В тази статия ще разгледаме някои от опциите в диалоговия прозорец на инструмента Curves във Photoshop CS3 и по-нови версии. Този инструмент заслужено се счита за най-мощния и многофункционален инструмент за редактиране на снимки в цялата програма.

В предишната статия разгледахме основите на този инструмент и как се сравнява с друго много популярно изображение инструмент за настройка - „ нива. Но от Photoshop CS3, Curves претърпя големи подобрения и надстройки и може да постигне някои сериозни резултати, които никога няма да постигнете с Levels.

Ако нямате достатъчно опит с този инструмент, силно препоръчвам първо да прочетете статията „Сравнение на инструменти за коригиране – нива и криви във Photoshop“.

Диалог за криви

В Photoshop CS3 и по-нови версии има само един размер на диалоговия прозорец и не можете да го промените, както във версиите по-долу. Това е разбираемо, тъй като зоната за настройка в по-малката версия на диалоговия прозорец беше твърде малка, за да покрие всичките 256 нива на яркост. Въпреки че по-голямата версия заема повече място на екрана, достъпът до всички 256 нива на яркост в мрежата я прави много по-удобна:

Хистограма

Хистограмата се показва в мрежата на кривата. В по-ранните версии хистограмата беше достъпна само в диалоговия прозорец на нивата или в самата палитра на хистограмата. Единственият недостатък на хистограмата в кривите, както и в нивата, е, че ни показва състоянието на изображението само преди да бъдат направени промени. За да видим промените в състоянието на хистограмата, докато работим, все още трябва да държим палитрата на хистограмата отворена.Показването на хистограмата в решетка обаче улеснява преценката кои стойности на тона трябва да се коригират и прави този процес на задаване на нови черни и бели точки в изображение почти толкова лесен, колкото нивата.

Поради формата на мрежата от криви, хистограмата се показва по различен начин в техния прозорец, отколкото в "Нива" . И двата инструмента показват хистограмата в правоъгълен прозорец, но в Curves тя е разтегната нагоре, за да се използва по-добре цялата площ на мрежата. С изключение на този момент, това е същата хистограма:

Плъзгачи с черни и бели точки

Започвайки от CS3, "Криви" има същите плъзгачи за черни и бели точки, които работят по същия начин като "Нива" . Просто плъзнете плъзгачите под градиентната лента, за да зададете нов праг на черно и бяло, правейки тъмните пиксели в изображението чисто черни и светлите пиксели чисто бели, като по този начин повишавате общия тон на изображението.Докато плъзгате плъзгача, ще видите, че точките в краищата на диагонала се движат заедно с тях:

Показване на опцията за изрязване

Трябва да кажа, че това е много полезен инструмент. Показва онези области от изображението, които напълно сме изрязали в черно или бяло при преместване на плъзгачите, както и области с частична загуба.

Веднага след като плъзнете черния плъзгач надясно (в самото начало на движението на плъзгача, цялото платно ще стане бяло) с активна опция „Показване на изрязване“, толкова много, че загубата започва, тези области на изображението, където сте загубили частично детайли, ще се появи в различни цветове (представляващи цветните канали, които в момента се изрязват), докато зоните, където сте загубили напълно всички детайли, т.е. областите, които стават чисто черни от просто тъмни, ще се появят в черно:

Същото се случва и с белия плъзгач. Когато плъзгачът започне да се движи, цялото платно става черно. След това, докато се движи, областите с частична загуба ще бъдат показани в цвят, а онези светли области, които станат чисто бели, ще бъдат показани в бяло:

Можете да превключвате между гледане на черно-бели дисплеи за изрязване, като щракнете върху черно-белите капкомери отляво на опцията "Покажи изрезка" (разбира се, когато опцията "Покажи изрезка" е активна):

Можете също временно да включите изгледа за изрязване, като задържите клавиша Alt, докато плъзгате плъзгача.

Превключване между режимите на дисплея "Яркост" (светлина) и "Пигмент/боя%" (пигмент/мастило%)

По подразбиране Photoshop показва градиенти на входни и изходни нива от черно към бяло, което има смисъл при работа със стойности на яркост.Черният участък на градиента представлява тъмните зони, започващи от нулева яркост, и с увеличаването на яркостта градиентът става по-бял, докато накрая достигне чисто бяло, съответстващо на зоните на изображението с максимално количество светлина, стойност 255 , За повечето потребители това е предпочитаният начин за работа с „Криви“. Но от гледна точка на принтера система, при която бялото е представено от нула процента цветове, а черното от 100%, е по-удобна, така че те предпочитат градиентите да преминават от бяло към черно, а не от черно към бяло.

Превключвателите за показване на градиенти се намират в долната част на прозореца, по подразбиране тази област е скрита, за да се покаже, щракнете върху кръга със стрелки в долната част на прозореца:

Това отваря зоната с опции за показване на крива. Ако искате да продължите да работите със стойността на яркостта, оставете настройката Яркост (0-255) по подразбиране.За да превключите към проценти на мастилото, изберете опцията Пигмент / Боя% (Пигмент / Мастило%).

Промяна на размерите на мрежата

Започвайки с Photoshop CS3, Adobe ни даде избор да превключваме между два размера на мрежата. Двете икони за превключване са директно вдясно от Яркост/Пигмент. Щракнете върху лявата икона, за да изберете стандартна мрежа 4x4, или щракнете върху дясната икона, за да изберете клетка 10x10:

12Следваща страница

Категория: