Ласо във Photoshop е инструмент за избор, с който потребителят създава път за селекция ръчно чрез преместване на курсора.
Има три варианта на Ласо във Photoshop. Това са Rectilinear Lasso (или Polygonal, англ. Polygonal Lasso Tool), където пътят е утроен с прави линии, Magnetic (Magnetic Lasso Tool), където Photoshop изчислява ръбовете и помага при изграждането на контура, и обичайното Lasso (Lasso Инструмент), който ще бъде обсъден в този урок.

Ето как изглежда на лентата с инструменти:

Можете също да изберете обикновено ласо, като натиснете клавиша L. Повече за настройването на клавишни комбинации за избор на инструмент тук.

Създаване на безплатен избор

От всички инструменти за избор във Photoshop, обикновеното ласо е може би най-лесното и лесно за използване, все едно да начертаете линия с молив върху хартия. С избрания инструмент, курсорът на мишката ще се покаже като малка икона на ласо, за да създадете селекция, просто задръжте левия бутон на мишката и преместете курсора около документа, за да създадете контур със свободна форма:

За да завършите пътя, просто се върнете откъдето сте започнали и отпуснете бутона на мишката. Не е нужно да се връщате в началната точка, но ако не го направите и пуснете бутона на мишката, Photoshop автоматично ще завърши създаването на пътя и ще затвори пътя от началото до мястото, където сте оставили мишката. Следователно в повечето случаи трябва да завършите там, където сте започнали.

Да се каже, че инструментът Lasso Tool не е най-точният от инструментите за избор на Photoshop, е малко. Но неговата полезност се увеличи значително с появата на възможността за добавяне и изваждане от избраната област.

Смятам, че най-добрият начин да работя с обикновено ласо е да създам първоначална селекция, като пренебрегна всички очевидни грешки, които съм направил, докато я правя, и след това да поправя проблемните зони чрез добавяне или изваждане от селекцията.

Нека да разгледаме практически пример за използване на ласо. Направих снимка на ръкостискане и искам да я преместя на друго изображение:

И така, вземете инструмента Lasso и започнете селекция от лявата страна на горната част на ръкава, въпреки че всъщност няма значение откъде ще започнете да създавате пътя. След като щракна върху началната точка, трябва да начертая целия контур, без да пускам клавиша. В процеса вече виждам няколко направени грешки, но ги игнорирам и продължавам:

Превъртане на изображението, докато създавате път за избор
интервал, курсорът ще се промени на ръка.Можете да пуснете левия бутон на мишката и да превъртите изображението, където искате. След това задръжте левия бутон на мишката исамо след товаотпуснете интервала. Изборът ще продължи от мястото, където е натиснат първия интервал. Ако пуснете интервала, докато държите натиснат бутона на мишката, Photoshop затваря пътя.

При завършване на движението на ръцете, когато пътя се затвори, се появява граница за избор, популярно наричана "маршируващи мравки" :

Ласото е по същество инструмент за ръчен избор, който до голяма степен изисква да разчитате на собствените си умения за рисуване, когато работите с него. Възможно е вашият избор да не е толкова точен, колкото моят, но не се притеснявайте, ние ще коригираме проблемните зони по-нататък.

Добавяне към оригиналната селекция

За да проверите и идентифицирате проблемните зони на контура за селекция за всеки, като правило, това помага да се увеличи показването на изображението, можете да увеличите мащаба на дисплея с инструмента за мащабиране, повече подробности тук. Намерих мястото, където пропуснах ръба на ръката:

Няма нужда да започвате отначало. Мога лесно да поправя недостатъка, като просто добавя нова област към съществуващата. Уверете се, че инструментът Lasso е активен и задръжте натиснат клавиша Shift. Малък знак плюс (+) ще се появи до курсора в долния десен ъгъл, което показва, че инструментът е в режим на добавяне към селекция. Щракнете някъде във вече съществуваща селекция, след това плъзнете курсора извън границата и около ръба на зоната, която искате да добавите, оградете областта до началната точка на добавяне:

Освободете левия бутон на мишката, ще се добави допълнителна област:

Няма нужда постоянно да държите Shift по време на целия процес на добавяне към селекцията. Веднага след като започнете да плъзгате мишката, можете безопасно да пуснете Shift, инструментът ще остане в режим на добавяне, докато не пуснете бутона на мишката.

Изваждане от селекцията

Продължавайки да търся недостатъци, се натъкнах на точно обратното на това, което срещнах преди минута. Този път избрах твърде много място около пръста си:

Можем да премахнем част от селекцията също толкова лесно, колкото можем да я добавим. За да направите това, задръжте натиснат клавиша Alt, към курсора ще се добави малък знак минус (-). Щракнете някъде извън областта за избор, за да зададете началната точка, след което плъзнете курсора вътре в селекцията и по ръба на областта, която искате да изтриете. В моя случай ще преместя курсора до края на пръста си. Когато сте готови, плъзнете курсора извън съществуващата селекция:

Преместете курсора до мястото, където искате да започнете да добавяте и отпуснете бутона на мишката. Нежеланите зони около пръста в момента са премахнати:

Отново, няма нужда да държите клавиша Alt натиснат през цялото време. Можете безопасно да пуснете клавиша веднага след като преместите курсора от началната точка. Режимът на изваждане ще остане, докато левият бутон на мишката бъде освободен.

След като коригирах проблемните зони на контура, окончателният ми избор е завършен:

Сега мога да натисна Ctrl+J, за да копирам селекцията на нов слой и да я прехвърля във всеки друг документ.

Категория: