В този урок ще научите как да използвате инструмента Healing Brush във Photoshop, за да ретуширате кожата и да намалите появата на тъмни, разсейващи и отвличащи вниманието бръчки в портрети. Моля, обърнете внимание, че имам предвид „намаляване“, а не „премахване“ на бръчките. Това е така, защото една от най-честите грешки при ретуширане на кожата е пълното премахване на бръчка от лицето, което прави някой на 40, 50, 60 и повече години да изглежда като тийнейджър. Технологията е доста проста и идеална за начинаещи.

Въпреки това, бръчките на снимката могат да бъдат твърде тъмни и/или забележими поради редица обективни причини, като неправилно осветление, липса на сън, просто неволно свиване на лицевите мускули, което може да провали страхотния портрет.И така, в този урок ще научим как да намалим ефекта им, като използваме комбинация от инструмента Healing Brush, непрозрачност на слоя и един от режимите на смесване на слоя на Photoshop. Ще използвам Photoshop CC, но този урок също е напълно съвместим с Photoshop CS6. За по-ранни версии, CS5 и по-ниски, урокът също е подходящ, но ще има малка разлика в интерфейса.

Ето изображението, с което ще работя. Като цяло смятам, че това е страхотна снимка, но някои от бръчките по лицето на мъжа, особено около очите му, са твърде интензивни и разсейващи:

Оригинална снимка

И така ще изглежда същата снимка след корекция:

Краен резултат

Как да премахнете бръчките с Photoshop

Стъпка 1: добавете нов празен слой

Отворете снимката във Photoshop и отидете на панела със слоеве, там ще бъде нашата снимка като фонов слой:

Панелът със слоеве, който показва изображението на фоновия слой.

В момента нашата снимка е единственият слой в документа. Нека започнем с добавяне на нов празен слой (натиснете Shift+Ctrl+Alt+N) над фоновия слой, с този нов слой можем да го ретушираме върху него и да го запазим отделен от оригиналното изображение. Панелът със слоеве сега трябва да изглежда така:

панел със слоеве след добавяне на нов празен слой

Стъпка 2: Избиране на Healing Brush Tool

Изберете инструмента Healing Brush от лентата с инструменти. По подразбиране той се намира зад инструмента Spot Healing Brush Tool. За да стигнете до него, щракнете с десния бутон върху "Spot Healing Brush" и изберете "Healing Brush" от падащото меню, което се отваря:

Избиране на инструмента Healing Brush

Стъпка 3: Променете режима на мостра на Healing Brush Swatch на Всички слоеве

В един от уроците разгледахме инструмент с подобно име - Spot Healing Brush Tool, повече подробности тук. Един начинаещ потребител може да има логичен въпрос - какво точно означава Adobe под термина "възстановяване" . Това е комбинация от два метода. Първо Photoshop взема повредената или нежелана текстура от проблемната област и я заменя с добра текстура, която чете от друга област. След това той смесва добрата текстура с оригиналния тон и цвят на проблемната зона, за (да се надяваме) да получи хубав резултат, нещо като безшевна лепенка.

Инструментът Spot Healing Brush Tool избира област с добра текстура сам, предимството е, че го прави бързо и е идеален за неща като премахване на пъпки или други дребни петна.От друга страна, инструментът Healing Brush е чудесен за по-големи или по-сложни проблеми (като бръчки), но сам по себе си не избира добра текстура. Вместо това трябва да посочим от коя област на изображението трябва да бъде избрана добра текстура.

По подразбиране обаче Healing Brush ще сканира само текстурата от текущо избрания слой. Сега това е проблем за нас, защото активният в момента слой е празен, което означава, че няма да можем да постигнем нищо. Трябва да кажем на Photoshop да избере текстурата не само от активния слой, но и от слоя под него (фоновия слой, който съдържа изображението).

Това се прави с помощта на лентата с опции в горната част на екрана. По подразбиране опцията за избор на слой е зададена на активния слой. Кликнете върху текста „Активен слой“ и изберете „Всички слоеве“ от падащия списък. Има и трета опция, Current & Below, която указва на инструмента да вземе проби от текущия слой и слоя непосредствено под него.Тъй като имаме само два слоя в документа, „Текущ и по-долу“ ще ни даде същия резултат като „Всички слоеве“. Но в повечето случаи, когато работите с по-големи многослойни документи, най-често се използва опцията Всички слоеве:

Избиране на опцията "Всички слоеве"

Стъпка 4: Оставете подравняването деактивирано

Също така се уверете, че опцията Aligned, намираща се директно отляво на опцията Pattern, не е активна, което обаче трябва да е по подразбиране. Когато опцията "Подравняване" е деактивирана (отметката не е отметната), при всяко ново движение на четката ще вземе проба от същото място, което сте задали преди да започнете работа. Ако имате нужда от нова проба на текстура, трябва да щракнете отново с левия бутон на мишката, докато натискате Alt в желаната област. Това е нормалният режим на четка.

Ако включите Подравняване, Photoshop ще свърже и синхронизира точковия курсор на Healing Brush с областта за вземане на проби от текстурата, с други думи, Photoshop автоматично ще премести пробната област след курсора на четката.Това може да доведе до неправилен избор на текстура, ако не сте внимателни. Следователно в повечето случаи опцията "Подравняване" е деактивирана:

Опцията "Подравняване" е деактивирана

Стъпка 5: Изберете област с добра текстура

Използването на Healing Brush във Photoshop е процес в две стъпки. Първо кликваме върху област с добра текстура, за да я изберем, и след това рисуваме върху проблемната област, за да заменим лошата текстура с добра. Но има един нюанс, който трябва да се има предвид при намаляване на бръчките, това е, че текстурата на кожата има различна структура в различните области на лицето на човек. Например, кожата около очите има различна текстура от кожата на бузите или челото. Ако искате вашето ретуширане да изглежда възможно най-реалистично, опитайте да вземете проба от зона близо до бръчката, за да запазите външния вид на кожата.

Освен това, с напредването на възрастта бръчките стават по-дълги, така че често можем да „накараме“ някого да изглежда по-млад, като просто скъсим дължината на бръчките. Винаги започвайте от тънкия, тесен край на бръчката, след това продължете покрай бръчката.

Ще увелича едното око на мъжа, за да мога да разгледам по-отблизо работата си. Тук, разбира се, ще ви трябва Zoom Tool. Ще започна с премахване на някои от фините линии, преди да коригирам голямата под окото.

В този момент ще премахнем напълно бръчките. Но, разбира се, това не е, което искаме да получим в крайна сметка, защото искаме данамалим бръчките, а не да ги премахнем. Така че, когато приключим с премахването, ще ви покажа как да намалите влиянието на ретуширащия слой, така че резултатът да изглежда по-естествен, т.е. това е намаляване, а не премахване.

За да вземете проба - област с добра текстура, задръжте клавиша Alt на клавиатурата. Това временно превръща курсора в символ на малък кръг с кръст. Поставете този символ върху желаната област, след което щракнете с левия бутон на мишката, за да вземете тази проба. Не забравяйте, че ако е възможно, трябва да изберете зоната, която е най-близо до бръчката, за да бъде текстурата подходяща:

Избиране на проба на текстура с Healing Brush

Стъпка 6: Попълване на бръчката

С избраната проба на текстурата отпуснете клавиша Alt. Курсорът ще се превключи на обикновен курсор на четка. Ако преместите курсора на четката далеч от мястото, където сте взели проби и след това погледнете областта вътре в курсора, ще видите визуализация на избраната от вас текстура.

Преместете курсора до най-тънкия край на бръчките. За най-добри резултати използвайте четка с размер, който е малко по-широк от самата бръчка. Можете бързо да регулирате размера на четката, като натиснете левия и десния клавиш с квадратни скоби на клавиатурата ([и]). След това щракнете върху бръчката и като задържите натиснат бутона на мишката, плъзнете курсора покрай бръчката до нейното начало, сякаш рисувате върху нея.

Когато нарисувате бръчка, ще забележите две неща. Първо, малък знак плюс ( + ) се появява над вашата начална точка за вземане на проби и започва да се движи с курсора, следвайки пътя му.Областта точно под знака плюс е текстурата, от която се взема проба, което ви позволява да видите откъде идва текстурата. Гледайте знака плюс, докато плъзгате курсора, за да сте сигурни, че остава върху добра текстура и не навлиза в проблемната зона.

Освен това Photoshop не смесва текстурите с оригиналния цвят и яркост на проблемната зона, докато не пуснете бутона на мишката. Докато махате, курсорът оставя следа. Сега изглежда по-скоро като току-що клонирал пикселите върху бръчките с Clone Stamp Tool:

Докато левият бутон на мишката не бъде освободен, цветът и яркостта на рисуваната област ще изглеждат като показаните на снимката. Знакът плюс показва зоната, от която са взети проби.

Когато обаче отпусна бутона на мишката, Photoshop смесва новата текстура с цвета и яркостта на оригиналната област и бръчката изчезва:

След смесване на оригиналния тон и цвят, зоната е "коригирана" .

Препоръчвам да опитате да залепите текстура от различни области, докато преминавате от една бръчка към друга, тъй като това ще помогне да се избегнат всякакви повтарящи се шарки върху кожата на човека. Просто натиснете и задръжте клавиша Alt, за да вземете проба, след което щракнете върху друга област, за да я зададете като нова референтна точка.

В зависимост от дължината на бръчките и количеството добра текстура, може да не успеете да покриете цялата бръчка с едно непрекъснато движение. В тези случаи използвайте серия от по-къси движения, като винаги започвате от най-тънкия край на бръчките. Ако направите грешка, натиснете Ctrl+Alt+Z на клавиатурата си, за да отмените последното си натискане, след което опитайте отново.

Ще продължа да премахвам фините линии под окото, прилагайки хубава текстура над тях, променяйки размера на четката според нуждите, като използвам лявата и дясната квадратна скоба, така че курсорът винаги да е малко по-широк от самата бръчка . Ето как изглежда визуализацията:

В момента фините бръчки са напълно премахнати, но ще ги върнем по-късно.

Сега, след като почистих зоната около голямата бръчка, която минава под окото, ще ми бъде по-лесно да я премахна (бръчката, не окото). Ще направя това на отделни удари, вместо да се опитвам да получа резултата с едно непрекъснато движение на четката. Първо, ще щракна с Alt и ще щракна върху област с добра текстура наблизо, за да я задам като референтен:

Задаване на нова пробна точка за хубава текстура.

След това ще щракна върху най-тънкия край на бръчката и ще започна да рисувам по пътя й, освобождавайки клавиша, когато стигна до върха:

Премахнете началния сегмент на бръчките.

В момента, в който отпусна бутона на мишката, Photoshop ще смеси добрата текстура с оригиналния тон и цвят и първата част от бръчката ще изчезне:

Засега всичко върви добре.

Ще продължа по пътя на бръчките, избирайки текстура от различни области и изчиствайки всички малки проблеми, докато движа четката:

Продължавам да нанасям къси удари по протежение на бръчката.

Най-накрая, след като стигнах до десния край и докоснах още няколко малки проблемни зони, бръчката изчезна:

Голяма бръчка временно напълно премахната.

Преди и след сравнение

По същия начин ще премахна и останалите бръчки. За да сравните резултатите преди и след ретуширане, включете и изключете показването на горния слой над фона, като щракнете върху иконата за видимост в панела със слоеве:

Щракване върху иконата за видимост на слоя.

Сравнение на това как изглежда изображението ми първоначално (вляво) и как изглежда сега (вдясно):

Променете режима на смесване на слоя на „Замяна със светлина“ (Lighten)

Лечебната четка на Photoshop, заедно с малко време, усилия и търпение от моя страна, свършиха чудесна работа за премахване на бръчките от лицето на човек. Но ако му покажатазиснимка като тази, се съмнявам, че ще бъде впечатлен. За да направим снимката по-естествена, трябва да намалим ефекта на ретуширащия слой, позволявайки част от оригиналното изображение да бъде показано.

За щастие има няколко лесни начина да направите това. Първо, можем да върнем повече от текстурата около бръчките, като променим режима на смесване на ретуширащия слой от стандартния Normal на Lighten. Как да промените режимите на смесване е подробно описано тук.

При зададена опция Изсветляване единствените пиксели в ретуширащия слой за намаляване на бръчките, които ще останат видими, са тези, които са по-светли от пикселите в оригиналното изображение под него.Тъй като бръчките обикновено са по-тъмни поради сянката, която хвърлят върху кожата при осветление отгоре, и тези пиксели са по-тъмните, се създава ефектът за намаляване на бръчките. Но всички други пиксели, които са по-светли в оригиналното изображение, отколкото в слоя за ретуширане, ще бъдат показани.

Left - ефектът, при който режимът на смесване е зададен на "Normal" (Нормално). Вдясно е резултатът с помощта на режима на смесване „Замяна на светлина“ (Lighten). Разликата може да варира в зависимост от оригиналното изображение, но тук е особено забележима на челото и около окото вдясно, където бръчките са се върнали частично:

Сравнение на режимите на смесване "Нормален" (Normal) отляво и "Замяна на светлината" (Lighten) отдясно.

Стъпка 8: Намалете непрозрачността на слоя

Но досега твърде малко бръчки са се върнали. За да намалите допълнително ефекта от ретуширането, е необходимо да намалите непрозрачността на слоя (как да намалите непрозрачността е описано подробно тук).Новата стойност на непрозрачността се определя емпирично, ще започна с шестдесет процента. Всички бръчки са видими отново, но благодарение на ретуширането те са станали много по-малко остри и по-малко привличащи вниманието.

Краен резултат

Категория: