Водата е сложна структура за рисуване. Водата е прозрачна, но пречупва и отразява светлината, освен това водата може да има различни повърхности и форми (капка, струя, пръски, вълни, огледална повърхност, вълнички и др.). В тази статия ще ви покажа как да създадете реалистична водна капка, поставена върху твърда повърхност.

Първо, нека разгледаме, поне в общи линии, оптичните свойства на водата капка, която трябва да вземем предвид, когато рисуваме:
  1. Посоката на източника на светлина - в нашия случай това е от решаващо значение.
  2. Glare - характерна яркост пред капката.
  3. Сянка под осветяване - осветяването е отражение, т.е. светлината не отива по-далеч, така че под отблясъците се образува сянка.
  4. Вторично отражение - отражение на светлината от долната повърхност на капката
  5. Капка сянка - тялото на капката отразява и изкривява светлината, следователно, въпреки прозрачността, капката все още хвърля сянка

Образно казано, капка вода е леща. така че отразява светлината и хвърля сянка:

Основните фактори на отраженията и сенките, които трябва да имате предвид, когато рисувате водна капка

Поради силата на сцепление, естественото състояние на водното тяло е сфера, но поради гравитацията, а също и поради повърхностното напрежение на течностите, капка вода на повърхността изглежда като купол с ръбовете прибрани. Това означава, че формата на капката във фигурата се променя в зависимост от ъгъла на гледане: от почти кръгъл овал, когато се гледа отгоре, до страничен изглед на купола, когато се гледа отстрани:

Изглед с падане: изглед отгоре в горната част на снимката, допълнително ъгълът на гледане намалява и страничният изглед се показва в долната част на снимката

Но нека се заемем с рисуването на капката. Ето какво получаваме в крайна сметка:

За рисуване използваме метод, който е подходящ за създаване на капка с всякаква форма и върху всякаква повърхност.

Първо имаме нужда от някакъв вид фон, ще взема зелен, донякъде напомнящ текстурата на листата:

Фонът за създаване на калийна вода може да бъде всичко друго, освен много светъл, освен това не е необходимо да използвате текстура, можете да направите снимка например на ябълка или стръкче трева

Създайте нов слой и използвайте твърда четка, за да нарисувате овал:

В панела със слоеве задайте „Fill“ на слоя с капката на нула, той ще стане напълно прозрачен, но това е временно.Щракнете двукратно върху овалния слой в панела със слоеве, за да отворите прозореца на стила на слоя.След това ще добавим стилове на слоя, по-долу ще изложа диалогов прозорец за всеки стил с фрагмент, показващ промените в предварително зададеното за пускане, когато добавяне на този стил.

ВАЖНО! Премахнете отметката от опцията „Глобално осветление“ (Използване на глобална светлина) на всички стилове на слоеве, където тази опция е налична.

Bevel and Emboss.Стилът ще създаде сянка отпред на капката и светлина отзад.

Отгоре надолу: Регулирайте стойностите "Дълбочина" и "Размер" , така че релефът да не е твърде груб. Задайте посоката на желания ъгъл спрямо посоката на сянката. Променете "Gloss Contour" на Gaussian. Променете режима на смесване в Highlight Mode от Screen на Overlay. Регулирайте непрозрачността на сянката за естествен ефект.

Щрих:
Този стил ще добави чиста рамка към капката.

Линията на щриха трябва да е едва видима, така че намалете теглото й до 1 px и направете позицията вътрешна, намалете непрозрачността и сменете режима на смесване на Умножение. Променете типа запълване на щриха на градиент. Регулирайте ъгъла на източника на светлина.

Inner Shadow
Това ще добави малко обем към капката.

Регулирайте ъгъла на осветяване. Регулирайте "Offset" , "Shrink" и "Size" , за да поставите сянката само по краищата, оставяйки централната област празна. Променете очертанията и добавете малко шум

Цветно наслагване

Променете режима на смесване на „Припокриване“ (Наслагване) за добра яркост и прозрачност. Задайте цвета на зеленикаво синьо 006372. Намалете непрозрачността, докато цветното наслагване стане едва видимо, ако не искате капката да е оцветена течност.

Наслагване с градиент
Това ще ни даде осветена област върху капката

Променете режима на смесване на "Екран" (Екран), за да увеличите яркостта. Променете ъгъла на осветяване. Променете черния цвят на едната страна на градиента на сив. Променете мащаба, за да поставите правилно градиента. Намалете непрозрачността, за да направите светлината видима, но не бяла

Външно сияние
Прилагането на този стил симулира падането на пречупена светлина върху повърхността на околната среда, което е много полезно, когато капката е на тъмен фон

Променете режима на смесване на „Екран“ (Екран), за да увеличите яркостта на сиянието. Цветът на сиянието трябва да е бял. Направете малко шум, намалете непрозрачността, разсейте сиянието с промяна на размера.

Drop Shadow
Ясно е, че прилагането на този стил ще създаде падаща сянка върху повърхността.

Задайте ъгъла на светлината. Регулирайте стойностите на Opacity, Offset, Span и Size, за да създадете впечатлението, че сянката е извън петното, но не под него.

Вътрешно сияние
Вътрешното сияние ще добави още повече обем към капката ни

Задайте режима на смесване на “Умножение” (Умножение) за потъмняване. Направете цвета на сиянието тъмно син, например 1e1e5a. Източникът на светлина ще бъде "От центъра" . Регулирайте "Pinch" и "Size" , за да поставите засенчването в центъра. Ако ефектът е твърде силен, намалете Opacity. Също така можете да увеличите "Обхвата" .

Сега просто трябва да добавим акцент в предната част на капката. Създайте нов слой, вземете кръгла бяла четка с 95% твърдост и направете точка:

Само акцентът не трябва да е идеално кръгъл. В зависимост от формата на капката, тя може да бъде овална или дори удължена.

Освен това светлите ръбове не могат да бъдат идеално равни. Добавете стил на слой Outer Glow към слоя за осветяване с настройки по подразбиране. Резултат:

За да създадете капки с произволна форма, запазете този стил на вашия компютър и го приложете към всички празни капки. Как да запазите и приложите стилове на слоеве, създадени от потребителя, е подробно описано тук.

Сега със запазен стил, създаден по-горе, можете бързо да нарисувате капка в четири стъпки:

  1. Създайте форма на капка с твърда четка,една празна капка на един слой.
  2. Прилагане на стил на слоя към празно.
  3. Добавете нов слой над празния слой и нарисувайте акцент с твърда бяла четка.
  4. Прилагане на стил Outer Glow за подчертаване на слоя

Ако искате да създадете голяма капка, трябва да запомните три неща:
Капката не може да бъде много голяма, в противен случай гравитацията я сплесква и се разпространява.Така че изображението трябва да е макро и камерата да е близо до сцената.
Ще има ясен ефект на увеличаване на повърхността през тялото на капката, това трябва да се подчертае във вашия чертеж. Стилът на слоя, който създадохме за малки капчици, за по-големите размерът в стила трябва да промени някои параметри.

Категория: