Smart PortraitФилтърът за невронни мреживъв Photoshop не е най-практичната функция, но все пак може да бъде много забавна. СSmart Portrait

можете бързо да добавите изражения на лицето като щастие, изненада или гняв към вашия обект. Можете да промените възрастта на обект, като го направите по-млад или по-стар. Можете да регулирате дебелината на косата, посоката на очите, главата и други, като просто плъзнете плъзгачите.

Както всички неврофилтри във Photoshop,Smart Portraitизползва изкуствени интелигентност за преначертаване на изображението с нови детайли, които не са били в оригинала. Но за разлика от други неврофилтри,Smart Portrait обработва изображението в облака, тоест ефектът се създава онлайн на сървърите на Adobe.

Предимството на облака е, че резултатът ще бъде по-добър, отколкото ако зависи само от мощността на вашия компютър.

Но има недостатъци: отнема повече време, особено ако интернет връзката ви е бавна.

В този урок ще ви покажа как всеки от плъзгачитеSmart Portrait влияе върху изображението и ще споделя няколко съвета за постигане на най-добри резултати.

Какви версии на Adobe Photoshop правятSmart Portrait

Филтър за невронни мрежиSmart Portraitе преместен от бета към официално издание във Photoshop 2022. Уверете се, че имате инсталирана най-новата версия на Photoshop, в противен случайSmart Портретняма да работи.

Настройка на документ

Можете да работите с всяка портретна снимка. Ще използвам това изображение от Adobe Stock:

Оригинална снимка преди интелигентен портрет

ПриложетеSmart Portrait към копие на изображението

Преди да отворите неврофилтъраSmart Portrait, направете копие на слоя с изображението и след това приложете филтъраSmart Portraitкъм копието . Както ще видим по-късно, наличието на оригиналното изображение под работния слой ще ви помогне да премахнете всички проблеми, които филтърът създаваSmart Portrait

В панела със слоеве изображението ще се появи на слояФон.

Панел със слоеве

Дублирайте фоновия слой, като натиснетеCtrl+Jна компютър с Windows илиCommand+J на Mac. Копието ще се появи над оригинала.

Прилагане на интелигентен портрет за копиране

Отворено работно пространствоНевронни филтри

С избран слой за копиране отидете в менютоFilterот лентата с менюта и изберетеNeural Filters.

Отидете на невронни филтри

Вашето изображение ще се отвори в работното пространство на PhotoshopНевронни филтри. Ще се появи синя рамка около лицето в изображението, което Photoshop е открил.

Невронни филтри за работно пространство

Как да скрия синята кутия

Ако синята кутия разсейва, можете да я скриете, като отидете до менютоПрегледи премахнете отметката отAdvanced. Или натиснетеCtrl+Hна компютър с Windows илиCommand+H на Mac, за да включите или изключите разширени функции.

Премахване на отметката от квадратчето Разширени в менюто Изглед

Smart Portrait: как да изтеглите и инсталиратеSmart Portrait

Всички неврофилтри на Photoshop са изброени в панела отдясно на изображението.Във Photoshop 2022Smart Portraitбеше преместен от бета филтри в официалния филтърFeaturedАко все още виждатеSmart Portrait подBeta(илиSmart Filterизобщо не), трябва да актуализирате своето копие на Photoshop до една от най-новите версии.

Преди да използватеSmart Portrait, трябва да го изтеглите. Щракнете върху иконата на облак, за да изтеглитеSmart Portrait.

Първо трябва да се заредят невронните филтри

След като изтеглянето приключиSmart Portrait щракнете върху иконата за превключване, за да активирате филтъра.

Включване на интелигентен портрет

ЕфектиФилтър за интелигентен портрет

Всеки ефектSmart Portraitсе управлява от плъзгач, а самите плъзгачи са разделени на групи (Представени,Изрази,ГлобалнииНастройки). Ще започнем сПредставени ефекти в горната част.

Плъзгачи за ефект на интелигентен портрет

Щастие

ПлъзгачътHappinessправи обекта да изглежда по-щастлив. Поне това е идеята. Но, за съжаление, от всички ефектиSmart PortraitHappinessе един от най-малко впечатляващите. Освен това, в зависимост от добавеното количествоHappiness, резултатът може да изглежда страховит.

За най-добри резултати, когато използвате плъзгачаHappiness, поддържайте ефекта фин. Тук увеличавам стойността до+10(максималната стойност е+50).

Увеличете плъзгача за щастие до 10

Лента за напредъка

Всеки път, когато плъзнете плъзгачаSmart Portrait, ще се появи лента за напредъка, докато чакате резултата.Първият път, когато плъзнете плъзгача, ще чакате най-дълго, защото тогава Photoshop обработва изображението в облака, използвайки сървърите на Adobe. Лентата за напредък ще гласиCloud Processing

Лента за напредъка, показваща, че изображението се обработва в облака

Но след товаSmart Portraitпревключва към обработка на изображения на вашето устройство (компютър). Лентата за напредък ще казваОбработка на устройството Така че, след като Photoshop превключи от облака към вашия компютър, времето за изчакване след плъзгане на плъзгача трябва да намалее.

Лента за напредъка, показваща, че изображението се обработва на вашето устройство

Как да включите и изключите ефекта

Включете и изключете ефектаSmart Portrait, за да го сравните с оригиналното изображение, като щракнете върху иконата за преглед в долния ляв ъгъл на панелаNeurofilters.

Икона за визуализация на ефекта

Отляво е оригиналното ми изображение, дясното е увеличено до10стойностЩастие. Резултатът изглежда доста добър. Човекът наистина изглежда малко по-щастлив.

Но имайте предвид, че дори при ниски настройкиSmart Portraitзапочва да добавя детайли, които не са били в оригиналното изображение. Например устата му първоначално беше затворена иSmart portrait добави зъби. Това е правдоподобен ефект, но това не са истински зъби. Adobe Photoshop използва машинно обучение, за да нарисува как трябва да изглеждат зъбите на модела.

Отляво е оригиналното изображение, отдясно е Щастието, увеличено до 10

Увеличаване на щастието до максимум

Въпреки че умереното увеличение на щастието може да изглежда добре, голямото увеличение обикновено не е полезно. Ще преместя плъзгачаHappinessдо+50.

Плъзнете плъзгача за щастие до максималната стойност

Тук отново оригиналното изображение вляво и ефектътЩастие вдясно. В този момент всичко изглежда просто смешно.

Отляво е оригиналното изображение. Дясното щастие се увеличи до 50

Изпробване на плъзгачаЩастие на друго изображение

Ето същия ефект, приложен към друго изображение. Вляво - оригиналната снимка, вдясно - с увеличен до максимум параметърHappiness. Това имам предвид под призрачен ефект.

Така че вашият опит с плъзгачаHappiness ще варира от изображение на изображение. Според моя опит най-ниската настройка работи най-добре.

Отляво е оригиналното изображение. Вдясно има интелигентен портрет на това как изглежда щастието

Намаляване на стойността на параметъраЩастие

ПлъзгачътЩастие също може да се използва, за да направите вашия обект да изглежда по-малко щастлив (ако някога се наложи). И, както не е изненадващо, резултатът изглежда по-правдоподобен. Дори във Photoshop изглежда по-лесно да отнемеш нечие щастие, отколкото да го добавиш.

За да намалите щастието, плъзнете плъзгача наляво. Ще го намаля до-50.

Плъзнете плъзгача за щастие до най-ниската му стойност

Дори и с най-нискатаHappiness настройка в сравнение с оригиналното изображение отляво, резултатът отдясно изглежда доста реалистичен. По-прецизна настройка би изглеждала по-добре.

Отляво е оригиналното изображение. Правилното щастие е намалено до 50

Как да нулирате настройките за интелигентен портрет

Докато минаваме през всеки от ефектитеSmart Portrait, ще нулирам плъзгача, който току-що разгледахме, на0 . Можете бързо да нулирате отделен плъзгач, като щракнете двукратно върху него.

Щракнете двукратно върху плъзгача, за да го нулирате на 0

За да нулирате всички плъзгачи наведнъж, щракнете върху иконатаНулиране в горния десен ъгъл.

Щракнете върху иконата Нулиране, за да нулирате всички плъзгачи

Възраст

ПлъзгачътВъзрастправи обекта да изглежда по-млад или по-възрастен и е един от най-впечатляващите ефекти наSmart Portrait. Прилагането на филтър помага да се състари не само лицето, но и прическата и цвета на косата на човек.

Плъзнете плъзгачаВъзраст на лицетоналяво, за да направите обекта да изглежда по-млад. Ще го плъзна на-50.

Намаляване възрастта на лицето до 50

В сравнение с оригиналното изображение (вляво), той определено изглежда по-млад (вдясно), с по-гладка кожа и по-меко осветление. Косата изглежда по-дебела и по-тъмна в по-младата версия.

Отляво е оригиналното изображение. Right Face възраст 50

Ако плъзнете плъзгачаВъзрастнадясно, човекът ще изглежда по-стар. Ще го плъзна на+50.

Увеличаване възрастта на лицето до +50

И отново, в сравнение с оригиналното изображение отляво, героят изглежда малко по-стар. Косата стана по-тънка и побеляла.

По-късно ще ви покажа как да засилите тези ефекти още повече, до точката, в която обектът ви изглежда като напълно различен човек.

Отляво е оригиналното изображение. Дясно лице възраст +50

Гебелина на косата

Плъзгачът за дебелина на косата прави косата на обекта по-дебела или по-тънка. Ако плъзна плъзгача докрай надясно:

Увеличете дебелината на косата до +50

Косата изглежда по-дебела, което допълнително помага на мъжа да изглежда по-млад.

Отляво е оригиналното изображение. Правилна дебелина на косата +50

И ако плъзнаДебелина на косата докрай наляво:

Намаляване на дебелината на косата до 50

Косата му изглежда много по-тънка, сякаш току-що се е подстригал.

Отляво е оригиналното изображение. Правилна дебелина на косата 50

Посока на погледа

Последен ефектИнтелигентен портретв групаПредставени-Посока на очите, която може да променя посоката на изглед на темата.

Ако плъзна плъзгачаПреглед на упътванията докрай надясно:

Плъзнете посоката на изглед към +50

Изгледът се движи от центъра (на оригиналното изображение) надясно.

Отляво е оригиналното изображение. Посока на изглед надясно +50

И ако плъзнете плъзгача наляво:

Плъзнете посоката на изглед до 50

Сега той гледа наляво:

Отляво е оригиналното изображение. Посока на изглед надясно 50

Квадратче за отметкаКомбинации за автоматичен баланс

Досега разглеждахмеSmart Portrait ефекти поотделно. Но, разбира се, можете да плъзнете няколко плъзгача, за да комбинирате техните ефекти. Правейки това, Photoshop ограничава ефекта на всеки плъзгач върху обекта, за да създаде по-балансиран и естествен резултат.

Но ако искате да видите пълния ефект на всеки плъзгач, премахнете отметката отAutobalance combinationsнад групатаMoveable.

Комбинациите за автоматичен баланс се прилагат само при комбиниране на два или повече ефекта

Тук увеличихЩастиетодо+15, намалихВъзрасттадо-40и увеличенаДебелина на косатадо+40. Отляво се показва резултатът с маркирани комбинации за автоматичен баланс, а отдясно - с немаркирани.

Моля, имайте предвид, че когато отметката не е отметната, ефектът е много по-силен. Можете да включите и изключите тази опция, за да сравните резултатите и да изберете версията, която ви харесва най-много.

Комбинациите за автоматичен баланс са активирани (вляво) и деактивирани (вдясно)

Изненада

Има два плъзгача в групатаИзрази. Плъзнете плъзгачаSurprise надясно, за да направите обекта да изглежда по-изненадан, или наляво, за да изглежда, че е знаел за партито изненада от самото начало.

Slider Surprise

Отляво - с параметърSurprise, зададен на максимум+50. За мен той изглежда повече разочарован, отколкото изненадан. И вдясно - когатоSurpriseе настроен на минимум-50.

Изненада +50 и 50

Гняв

Последното изражение на лицетоУмен портрете гневът. Подобно на плъзгачаHappiness, който разгледахме по-рано,Anger работи най-добре с точкови настройки и има тенденция да изглежда най-добре, когато гневът е намален, вместо да се увеличава.

Плъзгач на гнева

Наляво - с плъзгачГнявчак надясно до+50. Имайте предвид, че лицето му изглежда много изкривено. Вдясно - с минималната стойност на параметъраAnger(Anger)-50.

Гняв +50 и 50

Посока на главата

В групатаGlobalима плъзгачи за регулиране на посоката на главата и посоката на светлината. Има и плъзгачFix Head Alignment, който е сив, когатоHead Directionе зададено на0

Плъзнете плъзгачаПосока на главатаналяво или надясно, за да завъртите главата на вашия обект в тази посока. Ще плъзна плъзгача надясно до стойност около+40.

Плъзгач за посока на главата

Photoshop се опитва да преначертае обекта със завъртяна глава. Но това, което често се случва е, както виждаме тук, главата на субекта да се отдели от врата.

Оригинална снимка и посока на главата +40

Поправете подравняването на главата

Тук влиза в действие плъзгачътFix Head Alignment, който вече не е сив. Плъзнете плъзгача в една посока, докато главата и шията се изравнят.

Поправете подравняването на главата

За да работи подравняването, трябваше да преместя плъзгача до+47. Но на другите изображения, които тествах, не успях да ги подравня дори след като плъзнах плъзгача за подравняване до максимума. Следователно вашите резултати ще варират.

Коригирайте подравняването на главата 0 и +47

Посока на светлината

Използвайте плъзгачаПосока на светлината, за да промените позицията на източника на светлина върху обекта след завъртане на главата му. Тъй като обърнах главата си надясно, компенсирам с плъзгане на плъзгача за посока на светлината наляво.

Посока на светлината

Наляво - наклон на главата без промяна на позицията на източника на светлина. Обърнете внимание, че светлината свети директно върху лицето му. Вдясно - източникът на светлина е изместен леко вляво от центъра.

Посока на светлината на 0 (вляво) и на 30 (вдясно)

Запазване на уникални детайли

Досега разгледахме всички ефекти на интелигентен портрет, които можете да приложите към вашия обект. И може би сте забелязали, че какъвто и ефект да приложихме, обектът ни оставаше разпознаваем.

Причината е в плъзгача, намиращ се в групатаНастройки, нареченЗапазване на уникалните детайли, който по подразбиране е зададен на90Настройката по подразбиране е това, което искате, тъй като позволява на Photoshop да запази повечето от уникалните черти на лицето на човека.

Запазване на уникални детайли

Намалете стойността на параметъраЗапазете уникалните детайли

Намаляването на стойността дава на Photoshop повече свобода и може да помогне за подобряване на резултата. Например, ще плъзна плъзгачаВъзраст отново докрай наляво, за да направя момчето да изглежда по-младо. И когато сравним резултата с оригиналното изображение, става очевидно, че това все още е същият човек.

Оригинално изображение и лицева възраст 50

Ако намаляЗапазване на уникални детайлиот90до10:

Запазване на намаляване на уникалните детайли

Той все още изглежда като същия човек, но Photoshop успя да изглади и омекоти малко кожата му.

Запазване на уникални детайли 90 и 10

Деактивиране на запазването на уникални детайли

Но вижте какво ще стане, ако намаляЗапазване на уникални детайлидо0. Photoshop вече не се интересува от уникалните черти на лицето и вместо това го прави да изглежда като напълно различен човек.

Запазване на уникални детайли 90 и 0

Същото се случва, ако преместя плъзгачаВъзраст на лицетодокрай надясно, за да изглежда по-стар. Отляво е резултатът сЗапазване на уникални детайли, зададен на90и отдясно с0И отново, той изглежда напълно различно в тези две версии.

Дори ако намалитеЗапазване на уникални детайлидо1, обектът пак ще бъде разпознаваем. Просто намалете стойността до0, той ще стане някой друг.

Запазете уникалните детайли на 90 (вляво) и 0 (вдясно)

Наслагване на маската

Последен плъзгачSmart Portrait, намиращ се също в групатаНастройки(Настройки), -Оформяне на маската(Омекотяване на маската), което по подразбиране е настроено на10Увеличаването на тази стойност омекотява граници между ефектаИнтелигентен портрет и околното изображение, което може да помогне за изчистването на някои проблемни зони, но обикновено само създава нови.

Маска с пера

Например, забележете, че след завъртане на главата надясно с плъзгачаПосока на главата има рязък преход през шията, където ефектът свършва внезапно.

Интелигентният портрет може да създаде резки преходи между ефекта и околното изображение

Мога да се опитам да смекча ръба, като увелича стойността наОперация на маската.

Плъзнете маска с перо до 80

Но докато преходът на шията е по-мек, той е по-мек и на други места, създавайки избледняла граница около лицето. Затова вместо да регулирате плъзгачаMask Softening, препоръчвам да го оставите по подразбиране10 След това ще ви покажа най-добрия начин за почистване проблемни зони.

Маска с пера 10 и 80

Как да премахнете област от ефектаИнтелигентен портрет

Най-добрият начин да почистите ръб или да премахнете област от ефектаИнтелигентен портрет е просто да рисувате върху областта, която искате да премахнете.

За да ви покажа как работи, ще върна глупавата усмивка, като плъзна плъзгачаHappiness докрай надясно.

Щастие +50

ЧеткаИзваждане от селекцията

Да кажем, че искам да запазя ефекта навсякъде освен в устата. Можете да направите това, като го рисувате с четкатаИзваждане от селекцията. Намира се в лентата с инструменти от лявата страна на работното пространство.

Четка за изваждане от селекцията в лентата с инструменти за интелигентен портрет

Коригирайте размера на четката, като използвате клавишите с лява и дясна скоба ([и]) на вашата клавиатура. След това просто рисувайте върху областта, за да я премахнете от ефекта и да възстановите оригиналното изображение.

Тук рисувам върху устата и можем да видим оригиналната уста, която прозира. Може да получите прозрачност вместо оригиналното изображение (ще обясня защо по-късно).

Премахване на част от ефекта за възстановяване на оригиналното изображение

Показване на наслагване на маска

По подразбиране при рисуване се появява червено наслагване, което може да затрудни виждането на случващото се. Наслагването може да бъде деактивирано, като премахнете отметката отПоказване на наслагването на маска в лентата с опции.

Показване на наслагване на маска

С изключено наслагване ще продължа да рисувам останалата част от устата, докато оригиналът не бъде възстановен.

Уста без интелигентен филтър

Мога да рисувам и по врата с четкаИзваждане от селекцията, за да смекча преходната зона.

Премахва остър преход по врата

ЧеткаДобавяне към селекцията

Ако рисувате твърде много от ефекта, превключете към четкатаДобавяне към селекциятав лентата с инструменти, след което рисувайте върху областта, за да възстановите ефекта. За бързо превключване между две четки натиснетеEна клавиатурата за четкаИзваждане от селекциятаиBза четкаДобави към селекцията

Добавяне на четка към селекцията в лентата с инструменти за интелигентен портрет

За да видите какви зони са премахнати с четкатаИзваждане от селекцията, включете отновоПоказване на наслагването на маската.

Активиране на наслагването на маска за показване

И червеното наслагване се появява отново.

Червените области са местата, където оригиналното изображение се показва чрез ефекта

Защо се появява прозрачност на сайта за избор

В началото на урока ви предложих първо да направите копие на слоя с изображението и след това да приложите към негоSmart PortraitАко оригиналното изображение не е под ефект, когато рисувате част от него с четкаИзваждане от селекцията, няма да видите оригиналното изображение в тези области. Вместо това ще се появи прозрачност.

Резултат без оригинално изображение под ефекта на интелигентен портрет

Можете също да видите прозрачност, ако щракнете върху иконата за предварителен преглед на слоя (до иконата за предварителен преглед на ефекта) и опциятаПокажи избрания слойе активирана. Затова се уверете, чеПокажи всички слоеве. е избрано

Визуализация на слоя

За сравнение: отляво е оригиналното ми изображение. И вдясно - ефектътЩастиеслед премахване на някои области, например устата, с помощта на четкатаИзваждане от селекцията. Този път резултатът изглежда много по-добър.

Отляво е оригиналното изображение. Правилно щастие при +50 с някои области, извадени от ефекта

Как да покажа резултата отИнтелигентен портрет

Когато сте готови да изведете резултата, щракнете върху полетоOutput Options, което е зададено наНов слой.по подразбиране

Изход

След това изберете от няколко опции. Препоръчвам да изберетеSmart Filter, който ще запази ефектаSmart Portrait редактируем, в случай че трябва да се върнете и да направите промени.

Избор на изход на интелигентен филтър

След това щракнете върхуOK, за да затворите работното пространствоНевронни филтри.

Натиснете OK за показване на ефекта

В панела със слоеве слоят, към който приложихмеИнтелигентен портрет, се преобразува в интелигентен обект. И филтърът се прилага като интелигентен филтър. Обърнете внимание на неговата маска на слоя, която показва областта (в черно), където рисувахме част от ефекта.

Можете да отворитеSmart Portraitотново и да направите промени, като щракнете двукратно върху думитеNeural Filters(Neural Филтри ) под маската на слоя.

Панелът със слоеве показва интелигентния портрет, приложен като интелигентен филтър

Заедно сSmart Portrait, друг неврофилтър във Photoshop, който наскоро беше актуализиран до официалното си издание, еColorize (може автоматично да добавя цветни към черно-бели снимки!).

Категория: