на снимката:

И накрая добавете външно сияние. Този път задайте цвета на неутрално синьо 0c75d7? режим на смесване - Линеен избистрител (добавяне) (Linear Dodge (Добавяне)), останалите параметри са показани на фигурата:

Е, това е всичко, това получихме на изхода:

Изтеглете текстурата и готовия PSD файл въз основа на статията:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: