В тази статия ще ви кажа как да добавите лед към изображението. Това не е толкова проста задача, колкото може да изглежда на пръв поглед - в крайна сметка ледът има повърхност и текстура на тази повърхност, както и отразяваща способност. Съответно е необходимо да се добавят изкривени отражения на околните обекти към ледената повърхност, като се вземе предвид перспективата.

Освен това ледът има известна степен на прозрачност, така че дъното може да се види през него, ако дълбочината е плитка, както и текстурата в дебелината на леда - например въздушни мехурчета, вертикални пукнатини, замръзнали предмети и т.н.

Днес ще се опитам да разгледам тези и други аспекти на рисуването на лед. Ето какво получих в крайна сметка:

Ще използвам това изображение като основа:

Ледът ще покрие колоните до определено ниво, трябва ви височината на това ниво и вземете предвид перспективата на снимката. Това се прави много лесно - трябва да създадете нов слой и да начертаете линия по протежение на перспективата с помощта на инструмента Молив (Pencil Tool) или Line Tool (Line Tool).

Като това:

Това ще бъде нивото на водата, така че всичко отгоре ще се отразява, а всичко отдолу ще бъде скрито под леда.

Използвайте инструмента Rectilinear Lasso, за да създадете селекция около колоните над нивото на водата:

Натиснете Ctrl+J, за да изрежете селекцията на нов слой. Този слой ще ви бъде полезен по-късно, преименувайте го на "top of columns" . Видимостта на линейния слой може да бъде изключена.

Дублирайте фоновия слой и го наречете "база" . По-горе създайте нов слой, след това правоъгълна селекция отдолу до линията на хоризонта и я запълнете с бяло:

Слоевете в панела със слоеве трябва да бъдат позиционирани както следва:

Дублирайте слоя "база" (той автоматично се нарича "базово копие" ), плъзнете го над слоя с бял правоъгълник и приложете маска за изрязване към него (натиснете Ctrl+Alt+G). Панелът със слоеве е показан на изображението по-долу и документът трябва да изглежда така, както е изглеждал първоначално:

Приложете към слоя „основно копие“ Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус (Филтър ->Размазване ->Размазване по Гаус), стойността на радиуса на размазване зависи от линейния размер на изображението, необходимо е бъдещото дъно под леда изглежда така, това ще добави обем към дебелината на леда:

Нека направим отражението на небето върху повърхността на леда. Дублирайте основния слой (моят автоматично се нарича базово копие 2) и го преместете нагоре над основния слой. Нанесете изрязваща маска върху него. Да отидем Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално (Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално). Ако облаците не се събират на хоризонта, плъзнете горния манипулатор на полето за трансформация малко нагоре:

Панел със слоеве:

Нека се заемем с отражението на колоните. Отидете до слоя "горната част на колоните" , копирайте го (Ctrl + J) и обърнете копието вертикално. Преместете копието под слоя "горната част на колоните" .

Сега трябва да преместим отразеното копие надолу, но колоните са на различни нива спрямо хоризонталата на документа, така че отражението на всяка колона трябва да се премести отделно.Използвайте инструмента Rectangular Marquee, за да начертаете кутия около една колона, след това задръжте Ctrl и плъзнете надолу:

Направете същото с втората колона.

Слейте слоеве отражение на небе и отражение на колони (имам тези слоеве „копие на горната част на колоните“ и „основно копие 2“). За да обедините, трябва да отмените изрязващата маска от „основно копие 2“ (натиснете Ctrl + Alt + G), като задържите Ctrl, изберете двата слоя, натиснете Ctrl + E, след това преименувайте получения слой на „отражение“ и добавете изрязване маскирайте го отново, като натиснете Ctrl+Alt+G.

Отражението върху лед винаги е мътно, така че добавете изкривяване към слоя. Отидете на Filter ->Filter Gallery, където в секцията "Distortion" изберете "Glass" (Filter ->Filter Gallery ->Distort ->Glass), за да получите нещо като този резултат, параметрите зависят от размера на картината:

Резултат:

Ако погледнем отражението не под прав ъгъл, яркостта на отражението се променя в зависимост от остротата на ъгъла - колкото по-остър е ъгълът, толкова по-силна е яркостта, това явление е известно като ефект на Френел. Нека направим същото с нашето отражение. Добавете маска на слоя към слоя и нарисувайте черно-бял градиент върху маската на слоя (черен цвят в долната част)

С черна четка с меки ръбове нарисувайте върху маската „сенките“ от колоните и коригирайте отраженията им - маскирайте някъде, като премахнете белия цвят на маската, а някъде, напротив, премахнете маската с бяла четка. За маскиране-демаскиране на отражението използвах четка с меки ръбове и непрозрачност 5%, за сенките непрозрачност 50%. Задайте слоя на Blending Mode Screen и намалете Opacity на 60-90%:

Над слоя "reflection" създайте нов слой, запълнете го с произволен цвят и го приложете като изрязваща маска (вече имаме три такива слоя). Добавете стил на слоя към него „Наслагване на шаблон“, като модел изберете „Бръчки“ (Бръчки), той е инсталиран във Photoshop по подразбиране и е в групата „Шаблони“:

В диалоговия прозорец за стил задайте мащаба (Scale) на шаблона, така че да изглежда като на снимката по-долу:

Забележка. В момента има остри ръбове в близост до колоните, където ледът ги пресича, трябва да се засенчат малко. направете това, като добавите маска към слоя „горната част на колоните“ или просто използвате гумичка с мек ръб от 5 пиксела (можете да начертаете права линия по ръба с гумичка или четка, като задържите Shift).

Връщане към слоя шаблон. Щракнете с десния бутон върху слоя и щракнете върху елемента от менюто „Растеризиране на стила на слоя“ (Растеризиране на стила на слоя). Натиснете Ctrl+T, за да включите Free Transform, превключете в режим на изкривяване, свалете горните ъгли на рамката до линията на хоризонта и плъзнете долния ляв ъгъл много наляво, за да създадете перспективата на шаблона:

Добавете към маската на слоя и приложете градиент от черно към бяло, както миналия път, само че сега черният цвят ще бъде отгоре:

Прилагане на филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум) с много малко шум.

Променете режима на смесване на „Мека светлина»(Мека светлина) и намалете непрозрачността:

Да се върнем на границата на стълбовете и повърхността на леда. Мисля, че на това място няма да ни навреди да създадем малка слана, ще направя това, като създам ледени висулки. Обърнете внимание, че коригирах непрозрачността на стила, за да го настроя към това осветление:

Да се справим с пукнатините в леда. За да направим това, използваме един добър трик с инструмента Mixer Brush Tool.

Създайте нов слой (по-късно ще го изтрием, защото ще е необходим само за настройка на четката Mix). Начертайте правоъгълник с инструмента Rectangle Tool, след което приложете стила на слоя Gradient Overlay към него, така че да има бяла горна част и почти прозрачна област в долната част:

Правоъгълникът трябва да изглежда като този, показан на снимката по-долу, фонът под него, който се състои от слоеве документи, не е важен, т.к. за да настроите четката Mix, имате нужда само от един слой с правоъгълник:

Използвайте Free Transform, за да стесните правоъгълника. След това го изберете като ориентир за четката за смесване и нарисувайте пукнатини в леда. Честно казано, такива пукнатини могат да се появят само върху дебел лед в дълбоки води, но какво можете да направите в името на изкуството

Както знаете, почти винаги има замръзнали въздушни мехурчета в дебелината на леда, нека направим нещо подобно. За да направим това, имаме нужда от собствена четка под формата на мехурчета. Не е трудно да го създадете сами. как да направите това, описах подробно в този урок.

Вземете четката Bubbles и добавете мехурчета на нов слой:

Под слоя, където добавихме шаблона Wrinkles, създайте нов слой и го запълнете със синьо-сиво 788c9f.

Променете режима на смесване на слоя на "Умножение" (Умножение). Сега водата изглежда по-тъмна, тъй като по-малко светлина достига до дъното:

Всъщност изглежда всичко. По-долу съм дал фрагмент от готовата ми рисунка в пълен размер:

Можете да видите готовото изображение в началото на този урок.

Категория: