Един от най-полезните коригиращи слоеве във Photoshop, който можете да използвате, за да подобрите снимката си, е слоят Gradient Map. Например, можете да използвате „Карта на градиента“ като метод за неразрушителна обработка на изображения, където можете да промените цветовата карта на вашето изображение чрез добавяне на различни цветови ефекти. Чрез прилагане на Photoshop градиенти (GRD файлове) можете да създадете почти неограничен брой цветови ефекти за готовото изображение.

В този урок ще обясня как да подобря качеството на готовото изображение с помощта на коригиращия слой Gradient Fill. Но освен този слой, Photoshop има друг коригиращ слой - Gradient Map.И въпреки факта, че работя във Photoshop от много дълго време, не открих разлика между тези два слоя, с изключение на интерфейса им. И двата слоя са еднакво подходящи за задачата, но е по-удобно да използвате първия.

На фигурата по-долу показах и двата слоя във Photoshop с руски и английски интерфейси:

И така, нека започваме. Например, изтеглих безплатно изображение с красив фон от тук.

Отворете файла във Photoshop и включете коригиращия слой "Gradient (fill)" . Отваря се диалоговият прозорец на слоя. Изберете стандартен зелено-червен градиент от набора по подразбиране:

Задайте ъгъла на минус 90°. Резултат:

Мисля, че трябва да преместя зелената част на градиента малко надолу. Щраквайки върху цветната лента, както е показано на фигурата по-горе, влизаме в редактора и променяме малко настройките:

В панела със слоеве променете режима на смесване на „Припокриване“ (Наслагване), намалете непрозрачността до 45% и вижте резултата:

Мисля, че резултатът е интересен.

Промяна на настройките за цветове и градиент. Можете да получите най-разнообразни и дори гротескни резултати:

Също така можете да експериментирате с промяна на режимите на смесване и непрозрачност.

Категория: