Ако искате да споделите опита си, като покажете процеса на рисуване или обработка на снимки във Photoshop, запишете скрийнкаст. Скрийнкастът е видеоклип, заснет директно от екрана, украсен с гласова игра или вмъквания с водещ. Нека да разгледаме процеса на създаване на такова видео стъпка по стъпка: от темата и идеята до заснемането и постпродукцията.

Писане на сценарий

За да бъде един видео урок разбираем и лесен за разбиране, той трябва да има структура. Не е необходимо да предписвате текста „от и до“, достатъчно тези. Предварително написан план ще ви помогне да избегнете ненужни паузи и колебания.

Първо дефинирайте основните точки за себе си:

 • какво искаш да преподаваш;
 • коя е целевата аудитория - начинаещ, любител, професионалист;
 • какъв трябва да е резултатът в края на урока.

Ето примерен видео скрипт:

 1. Въведение. Представете се, кажете ни за какво ще бъде видеото, какво ще преподавате и какво трябва да подготвите.
 2. Основна част: процес стъпка по стъпка, настройка на инструменти, отстраняване на често срещани грешки и др.
 3. Резюме. Покажете резултата, прегледайте ключовите моменти от видеоклипа отново и ви благодарим, че гледахте.

Първите 10-15 секунди от видеото играят решаваща роля - от въведението зависи дали публиката иска да гледа урока по-нататък. Ако правите урок, бъдете кратък, но обяснете трудните точки. Покажете процеса на създаване на рисунка или анимация от нулата - коментирайте всяка стъпка.

Избор на оборудване

Комплектът оборудване зависи от формата на урока. Образователните видеоклипове могат да бъдат с глас зад кадър или с лицето на говорещия (например в ъгъла на екрана).Можете да запишете скрийнкаст с музика, но след това допълнете инструкциите със субтитри и направете видеоклипа възможно най-ясен, за да задържите вниманието на публиката.

Какво оборудване ще ви трябва:

Микрофон За най-добро качество на звука използвайте USB микрофон. За ваше удобство го монтирайте на стойка за микрофон. За потискане на шума, вибрациите и силното дишане по време на презапис е полезен поп филтър. Той е компактен и се прикрепя към маса или стойка за микрофон.

Видео оборудване Достатъчно смартфон с добра камера, уеб камера или външна видеокамера. Основното е, че разделителната способност е висока (поне 1080p, за предпочитане в широкоекранен формат). По-добре е да се снимате на обикновен фон на дневна светлина. Използвайте пръстеновидна лампа, за да създадете равномерно осветление.

Статив. Позволява ви да регулирате височината на камерата и да предотвратите трептенето на камерата или извън фокуса при снимане.

Избор на софтуер

За да създадете обучително видео, имате нужда от специален софтуер. Първо изберете програма, която ви позволява да записвате екранни предавания и да улавяте звук. За по-нататъшно редактиране и обработка на заснетия материал изтеглете удобен видео редактор.

За да избегнете сложен софтуер, опитайте Screen Camera. Това е правилният софтуер за начинаещи. В него можете да записвате видео на екрана със звук и след това да обработвате видеоклипа във вградения редактор. Например, изрежете ненужните фрагменти от видеоклипа, добавете уводни надписи, добавете музика или своя собствена гласова актьорска игра.

Процес на снимане

Нека да разгледаме как да запишете видео урок във Photoshop с помощта на екранната камера.

 1. Стартирайте програмата. Изберете режим на снимане - цял екран или избрана област на екрана.
 2. Отидете във Photoshop, подгответе работното си пространство. В приложението Камера на екрана докоснете Старт на запис.
 3. Запишете видеото наведнъж (тогава след записа лошите моменти ще трябва да бъдат изрязани) или на части. Всички клипове се записват на компютъра в отделна папка. За да спрете да снимате, натиснете клавиша F10.

Продължителността на записа в програмата е неограничена, върху готовия клип няма да има воден знак.

Постпродукция

За да редактирате и подобрите записаното видео, продължете да редактирате в Screen Camera.

 1. Щракнете върху „Редактиране“, за да отворите вградения редактор. Ако е необходимо, изрежете видео файла, вмъкнете интро и крайния скрийнсейвър. За да преминете към следващата стъпка, щракнете върху "Напред" .
 2. В раздела Музика добавете фонова музика. За да запишете вашите гласови коментари, щракнете върху „Запис от микрофона“.
 3. Изберете „Запазване на видео“, за да експортирате резултата. Screen Camera ви позволява да качвате видеоклипове директно в YouTube - можете да влезете с вашето потребителско име и парола директно в приложението.

Заключение

Сега знаете как да запишете обучаващо видео в Adobe Photoshop. Не е толкова трудно, ако знаете последователността от действия и подготвите сценарий. Не е необходимо да купувате скъпо оборудване - смартфон и бюджетен USB микрофон са достатъчни, за да започнете. Остава да стартирате програмата за заснемане на екрана и да монтирате получените клипове в един.

Категория: