Маска или маскиране присъства в почти всяка графична програма.
Възможността за прилагане на маски във Photoshop (както и във всеки друг графичен редактор, който поддържа маскиране) е крайъгълният камък на работата с тази програма .
Маските ви позволяват да променяте (скривате, правите прозрачни в различна степен, променяте цвят, наситеност, яркост, контраст) част от изображението, без да променяте самото изображение.С други думи, върху чертежа се прилага корекция, която прави част от него например прозрачна и за да отмените тази корекция, е достатъчно да изключите маската с едно щракване на мишката.

или цялото изображение по същия начин, както обикновената, например, новогодишна маска временно скрива част или цялото лице. Можете да премахнете маската и лицето ще се разкрие, аналогията е да изключите маската на Photoshop и изображението ще стане видимо.

Тази статия ще говори за използването на готова маска от общ графичен формат (jpg.webp, png, gif.webp) за рамкиране на снимка или рисунка. В края на статията можете да гледате видео урок как да използвате този тип маска.

Да започваме. Отворете снимката, с която ще работим, прехвърлете документа с маската към нея, коригирайте размера на маската към снимката с помощта на „Безплатна трансформация“ (натиснете клавишната комбинация Ctrl + T).Маската ми се оказа много по-голяма от снимката, след като натиснах Ctrl + T рамката за мащабиране изпълзя извън границите на документа, така че щракнах върху бутона „Запазване на пропорциите“ в горната част на работния прозорец на Photoshop, след което влязох стойност на ширината от 30%, маската намаля и се появи изцяло в документа на полето, след което щракнах отново върху бутона „Запазване на съотношението“, за да изключа тази опция и след това коригирах размера на маската към размера на документа чрез плъзгане полетата за размер на рамката за мащабиране.

Отидете до слоя с маската (въпреки че така или иначе трябва да сме върху него), отворете палитрата с канали (прозорец->раздел Канали или на английски Window->Канали), задръжте натиснат клавиша Ctrl, преместете задръжте мишката върху иконата на канала RGB (в този случай курсорът ще се промени, върху него ще се появи пунктирана рамка) и щракнете върху иконата на RGB канал. В резултат на това ще се появи селекция.

Отидете до слоя със снимки и слоят с маската вече не е необходим, можете да го изтриете или да изключите видимостта му.
Сега просто трябва да попълним селекцията.
Внимание! Преди това трябва да обърнете избраната област, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + Shift + I, в противен случай ще се запълни не рамката, а самото изображение. Можете също да използвате инструмента Gradient за неравномерно запълване.

Гледайте видео приложение, което повтаря стъпките в тази статия.

Категория: