Ръководствата във Photoshop са предназначени да ви помогнат да позиционирате прецизно обекти в изображение, които са на различни слоеве, един спрямо друг и спрямо границите на документа. Освен това можете да рисувате успоредни линии и така нататък с водачите. Водачите не се показват при отпечатване на документ и запазване на изображения като JPG.webp, PNG, GIF и др., но се записват в PSD документ.

По подразбиране водачите са синьо-сини. Цветът може да се промени от раздела на главното меню Редактиране ->Настройки ->Водачи, решетки и резени (Редактиране ->Предпочитания ->Ръководство, решетка и резени).

Забележка. Започвайки с Photoshop CC 2014, Smart Guides са добавени към програмата. Те улесняват живота на потребителите и особено на уеб дизайнерите. Прочетете повече за тази иновация тук.

Най-лесният начин да създадете водач е да включите линийките, ако не са включени, като натиснете Ctrl + R, вземете инструмента за преместване (Инструмент за преместване), преместете курсора на мишката върху вертикално или хоризонтално линийка, задръжте левия клавиш и плъзнете курсора вътре в картината:

Има друг начин за настройка на водача - поставянето му на определено разстояние от левия или горния край на документа. За да направите това, трябва да отидете в раздела Изглед ->Ново ръководство (Изглед ->Нови водачи), да изберете позициониране (вертикално или хоризонтално) и да зададете разстоянието от горния или левия край на документа:

За да поставите водачите точно в центъра на документа, щракнете с десния бутон върху полето за въвеждане "Позиция" , ще се отвори списък с мерни единици, където изберете проценти и въведете стойността 50.За да видите подробностите, щракнете върху този ред.

Ако трябва да намерите геометричния център на обект в снимка, задайте нулеви линийки на ръба на обекта.

Действия върху водачите:

  • Временно скриване/показване - натиснете Ctrl+H
  • Премахнете едно напълно - изберете инструмента за преместване и плъзнете извън границата на документа
  • Напълно премахване на всичко - Изглед ->Изчистване на водачите (Изглед ->Изчистване на водачите)
  • Заключете всичко от случайни промени - Изглед ->Заключете водачи или натиснете три клавиша Alt+Ctrl+;

В допълнение, вече зададените водачи могат да се местят из документа с курсора на мишката, когато инструментът за преместване е активен.

Но има моменти, когато трябва да поставите много водачи в документа и всички те трябва да са точно позиционирани. Правенето на това ръчно отнема много време. Разрешава ситуацията с помощта на безплатния плъгин GuideGuide:

Можете да го изтеглите и да прочетете инструкциите за инсталиране и използване на тази страница.

Някои съвети за кандидатстване:

? По-удобно е да разделите платното наполовина или на няколко части, когато мерните единици са зададени на проценти (за да промените мерните единици, щракнете с десния бутон върху линийката и изберете желаната).

? Понякога е удобно да промените позицията на нулевата точка, за да започнете да броите от някакъв обект на платното. За да направите това, щракнете върху квадратчето в мерника на линийките в горния ляв ъгъл на документа и го преместете на желаното място, след което отпуснете бутона на мишката. Нулевата точка ще се премести на мястото, където е бил освободен бутонът на мишката:

Върнете нулата назад - кликнете два пъти върху това квадратче.

? И последният съвет. Не забравяйте да инсталирате и конфигурирате обвързванията си!

Категория: