В този урок ще научим как лесно да добавяме класическа сепия към изображение с помощта на филтъра Camera Raw във Photoshop CC (Creative Cloud). Можете също така да създадете точно същия ефект във Photoshop CS6 и по-стари, като отворите изображението в Adobe Camera Raw, но красотата на Photoshop CC е, че модулът Camera Raw вече може да се прилага като филтър директно от самия Photoshop! И както ще видим, чрез комбиниране на филтъра Camera Raw със Smart Objects, можем да добавим нашата сепия по неразрушителен начин.

И ето какво получавам накрая:

Да започваме.

Първо, нека преобразуваме фоновия слой на снимката в интелигентен обект, това ще приложи филтъра Camera Raw като интелигентен филтър, който ни позволява да приложим сепията към изображението като неразрушаваща:

Икона на интелигентен обект трябва да се появи в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя.

Сега отворете самия филтър Camera Raw. Отидете в менюто Филтър ->Camera Raw (Филтър ->Camera Raw филтър)

Това действие отваря диалоговия прозорец на филтъра Camera Raw. В по-голямата си част филтърът Camera Raw на Photoshop CC ни предлага същите инструменти, панели и контроли, които се намират в основния плъгин на Adobe Camera Raw, със същите ленти с инструменти, показани в горния ляв ъгъл на диалоговия прозорец на плъгина, и различни панели в горната част точно.Самото изображение се появява в областта за визуализация на филтъра (точно като приставката):

Отидете до панела HSL/Grayscale

Както вече споменах, лентите са разположени точно под хистограмата в дясната колона на плъгина. Основният панел е този, който се отваря по подразбиране, но можем да превключим към всеки друг от тези панели, като щракнем върху разделите, които се намират в горната част на панелите. Отидете на четвъртия раздел отляво:

Избор на опцията "Конвертиране в скала на сивото" :

След като изберете тази опция, вашето изображение ще бъде преобразувано в черно-бяло в зоната за визуализация.

Сега нека създадем наша собствена черно-бяла версия на картината, като зададем плъзгачите, както е показано на снимката:

Отидете до панела Разделено тониране

Сега задайте стойностите на Hue и Saturation за тоновете, като използвате панела Tone Breaker.

Контролите на този панел са разделени на три секции -Светлини(Акценти),Баланс(Баланс) иShadows(Сенки).

СветлинитеиСенките имат свои собствени контроли за нюанс и наситеност.

За да създадем нашия тон сепия, можем да игнорираме секциятаHighlights, оставяйки плъзгачите на нула. Това ще остави ярките тонове на изображението в черно-белите области. Всичко, което трябва да направим, е да приложим цвят към тъмните зони (сенки), като за целта използваме плъзгачитеShadowsКоригирайте стойността Hue. За сепия това ще бъде някъде между 40 и 50, това обикновено работи добре. Зададох моята на 45, което ще ми даде оранжево-жълт оттенък.Но няма да видите ефекта от промяната на тази настройка в прозореца за изглед, без да увеличите настройката „Наситеност“. Задайте наситеността на около 40:

Ето как изглежда моето предварително изображение сега:

Коригирайте баланса, ако е необходимо

Въпреки че пренебрегнахме плъзгачите Hue и Saturation в секциятаHighlights в горната част на панела, можем да използваме корекцията Balance, за да прокараме нашата сепия по-далеч в светлите области на изображението. По подразбиране плъзгачът за баланс е разположен по средата между сенките и осветените зони, но веднага щом преместим плъзгача наляво, премествайки го в тъмните зони, изместваме баланса на изображението към сенките. С други думи, ако преместим плъзгача докрай наляво, ще заменим всички сенки със сепия.

Но не отивайте толкова далеч, ще преместя плъзгача до около минус 50.

Сега ефектът сепия ще се прилага не само в най-тъмните тонове, но и частично в светлите зони. Само най-ярките части от изображението остават в сива скала:

И още нещо. Ако си спомняте, в самото начало, преди да приложим филтъра Camera Raw към изображението, първо преобразувахме фоновия слой в интелигентен обект. Това позволи филтърът Camera Raw да бъде добавен като интелигентен филтър и ако погледнем отново в панела със слоеве, можем да видим Camera Raw като интелигентен филтър под изображението.

Това означава, че нашият тонизиращ ефект на сепия всъщност е напълно отделен от самото изображение засега. Можем просто да го изключим, като щракнете върху иконата на очната ябълка, разположена вляво от името на филтъра. Кликнете върху иконата на око веднъж, за да деактивирате ефекта и да се върнете към оригиналното изображение.Щракнете върху него отново, за да включите отново ефекта сепия. Можете също така да щракнете двукратно директно върху името на филтъра „Camera Raw“, за да отворите отново диалоговия прозорец на филтъра и да промените настройките му, ако е необходимо:

Е, това е всичко. Надявам се урокът да ви е харесал!

Категория: