Целта на този урок е да демонстрира как да комбинирате и смесвате различни обекти и да ги съпоставяте със специфичен фон, за да създадете ефектна фотомонтажна композиция с органично комбинирани обекти. Ще обсъдим как да намерим правилните изображения, които са в хармония помежду си и заобикалящата ги среда по отношение на цветова схема и местоположение. изтеглете от връзките в края на статията), по-добре е да използвате собствен материал за да научите как да търсите и избирате правилните изображения за фотомонтаж.

Най-трудната част при създаването на колаж е да вземете две отделни сложни изображения и да ги сглобите в единна, сплотена композиция, така че да са възможно най-близо едно до друго по отношение на местоположение и перспектива. Неща като цветова гама и осветяване на обекти също са важни, но все още са по-лесни за манипулиране с инструментите на Photoshop, така че не са толкова приоритетни в процеса на избор на изображение.

Най-отнемащата време част от създаването на сцената в този урок беше избирането на изображенията, които пасват едно на друго. Има много безплатни ресурси (фотобанки), където можете да изтеглите големи, висококачествени изображения, например sxc.hu, morguefile .com, flickr.com и т.н., където можете да изберете правилните снимки, така че по-късно да не се налага да се мъчите с коригиране на перспективата и ъглите на обектите.

Реших да поставя спортна кола на някакъв грандиозен, драматичен фон.

Това е колажът с колата, която получих:

След дълго търсене в интернет намерих подходящо фоново изображение във фотобанката sxc.hu:

Избор на правилната кола

Сега, когато имаме фоново изображение, можем да започнем да търсим изображение на кола, което ще насложа върху този фон.

Намерих тази кола на flickr.com:

Отворете това изображение във Photoshop с Ctrl+C и Ctrl+V, преместете го на фоновото изображение. Използвайки маска на слоя, премахнете пикселите около колата.

Не е нужно да се стараете твърде много, защото просто искаме да видим дали колата отговаря на фона засега.

Както виждате, самата кола изглежда добре, но разположението й в пространството и перспективата изобщо не съответстват на пътя, така че ще бъде много трудно да наслагвате тази кола на този фон:

Така че ще трябва да се върнем към търсенето на спортна кола. Използвайки техниката, описана по-горе, след известно търсене намерих кола, която пасва идеално на нашия път. Това е спортна кола, която трябва да се слива с пътя:

Изрежете колата от фона

Отворете оригиналното изображение на кола във Photoshop. Използвайте Pen Tool, за да създадете път около колата:

Техниката на резба е подобна на метода, описан тук.

Поле, след като приключите със създаването на пътя, с активен инструмент Pen, щракнете с десния бутон върху пътя и изберете „Избор на област“ от контекстното меню, полето на което контурът ще бъде преобразуван в селекция.Използвайте инструмента за преместване, за да плъзнете селекцията върху документа на пътя:

Коригиране на отражения върху повърхността на обект

Когато вземете обект от едно изображение (особено когато този обект има отразяващи повърхности, като кола), трябва да се погрижим какво всъщност се отразява на повърхността му. По-конкретно в моята кола облаци и дърво се отразяват на капака. Има облаци на заден план, но там няма дърво.

За да избегнем проблема, трябва да поправим отражението на дървото. Има два варианта за решаване на проблема, това е да ретушираме капака на колата, за да премахнем отражението, което ще отнеме много време и вероятно няма да ни даде добър резултат, или можем да отидем по друг начин и добавете дърво на заден план зад колата.

Добавянето на дърво към изображение е много по-лесно, поне в нашата ситуация. Освен това ще вдъхне живот на сцената. Така че нека потърсим подходящо изображение на дърво.

Поразмишлявайки, това е дърво без листа, така че имайки това предвид, намерих подходяща снимка:

Подготовка и рязане на дърво за монтаж

Отворете снимката на дървото във Photoshop. За да използваме дървото в нашата композиция, трябва да изрежем фона с небето от него.

Първо, дублирайте слоя дърво. При активен нов слой натиснете Ctrl + U и намалете параметъра Наситеност (Saturation) до -100, т.е. плъзнете плъзгача най-вляво.

Сега трябва да потъмним картината, ще го направим с инструмента Curves. Натиснете комбинацията Ctrl+M и променете кривата, както е показано на снимката:

Сега да преминем към изрязване на дървото от фона. Отидете в раздела Избор ->Цветова гама (Избор ->Цветова гама), плъзнете плъзгача „Разпръскване» (Размиване) до най-дясната позиция (стойност 200) и щракнете върху ствола на дървото с капкомер:

В резултат дървото ще бъде избрано. Натиснете Ctrl+J, за да копирате селекцията на нов слой. Отидете в раздела Слоеве ->Обработка на ръбове ->Премахване на белия ореол (Слой ->Матиране ->Премахване на бял мат), в резултат на това тънките клони на дървото ще станат по-ясни.

Все още имаме пръст, трева и храсти в основата на дървото, но ще премахнем тези ненужни детайли по-късно. Направихме основното и най-трудното - избрахме всичко, включително тънките клони на дървото.

Прехвърлете дървото в основния документ и премахнете ненужните подробности

Използвайте инструмента за преместване или копирайте/поставете, за да преместите дървовидния слой в основния документ над слоя с колата:

Намалете непрозрачността на слоя с дървото, за да можете да видите детайлите отдолу, намалете мащаба на изображението с Free Transform до около 42% и поставете дървото на правилното място, за да създадете илюзията, че това конкретно дърво идва от капака отражение:

На слоя с дървото имаме ненужни детайли. Създайте слой маска за този слой, вземете черна четка и премахнете допълнителните детайли в основата, след това намалете твърдостта на четката и размажете долната част на основата на ствола на дървото, така че стволът да пасне органично в тревата:

Това трябва да е резултатът:

Затъмняване на фона

За такава кола фонът изглежда твърде светъл. Затъмнете го, като създадете нов коригиращ слой „Нива“ (Нива), преместете плъзгача с черни точки наляво до началото на хистограмата:

Добавяне на сянка към колата

Вижте какво имаме. Колата е на пътя, слънцето я огрява отгоре, но нашата кола не хвърля сенки.Нека поправим това и нарисуваме сянка.
Задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху миниатюрата на слоя с колата, около колата ще се появи селекция. Създайте нов слойпод автоматичния слойи запълнете селекцията с черно:

Задължителнопремахнете избора чрез натискане на Ctrl+D. Приложете филтъра за размазване по Гаус (Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус или Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус), задайте радиус до 12px, след което натиснете OK, за да приложите филтъра:

Използвайте инструмента за преместване, за да преместите размазания слой малко надолу и наляво, така че да стърчи малко извън очертанията на колата.

Добавете маска на слоя към слоя със сенките и използвайте черна четка, за да премахнете сянката там. където не трябва да бъде: в горната част на колата, отстрани, под колелата:

По същия начин, както създадохме първия слой със сянка, създайте друг и го поставете под първия слой със сянка, не забравяйте да премахнете отметката от него:

Този път ще приложим филтъра Motion Blur, той се намира на същото място като Gaussian Blur. Въведете стойността "Ъгъл" (Ъгъл) 30 ° и "Разстояние" (Разстояние) 135 пиксела:

Както в първия случай, използвайте маска на слоя, за да премахнете допълнителната сянка от тези области, където не трябва да бъде:

Затъмняване на гуми

Създайте нов слой над слоя кола. Вземете черна четка с твърдост 0%, диаметър 20px и 20% непрозрачност и рисувайте върху светлите зони на гумите:

Ето как трябва да изглеждат гумите сега:

Ретуш на предното стъкло

В оригиналната снимка на колата околният фон се виждаше през предното й стъкло. Сега, когато колата е на нов фон, трябва да премахнем този артефакт, за да избегнем проблем. Затова първо изрязах старото отражение от предното стъкло:

Сега трябва да симулираме липсващото стъкло. Чрез проба и грешка, с инструмента Eyedropper Tool и като взех проба от вътрешната страна на вратата на колата, разположена отляво на волана, намерих правилния цвят (576D86). Сега създайте нов слой над слоя с колата, вземете четка с 0% твърдост и внимателно рисувайте върху дупката в стъклото. Намалете непрозрачността на този слой до 80%, това ви позволява да видите фона (пътя и средната лента) през стъклото:

Смесване на композиционни цветове

За да съвпадат цветовете на фона и на колата, добавете коригиращ слой с градиентна карта върху всички слоеве на композицията.

В панела със слоеве щракнете върху най-горния слой (сега това е дървовидният слой), след това щракнете върху иконата за създаване на нов коригиращ слой и изберете Gradient Map от списъка. След това в панела със свойства на коригиращия слой щракнете върху градиента и изберете от набора градиента, наречен „Лилаво, оранжево“ (виолетово, оранжево):

В резултат градиентът в панела ще изглежда така:

Намалете непрозрачността на този коригиращ слой до 15%. Дублирайте този слой, като натиснете Ctrl+J. Променете режима на смесване на копието на „Наслагване“ (Наслагване) и преместете копието под оригиналния слой:

Ето как изглежда колажът сега:

Създаване на усещане за залез в колаж

Задайте цвета на предния план на FFAE00. Вземете Gradient Tool, изберете типаMirror Кликнете върху градиентната лента в горния ляв ъгъл на прозореца на Photoshop, за да отворите Gradient Editor. Началният цвят ще бъде FFAE00 и крайният цвят няма значение, просто го направете 0% непрозрачност. Освен това преместете контролната точка на началния цвят малко надясно:

Плъзнете градиента от линията на хоризонта приблизително до горния ръб на предната джанта на колата, като задържите първо Shift, градиентът имаше строго вертикална посока. В резултат на това ще получите:

Променете режима на смесване на слоя на "Умножение" (Умножение) и намалете непрозрачността до 14%.

Тъй като сега имаме оранжев фон, трябва да добавим оранжево отблясък към купето на колата.

Създайте нов слой над слоя с колата и като използвате същия жълто-оранжев цвят (FFAE00), започнете да рисувате около краищата на колата, както е показано. След това намалете непрозрачността на слоя до 20% и променете режима на смесване на „Мека светлина» (Мека светлина):

Сега трябва да се отървем от онези участъци с оранжеви акценти, които стърчат извън очертанията на колата. За да направите това, задръжте отново Ctrl и щракнете върху миниатюрата на автоматичния слой, за да го изберете, натиснете Ctrl+Shift+I, за да обърнете селекцията, отидете до оранжевия слой за подчертаване и натиснете Delete.Демаркирайте, като натиснете Ctrl+D.

Добавяне на птици към сцената

За да разнообразим и оживим фона, нека добавим летящи в небето птици към колажа. Заредете четките за птици от изходния файл (файл Birds.abr) във Photoshop. Създайте нов слой под слоя дърво и добавете няколко птици към нашата сцена по ваш вкус. Най-добре е да нанесете птиците не на един, а на няколко слоя и да премахнете излишните с маска на слоя:

Това е всичко, композицията е готова. Можете също да добавите свой собствен надпис в горната част на колажа, шрифтът League Gothic е най-подходящ за това, този шрифт с поддръжка на кирилица също е наличен в изходните файлове за урока.

Изтеглете изходните файлове:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: