Този ефект е толкова лесен и бърз за изпълнение, но създава толкова зашеметяващ и уникален вид на вашата снимка, че веднага ще се влюбите в него. Но всъщност методът е доста интересен и аз лично прекарах доста време в игра с различни четки, режими на смесване. източници и т.н.

И така, ето до какво стигнах:

Готово изображение

И това е изходният файл:

Изходен файл.

Да започваме. За начало се нуждаем от гръндж фон, използвах стар фон от смачкана хартия, комплект с текстура от смачкана хартия можете да изтеглите тук, но, разбира се, можете да използвате всеки подходящ фон, стига да има някакъв цвят и текстура .

Отворете файл с хартиен фон във Photoshop, използвах файлpaper8.jpg.webp от комплекта.

След това добавете оригиналната снимка към документа, в моя случай портрета на Джон Ленън, показан по-горе, на нов слой над фоновия, панелът със слоеве трябва да изглежда така:

Панел със слоеве на документи: фонов слой под формата на контейнер с хартия, слоят отгоре е портрет.

Сега трябва да приложим филтри към портрета, за да го направим по-контрастен и "акварелен" . Но тъй като искам да мога да променя настройките на филтъра по-късно, ще конвертирам портретния слой в интелигентен обект. За да направите това, щракнете върху иконата в горния десен ъгъл на панела със слоеве и изберете съответния елемент от падащия списък:

Трансформирайте портретния слой в интелигентен обект.

За да увеличим контраста, нека добавим коригиращ слой Levels. Задайте настройките, както е показано на фигурата по-долу:

Нива на настройките на коригиращия слой.

Щракнете върху портретния слой, за да го активирате. Приложете към него Филтър ->Галерия с филтри ->Имитация ->Акварел (Филтър ->Галерия с филтри ->Артистичен ->Акварел). Настройките зависят от размера и вида на снимката, задавам следните стойности:

В резултат на това документът изглежда така:

Портрет след увеличаване на контраста и добавяне на акварелния филтър.

Създайте нов слой върху всички останали. Превключете към панела с канали, задръжте клавиша Ctrl и щракнете върху иконата на RGB канал:

Създаване на избор на канал.

В резултат на това в работния документ ще се появи избрана област. Върнете се в панела със слоеве, в момента активният трябва да е нов празен слой, най-горният в стека.Добавете маска на слоя към него, след което, докато маската на слоя е активна (има рамка около миниатюрата на маската), натиснете клавишната комбинация Ctrl + I, за да обърнете цветовете на маската. Панелът със слоеве трябва да изглежда така:

Панел със слоеве след добавяне на слой с маска на слоя.

Изключете видимостта на фотослоя, така че само фоновият слой с хартия да се показва в работния документ.

Това е, сега можете да рисувате. В панела със слоеве щракнете върху миниатюрата на слоя, така че слоят да е активен, а не маската, и рамка трябва да се появи около миниатюрата на празния слой:

Квадратна рамка около миниатюрата на слоя показва, че пикселите на слоя са активни и маската на слоя.

Сега трябва да изберете четка, като цяло почти всяка гръндж четка ще свърши работа, аз използвах четкатаSubtle Grunge 6от комплектаSubtle Гръндж четки 1 , задайте размера на мазка на четката на 480 пиксела. Можете да изтеглите комплекти гръндж четки на тази страница.

На цветния панел изберете ярък цвят, например червено. И започваме да прилагаме цвят чрез метода на отделни кликвания върху целия документ или определена област от него. Тук, както можете да видите от миниатюрата на слоя, приложих червени пиксели в горния ляв ъгъл на документа:

Прилагане на цвят върху първия слой.

След това можете да промените цвета на четката и да продължите да прилагате цвят към текущия слой, но аз предпочитам да създам нов слой и да копирам маската върху него и да рисувам върху новия слой. За да копирате маската, трябва да задържите клавиша Alt и да плъзнете миниатюрата на маската до желания слой:

Копиране на маска на слой от един слой на друг.

На нов слой приложете, да речем, син цвят, на следващия слой - тъмно зелен и т.н. Полетът на фантазията е неограничен. Създадох три слоя по този начин, селектирах ги и ги комбинирах в група (Ctrl + G). След това добавих коригиращ слой Hue/Saturation по-горе и чрез промяна на настройките му успях да постигна голямо разнообразие от ефекти, примери:

Различни ефекти, получени чрез прилагане на коригиращи слоеве.

Категория: