- Да, бяха тук някъде! Три бункера! Играхме на война с тях като деца!
- Сега няма бункери във вилното селище!
- Добре, щом пристигна, пробвай униформата, но върви по тревата и покрай пътя, и ще заснема филмов тест
- Е, седни там, на брега близо до брезата. Пейте. Дръж се като в живота! Работи!
Видях, че Николай виси над езерото, държейки се за клон на дърво с една ръка.Второто е насочване на камерата. С единия крак се опира на брега, с другия пази равновесие. И едва тогава разбрах, че Николай е снимал цял час. "Работим! ”- Това е неговото „мълчание на сайта”, и „хлопка”, и „мотор”.

Подробна информация за Николай. Кликнете, за да отворите.

Ами като нормален човек

Може да прави снимки.

DOP, директор на фотографията, (също ако сте в крак с времето), след това видеооператор и режисьор Николай Карпов.

Срещнах Коля в училище 467 около 1984 г. Учихме в паралелни класове.
Ходих в музикално училище, много спортуваха, а Коля вече се занимаваше с фотография. - Каква камера имаше тогава?

- FED-5
Усвоява работата с камера като студент през 1985 г., докато учи в Ленинградския металургичен колеж. По време на почивка между двойки снимах приятели и колеги, особено съученици. После дълго време на тъмно проявяваше и фиксираше черно-белия филм. И след това с помощта на фотоувеличител отпечатах черно-бели снимки. Дядо ми ми даде първата камера. Беше стар "FED-5" , след това, по повода, след като спечелих и спестих малко пари, придобих символа "Shift 8m" , след това получих класиката на съветската фотография, тогавашното огледално чудовище - "ZenithET" .

- Да, Shift 8 M. Всички започнахме с нея. Разберете чувствителността на филма, скоростта на затвора и диафрагмата. Те сами отгледаха проявителя и фиксатора, сами разработиха и отпечатаха снимките. Младежите дори не могат да си представят целия процес сега. И направихме всичко по памет, без да четем инструкциите. Коя беше първата видеокамера?

- Кино! Кинокамера! През същите тези години започнах да се вглеждам внимателно в снимките.Един колега донесе чудо на тогавашната съветска техника. Кинокамера "Екран-3" с три сменяеми обектива, барабанна, като при револвер. Без батерии или захранване, стартирах ръчно, поставих филмова касета, щракнах сменяем обектив, прицелих се и стрелях
- Това беше и времето, когато заснех първата си игра на сцена. Вярно е, че тогава, за да гледате тези филми, беше необходимо да наемете филмов проектор. Внимателно поставете филма, изключете светлината, окачете бял екран и се насладете на гледането на пет минути от филма, което е точно толкова дълго, колкото отнема стандартен 60-метров филм. Спомням си как сега и камерата, и филмовият проектор "Рус" . Колко стандарти и формати са минали през ръцете ми
Филми от филмова камера с 16 mm филм, след това 8 mm
Касети от видеокамери на стандарта VHS-C, VHS, S-VHS, super8, Hi-8, diviCam, miniDivi. Всичко беше у дома. И на работа използваха DiviCam и Digital Betakam. Веднага си спомням „линейно“ редактиране, чифт видеорекордери, дистанционно управление, контролер, чудо на бутонната техника, натисках бутоните с умението на виртуоз.Освен ако не намерих лепене с ножица на картона)))

Да, Николай стои в основата на кабелната телевизия в Колпино. Това включва отговорност и креативност, заснемане и монтаж, предавания на живо в студио
Политически предавания, развлекателни сюжети, репортажи на живо, разследваща журналистика, новини. И това е всеки ден и често без почивни дни
Първият ни творчески проект с Николай е песента "Момичетата в град Колпино са красиви" .
DP-200" .
И победителите в първия конкурс за красота в Колпино, най-добрите модели участваха във видеото.
Видеото показва красотите на нашия град, река Ижора, разходка с лодка и красиви момичета от Колпино. Спомням си, че тогава Николай снимаше военен филм по собствен сценарий. Няма много актьори, май 7-8 човека. Въоръжени с пневматични пистолети и, подобно на Бондарчук-старши в бойните сцени на филма "Война и мир" , с дървени оръжия - боядисани в черно дръжки от лопати.Филмът е интересен, защото бюджетът му е нула рубли, нула копейки. Всички ентусиазирано помагаха на Николай с техника и реквизит, актьорите снимаха безплатно. Именно благодарение на това първо любителско видео, съдбата на Николай вече е тясно свързана с киното и телевизията.

Николай имаше сериозна практика в телевизията, снимаше в студио и на път, правеше репортажи "от колелата" , както и снимаше сватби, фирмени и детски партита. Способността да видите интересни моменти, да моделирате идеята на сюжета и след това да монтирате всичко във филм. Учено е с години. Понякога в продължение на десетилетия.

И 20 години работа по водещите телевизионни канали на Санкт Петербург
KTV, Санкт Петербург TKT, LOT, STS-Петербург, 100tv, LiFE78. Участва в общоруски телевизионни проекти по указание на редакторите на московската НТВ и Канал 1

- Няколко пъти, по поръчка на московски телевизионни компании, Николай и аз снимахме репортажи със звезди от шоубизнеса, интервюирахме популярни артисти.

Аз се занимавах сериозно с музика, а Николай с телевизия и кино.
Интересни творчески произведения :
Поредица от късометражни филми "Имаше - нямаше." „Изоставена къща“, „Два сандъка и русалка“ Късометражен филм „Легендите на Петербург. Медал на Петър"

2016 беше особено плодотворна година. Помолих Николай за разрешение да композирам музика за неговите късометражни филми и след това излязох с някои идеи и сюжети.

- Да, жалко, че няма бункери.
- Знам един огромен бункер. в Комарово. Вярно, че беше взривен. Ще снимаме там!

Звънях на Николай цяла вечер, а той ми отговори кратко: заето!
В 2 часа през нощта дойде съобщение в контакта и линк към видеото към песента „На висотата от N" . По-късно ще го наречем "бункери 1" . Един боец отива на бойното поле, където са загинали приятелите му.
Или може би не са загинали, но са били ранени или съдбата ги е разпръснала по фронтоветеСпира, спомня си другарите си. След като си почина, той продължава пътя си.

В два през нощта гледах клипа. Сварих чай, погледнах и заплаках. В 6.00 не издържах и се обадих на Николай:
- Слушай, щяхме да тръгваме в 9.00 да снимаме в Комарово. Не мисля?
- Да, и аз така си помислих, не знаех как да ти кажа
- Е, тъй като отивахме, приготвихме сандвичи, взехме грамофона, хайде тръгваме?- Е, да тръгваме!

Няма да повярвате, втората серия от "Dota2" за песента "На височината на N" се получи. Войникът дойде на бойното поле, намери кутия с хапчета и грамофон в нея.Мелодията на песента потопи войника в спомени по-късно, войникът продължи, може би в битка, може би в част, може би у дома
В два клипа изпях песента по различен начин и клиповете се оказаха с различни настроения и Знам, че Николай харесва първия вариант.
Но двата варианта са страхотни.
Всичко опира до уменията на оператора и песента.

Песента „На височина N“ е написана от заслужилия деятел на културата на Руската федерация, композитора от Санкт Петербург Михаил Лихачов по стиховете на Владислав Занадворов. Авторът на стиховете ги е написал през 41-ва година, през 42-ра е починал. Стиховете продължават да живеят в песента, изпълнена от мен, Сергей Барабанов.
През 2016 г. Николай Карпов засне два видеоклипа към тази песен. Имаме две истории за един боец. Сега мечтаем да покажем тази песен и клипове на голям брой зрители.

2017 доволен от издаването на 20-минутния филм "Peter's Medal" .

Творческите планове на Николай са да продължи да работи, да снима и да участва в творчески видео конкурси и филмови фестивали.

Автор на статията: Сергей Барабанов

Категория: