В този урок ще научим как да създадем стар, античен фотоефект от модерна снимка с помощта на филтъра Camera Raw (не плъгин!) във Photoshop CC (Creative Cloud).

Ние, като преобразуваме снимката в черно-бяла, след това я преобразуваме в сепия, добавяме зърнистост и винетка, правим снимката да изглежда избледняла с времето, изсветляваме сенките и намаляваме контраста в средните тонове, всичко това с филтъра Camera Raw .Също така ще комбинираме филтъра Camera Raw със смарт обект, за да направим нашите ефекти напълно редактируеми (без разрушаване или без описание), което ни позволява да променяме настройките си по всяко време след запазване на документа

Филтърът Camera Raw във Photoshop CC ни дава най-доброто от двата свята – практически всеки инструмент за редактиране, наличен в пълната версия на Adobe Camera Raw, и творческата способност да прилагаме тази мощност като обикновен филтър към отделни слоеве в нашия документ! За да извлечете максимума от този урок, ще трябва да използвате Photoshop CC. За потребителите на Photoshop CS6 филтърът Camera Raw не е наличен в самия Photoshop, но можете да създадете същия ефект, като използвате обикновения плъгин Camera Raw.

Ето снимката, която ще използвам за основа:

"

И крайният резултат:

"

Стъпка 1. Преобразуване на снимка в смарт обект

Да започваме. Отворете изображението във Photoshop и веднага преобразувайте фоновия слой в интелигентен обект. Съответната икона ще се появи в долния десен ъгъл на иконата на слоя:

Като преобразуваме слоя в интелигентен обект, можем да приложим филтри към него като интелигентни филтри.

Стъпка 2. Изберете филтъра Camera Raw

В главното меню, разположено хоризонтално в горната част на работния прозорец, щракнете върху раздела Филтър ->Camera Raw или натиснете клавишната комбинация Shift+Ctrl+A, тези действия отварят диалоговия прозорец за филтриране:

"

Филтърът Camera Raw е по-удобен за използване в режим на цял екран, ако не се отвори в режим на цял екран, щракнете върху съответната икона, разположена вляво от хистограмата). Също така, за да активирате / деактивирате режима на цял екран, можете да натиснете клавиша F:

Стъпка 3: Отворете панела HSL/Grayscale

Повечето панели и контролни бутони се намират в дясната колона на диалоговия прозорец на филтъра, а основният панел е отворен по подразбиране. Ще се върнем към панела "Основен" по-късно, но засега ще изберем панела "HSL/Grayscale" , за да създадем "античен" фото ефект, за да изберете панел, щракнете върху неговия раздел:

Стъпка 4: Създайте своя собствена черно-бяла версия на изображението

Ще използваме панела HSL/Grayscale, за да създадем персонализирана версия на черно-бялото изображение. Първо поставете отметка в квадратчето до опцията „Конвертиране в сива скала“ (Конвертиране в сива скала). След като активирате тази опция, ще видите изображението в областта за визуализация да стане черно-бяло:

След това плъзнете отделните цветни плъзгачи надясно или наляво, за да изсветлите (плъзнете плъзгача надясно) или да потъмните (наляво) в черно и бяло областите на изображението, съдържащи тези цветове, преди да превключите към черно и бяло .Например, плъзгането на плъзгача Reds надясно ще освети всички области в черно-бялата версия, които първоначално съдържат червено. Преместването на плъзгача Greens наляво ще потъмни всички области, които първоначално са съдържали зелено и т.н. Ако плъзнете плъзгача за определен цвят и нищо не се промени в изображението, това е, защото нито една област от изображението първоначално не е съдържала този цвят.

Преместете плъзгачите и погледнете изображението в областта за визуализация, за да прецените резултата, продължете да експериментирате, за да получите това, от което се нуждаете.

Направих следните настройки за моята снимка:

И ето какво получих:

"

Стъпка 5: Отворете панела за разделяне на тонове

Отворете „панела“, като щракнете върху раздела му, той се намира директно вдясно от раздела на панела „HSL/Grayscale:“

Стъпка 6: Създайте персонализиран ефект сепия върху снимката

С панела Tone Breaker можем да добавим ефект сепия към нашето черно-бяло изображение и ще направим това с опциите Hue и Saturation.

Панелът има две секции за регулиране на нюанса и наситеността, една за светлите области на изображението, една за тъмните области. За акцентите задайте стойността Hue на 40, което ще ни даде хубав оранжево-жълт цвят, и Saturation на 20. Обърнете внимание, че няма да видите никаква промяна при промяна на нюанса, докато не увеличите стойността на наситеност. стойността по подразбиране е нула.

След това отидете в секцията със сянка по-долу. Задайте стойността на нюанса на 45 (само за малко разнообразие) и повишете стойността на наситеността на 50, това ще помогне за създаването на по-интензивен ефект в сенките:

Резултат:

"

Стъпка 7: Отваряне на панела с ефекти

Отворете панела с ефекти, като щракнете върху раздела с иконата "fx" :

Стъпка 8: Добавете зърнист ретро фотоефект

Функционалността на панела с ефекти е ограничена само до две настройки - зърно и винетиране - но и двете ще ни помогнат да създадем ефекта на стара снимка. Нека добавим малко зърно към снимката. Трите плъзгача в раздела Зърно в горната част на панела ви позволяват да регулирате количеството, размера и грапавостта на зърното. Можете да експериментирате с тези плъзгачи, както сметнете за добре, за да намерите настройките, които ви подхождат, или да използвате настройките, които задавам тук за моето изображение.Това е количество 50, размер и грапавост 60:

Ето как изглежда моето 100% изображение сега:

"

Стъпка 9: Добавяне на винетен ефект

След това отидете на раздела за винетиране след изрязване по-долу в същия раздел. Основната настройка тук е "Ефект" (Количество), това е горният плъзгач в секцията. Ако плъзнете плъзгача наляво, ще потъмните ръбовете и ъглите на изображението, което обикновено правим, когато добавяме винетен ефект, но обратното на това, което искаме да направим за ретро фото ефект. За да получим ретро снимка, напротив, трябва да осветим краищата и ъглите, сякаш са избледнели и обезцветени с времето, като можем да направим това, като плъзнем плъзгача Effect надясно.Ще увелича стойността на „Ефект“ до 80. Останалите плъзгачи могат да бъдат оставени на стойността им по подразбиране:

Моят резултат:

"

Намаляване на общия контраст на снимкатаКрайният ефект, който ще създадем с помощта на основния панел, това е най-левият раздел:

Старите, избледнели снимки имат много по-малък общ контраст от новите, така че трябва също да намалим контраста в нашето изображение, като използваме плъзгачите в основния панел. Първо, за да смекчите акцентите на изображението, плъзнете плъзгача Highlights наляво, аз го плъзнах до -70, но отново тази стойност зависи от изображението. Освен това трябва да изсветлите сенките, за това плъзнете плъзгача Shadows надясно, имам тази стойност +80. Накрая, за да намалите контраста в средните тонове, плъзнете плъзгача Яснота наляво (третият плъзгач отдолу). Ще задам стойност на -40, което ще направи изображението по-меко, без да губи твърде много детайли:

Ето как изглежда снимката след намаляване на контраста на изображението, това всъщност е крайният резултат:

"

В диалоговия прозорец за филтриране натиснете бутона OK в долния десен ъгъл, за да завършите филтъра и да приемете резултата.

След като щракнете върху OK, Photoshop прилага настройките към изображението и тъй като Тъй като приложихме филтър Camera Raw към интелигентен обект, той беше добавен като напълно редактируем смарт филтър. Можете да видите това в панела със слоеве:

Ако искате да се върнете назад и да промените настройките за ефекта, просто щракнете двукратно директно върху името на филтъра" Camera Raw Filter"За да временно деактивирайте филтърното действие, щракнете върху иконата за видимост и Photoshop ще ни покаже оригиналната снимка, за да активирате отново действието, щракнете отново върху иконата.

Категория: