Adobe Lightroom Classic е страхотен инструмент за фотографи. Това е (предимно) универсално решение за организиране, редактиране и представяне на снимки като слайдшоу или разпечатки.

Въпреки това, има моменти, в които може да се нуждаете от допълнителна доза Photoshop магия върху вашето изображение или част от него.

Този урок ви показва как да прехвърлите снимка от Lightroom Classic във Photoshop и след това да я върнете обратно. Приложенията са тясно интегрирани, така че добрата новина е, че се прави много лесно.

Как да отворите снимка от Lightroom във Photoshop

 1. В Lightroom Classic изберете снимката, която искате да редактирате във Photoshop отLibraryмодул илиDevelop. модул
 2. Щракнете с десния бутон върху снимката и изберетеРедактиране в>Photoshop CC.
 3. Ако редактиратеRaw изображение, Lightroom ще ви попита как искате да редактирате снимката във Photoshop.
 4. ИзберетеРедактиране на копие с Lightroom Classic Adjustments, за да отворите копие на снимката с вече направени корекции в Lightroom.
 5. Вашата снимка ще се отвори във Photoshop.
 6. Направете промени във Photoshop, след което изберетеFile>Save. Не избирайтеФайл>Запиши като.
 7. Върнете се в Lightroom. Ще се появи копие на новата ви редактирана снимка.

Настройки на Lightroom

Преди да прехвърлим снимки от Lightroom във Photoshop, нека първо да настроим редактора - това трябва да се направи само веднъж.

ИзберетеLightroom>Preferences(Mac) илиEdit>Preferences(Windows) и след това щракнете върху разделаExternal Редактиране.

Ако имате инсталиран Photoshop или Photoshop Elements на компютъра си, Lightroom автоматично ще открие това и ще зададе Photoshop като външен редактор по подразбиране (вижте червения кръг по-горе), но можете също да посочите някои опции за качване на файлове във Photoshop.

Горната част на диалоговия прозорец показва опции за избор на файлов формат на снимките, изпратени до Photoshop - TIFF или PSD.

Когато изберете TIFF, можете да изберете метода на компресиране (Няма или ZIP), което означава, че размерът на файла с изображението няма да бъде толкова голям, ако изберете ZIP.

Опции за цветово пространство: ProPhoto RGB, sRGB и Adobe RGB (1998). Ако работите с RAW изображения, ProPhoto RGB е най-добрият вариант и се препоръчва от Adobe.

Въпреки това, ако камерата ви е настроена да заснема JPEG.webp или TIFF, ще трябва да изберете едно от другите две цветови пространства, тъй като камерата ще вгради един от тези профили във вашата камера. (Проверете ръководството на вашия фотоапарат, за да разберете кой).

Щракнете върху червения кръг в горния ляв ъгъл на прозореца с предпочитания (Mac) или щракнете върху OK (Windows), за да затворите предпочитанията.

След като конфигурирате външните си настройки за редактиране, няма да е необходимо да го правите отново.

Как да прехвърлите снимка от Lightroom към Photoshop

Уверете се, че снимката, която искате да редактирате във Photoshop, е отворена в Lightroom, или в Library View, или вDevelop. В този пример отварям файлаRaw.

ИзберетеPhoto>Editв Adobe Photoshop CC (или която и да е версия на Photoshop) или използвайте клавишната комбинацияCommand-E(Mac) илиCtrl+E (Windows).

Или щракнете с десния бутон върху изображението в Lightroom и изберетеРедактиране в>Редактиране в Adobe Photoshop CC.

Ако вашата снимка е файлRaw, изображението ще се отвори във Photoshop CC, за да можете да го редактирате.

Забележка: В Lightroom може да се появи изскачащо съобщение, както е показано по-долу. Тази публикация напомня, че Lightroom може да изисква приставката Photoshop Camera Raw да бъде напълно съвместима. Щракнете върху Отвори все пак. Ако поддържате Photoshop, Lightroom и приставката Camera Raw актуални в Creative Cloud, това не е проблем.

Отваряне на JPEG.webp файл от Lightroom във Photoshop

Ако вашата снимка е JPEG.webp, а не Raw файл, ще се появи следният диалогов прозорец:

ИзберетеРедактиране на копие с корекции в Lightroomи натиснете бутонаРедактиране. Това ще запази всички редакции, които вече сте направили в Lightroom, така че да се виждат на снимката във Photoshop.

Как да превключите от Photoshop обратно към Adobe Lightroom

Да приемем, че сте направили промени във Photoshop и искате да се върнете към Lightroom с нова, подобрена снимка.

В моя пример по-долу добавих текст към снимката.

Сега най-важното!

 1. ИзберетеФайл>Запазване.
 2. НЕ избирайтеЗапиши като.
 3. Ако промените името на файла, той няма да приеме промените в Lightroom и вашият работен процес ще бъде нарушен.
 4. Върнете се в Lightroom и ще видите модифицирания файл и оригиналния файл в библиотеката на Lightroom.
 5. Това е! Това е работен процес Lightroom - Photoshop - Lightroom и работи много добре.

Надявам се, че сте намерили този урок за Lightroom и Photoshop полезен. И ще бъда много благодарен, ако го споделите. Благодаря ви!

Категория: