Независимо дали създавате личен проект, искате да подобрите собствените си проекти или просто се забавлявате, изследвайки възможностите на графичния дизайн и илюстрацията, винаги има нови начини да подобрите работата си. 3D илюстрациите се появяват навсякъде в уебсайтове, приложения и реклами и са лесни за намиране.

За да намери и използва 3D модели, дизайнерът не трябва да е добре запознат с Cinema 4D или Blender. Много от 3D моделите са готови, напълно адаптивни и лесни за научаване как да създавате. По-долу е преглед на 7 страхотни сайта и програми, където можете да изтеглите 3D модели за проектиране.

Сплайн

Spline е безплатен сайт за дизайн, който предлага предварително направени 3D дизайни и също така ви позволява да създавате 3D модели и сцени от нулата. Spline може да бъде достъпен през браузър или изтеглен за Mac, Windows или Linux.

За нови потребители Spline предлагаДокументи раздел с обширен списък с инструкции, които да помогнат на дизайнера да използва услугата ефективно. Списъкът съдържа полезна информация за това как да започнете да използвате Spline, как да разберете 3D дизайна, как да експортирате 3D модели, материали и текстури за обекти, осветление и др.

Spline има възможност да използва готови 3D модели от библиотеката. Всеки готов модел може да бъде редактиран или използван такъв, какъвто е. Можете също така да създавате 3D модели от нулата; изисква малко експериментиране, но точно там е забавлението.Дизайнерът може да разглежда своите модели от различни ъгли, за да разбере пълната им 3D форма, докато са създадени.

Опциите за сплайн експортиране не са типични за други програми; качването е достъпно за общественоURL,WebContent,JPG.webp,PNG,WebM,GIF.webp,MP4иGLTF.

Shapefest

Повечето функции на Shapefest идват с търговски лиценз, позволяващ 3D моделите да се използват за всякакви дизайнерски цели, различни от препродажба.

Тъй като Shapefest е просто библиотека от 3D модели, на сайта няма много информация как да ги използвате. Но страхотното е, че дизайнерът има възможност да ги импортира в програма по свой избор, така че няма нужда да изучавате нов софтуер за работа с тези 3D модели.

Изберете своя 3D пакет от икони, букви, ръце или нещо друго и получете имейл с изтегления файлPNGЗа да промените цветовете на PNG Shapefest, ще трябва да използвате растерен софтуер като Photoshop или можете да ги използвате както са в други програми.

Инструмент Adobe Illustrator 3D

Adobe Illustrator е основната програма в арсенала на почти всеки графичен дизайнер. Инструментът3D и материалитеса лесни за овладяване от специалист, запознат със софтуера. Създайте правилни вектори с фигури иинструмента Penи превърнете всяка фигура в 3D версия, като използвате3D опцията и материалинаПанел с ефекти

Този инструмент предлага различни типове 3D екструдиране (като въртящи се 3D или заоблени ръбове), различни материали, които 3D обект може да приеме, и различни настройки за осветление. Има толкова много начини да експериментирате с този инструмент, че възможностите са безкрайни, както и нивото на умения на отделния дизайнер.

Създайте 3D

Докато Procreate за iPad остава инструмент за създаване на 2D, скорошна актуализация носи възможност за редактиране на 3D модели. Не можете да създавате 3D модели от нулата в Procreate, но услугата предоставя готови обекти (като слънчеви очила, ролкови кънки, ваза и т.н.). Има функция за импортиране на 3D модели от други програми и след това редактиране в Procreate.

Редактиране на 3D модели Procreate работи подобно на чертането в 2D с тази програма. Четките, цветовете и слоевете все още са налични както в 2D, само че сега те влияят върху това как ще изглежда 3D обектът и как цветовете и текстурите реалистично ще обвият готовия модел.

Това е много забавно за игра. Надяваме се, че Procreate ще добави повече опции към 3D функцията, така че дизайнерите да могат да започнат да създават свои собствени 3D обекти, вместо да редактират и рисуват съществуващи.

Добавки за Figma

Всеки графичен дизайнер, използващ инструмента за уеб дизайн Figma, знае многото възможности на неговите добавки. Много от плъгините на Figma включват универсални икони за прост и лесен UX и UI дизайн, но можете също така да получите достъп до илюстрации, градиентни пакети и най-доброто от всичко, 3D модели и добавки.

За достъп до тези добавки отидете нараздела Общности потърсете3D Ще ви бъдат представени много опции за добавки, включително информация за това колко често се качват от други потребители, за да можете да оцените тяхната популярност и качество.

Няколко добавки за Figma за 3D:

  • Vectary 3D Elements - за широка гама от 3D форми и модели
  • Clay Mockups 3D - предлага макети на устройства в забавна 3D форма
  • Handy Hand's (Общност) - предлага страхотни 3D модели на човешки ръце за хуманизиране на дизайнерската работа.

Много плъгини на Figma също са налични за Adobe или Sketch, така че можете да интегрирате тези 3D плъгини в текущия си работен процес в предпочитаната от вас програма.

3D анимации на LottieFiles

LottieFiles е сайт и плъгин, който предлага свой собствен файлов тип:Lottie. На сайта са налични не само 3D модели, но има и много голяма библиотека от 3D и 2D анимации. Това е едно от редките места, където можете да намерите 3D анимация, а не само илюстрации.

Lottie е по-малък файлов тип с по-високо качество, който все повече се среща в уеб, приложения, видео и социален дизайн. Можете да използвате Adobe After Effects и някои други програми, за да създавате и редактирате Lottie файлове.

Можете да изтеглите анимации, създадени от общността на LottieFiles с помощта на плъгини на Adobe или Figma, или можете да ги намерите на уебсайта. Налична е и възможността да създадете своя собствена Lottie с помощта на After Effects и плъгина LottieFiles.

3D Model Org

От https://3d-model.org можете да изтеглите всеки 3D модел, за който се сетите. Има модели на всичко, което можете да си представите, герои, архитектура, животни, чудовища и други. Можете да изтеглите безплатно 3D модели и да ги използвате за всякакви цели. Повечето потребители ги запазват, за да създават 3D филми и да добавят към игри.

Моделите са налични във формат.max, който им позволява да бъдат отворени в 3DS Max. Но има и много текстури за Blender, Maya и други рендери. Освен това библиотеката съдържа много обекти във форматитеFBXиOBJ.

Всички мрежи са монтирани и готови за анимация. Много от тях саhi-poly (фотореалистични и гладки) и могат да се използват във V-Ray и Corona. Почти всички модели се предлагат с текстури. Нискополигонални модели за използване в игри работят с двигатели Unity и Unreal.

Има отделна категория за STL модели, предназначени за 3D печат.

Категория: