Продължение. Вижте началото тук. Въз основа на материалите на статиите е създаден видео урок. Освен това, за по-добро разбиране на материала, можете да изтеглите оригиналната снимка и готовия Photoshop PSD файл с всички слоеве и стилове от връзките в долната част на страницата.

Добавяне на стил на слой „Външно сияние“ (Външно сияние)

За да направим нашите слънчеви лъчи малко по-изпъкнали и забележими, нека добавим блясък към тях. Кликнете върху иконата за стил на слоя в долната част на палитрата със слоеве (иконата, която прилича на буквите „fx“) и изберете „външно сияние“ (Outer Glow) от списъка:

Това ще отвори диалоговия прозорец за стилове. задайте опции за космическо сияние в средната колона. В моя случай няма нужда да променяте настройките тук. Настройките по подразбиране Outer Glow работят добре за нашите слънчеви лъчи, така че просто натиснете бутона OK, за да излезете от диалоговия прозорец и да приложите стила:

Слънчевите лъчи изглеждат много по-добре с този стил:

Промяна на режима на смесване

В момента лъчите изглеждат малко груби. За да им придадем естественост, нека променим режима на смесване на слоя от нормален на „Мека светлина“ (Мека светлина):

Ето какво получих, след като промених режима на смесване на „Мека светлина» (мека светлина):

Дублиране на "Слой 2" (Слой 2)

В момента имаме активен "Слой 2" (Layer 2), дублирайте го, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J. В този случай Photoshop ще дублира слоя и ще го нарече „Копие на слой 2“ (копие на слой 2):

Удължете слънчевите лъчи с Free Transform

Сега имаме два слоя със слънчеви лъчи, "Слой 2" и "Копиране на слой 2" . Нека разширим слънчевите лъчи върху "Копиране на слой 2" , за да добавим малко разнообразие към голямата картина, можем лесно да направим това с помощта на инструмента за безплатна трансформация на Photoshop. За да активирате инструмента, натиснете клавишната комбинация Ctrl+T.

Около документа се появи ограничителна кутия и ако се вгледате внимателно в центъра на изображението, ще забележите малка икона на цел под формата на кръг с лъчи. Кликнете върху него и го плъзнете нагоре до мястото, откъдето идват лъчите:

След като плъзнете иконата на целта, задръжте натиснат Shift+Alt и плъзнете която и да е от ъгловите манипулатори на ограничителната кутия навън, за да разтегнете слоя. Задържането на клавиша "Shift" казва Photoshop, когато мащабирането съотношението на изображението е запазено, задържането на Alt показва, че трябва да направите всички промени спрямо целевата точка, т.е. този, който току-що преместихме нагоре. Тук плъзнах долния ляв маркер, но изборът на ъглов маркер с този тип мащабиране (със запазване на пропорциите и спрямо целевата точка) няма значение:

Преоразмерете и позиционирайте "Layer 1" , за да създадете земно осветление

Засега приключихме с лъчите, но нека завършим картината и добавим малко реализъм, като осветим земята с тези лъчи. Ако си спомняте, в началото на урока създадохме селекция от канала и след това добавихме нов слой („Слой 1“) и го запълнихме с бяло.Досега не сме правили нищо с този слой, но сега ще го използваме, за да създадем осветление на земята.

Първо щракнете върху "Слой 1" в палитрата със слоеве, за да го изберете. След това натиснете отново Ctrl+T, за да активирате Free Transform (Free Transform), докато цялата рамка ще се появи. Щракнете където и да е в тази рамка (с изключение на иконата на целта в центъра) и плъзнете изображението надолу до момента, в който бялото запълване достигне нивото на земята. Това бяло запълване ще бъде светлината на земята:

Сега трябва малко да изравним слоя, а в моя случай го разширих малко повече вдясно:

Натиснете Enter, за да приложите трансформацията.

И накрая, за да направите запълнените с бяло области да изглеждат като светлина върху земята, просто променете режима на смесване от нормален на „Наслагване“ (Наслагване).

Е, това е всичко, работата свърши. Погледнете отново крайния резултат:

Изтеглете материали за урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: