Забелязали ли сте, че когато снимате сгради от някои ъгли, сградите изглеждат като наклонени назад? Това изкривяване на перспективата се нарича трапецовидно изкривяване и се причинява от накланянето на камерата нагоре, т.к. снимане отдолу на сградата (ясно е, че камерата е насочена нагоре, за да побере цялата сграда в обектива, а не само долната й част). CS6 "Lens Correction" , в официалната руска версия е преведена за някои причина като "Корекция на изкривяването" .

Ето как изглежда такова изкривяване на снимката, това е снимката, която ще използвам в урока:

Забележете как ъглите на сградата са наклонени навътре, вместо да са успоредни, както би трябвало.

И така ще изглежда коригираната снимка:

Да започваме!

Първо, нека направим копие на слоя с оригиналното изображение, за да имаме винаги под ръка недокоснат оригинал, за да направите това, отворете панела със слоеве, в момента фоновият слой е активен , и натиснете комбинацията Ctrl + J. Сега имаме два слоя в палитрата със слоеве:

Сега, когато работим върху копието на изображението, нека приложим филтъра за корекция на обектива към него. Отваря се през меню "Филтър" :

Вижте още уроци за изрязване и изрязване на изображения
10 неща, които трябва да знаете за изрязването на изображения във Photoshop
Изрязвайте и редактирайте снимката си онлайн
Изрязване на изображение в Adobe Camera Raw Подравняване на изображението, корекция на перспектива във Photoshop

Подравнете изображението хоризонтално

След стартиране на филтъра се отваря диалогов прозорец с различни инструменти от лявата и дясната страна на прозореца.

Преди да започнем да коригираме трапецовидни проблеми, трябва да сме сигурни, че други несъвършенства в геометрията на снимката ще бъдат коригирани предварително. Първо, нека се уверим, че нашето изображение е разположено строго хоризонтално. Можем да направим това с инструмента Straighten Tool, неговата икона е втората от горната лява страна на диалоговия прозорец:

Щракнете върху иконата, за да активирате инструмента. След това щракнете върху изображението и просто плъзнете курсора по зоната, която трябва да е хоризонтална. В нашия случай това е покривът на сградата:

Когато отпуснете бутона на мишката, Photoshop ще завърти изображението по този начин. че покривът на сградата. по която сме плъзнали курсора ще заеме строго вертикална позиция (ако преди това не е била вертикална, разбира се).

Забележка. Можете да проверите позицията на обекта, като временно включите решетката, за да направите това, проверете опцията "Покажи мрежа" в долната част на диалоговия прозорец на филтъра.

Корекция на изкривяването на иглата и цевта

Pincushion distortion - изкривяване на снимката, при което изображението е сякаш вдлъбнато навътре, бъчвообразно - точно обратното на игленото изкривяване, при което изображението изглежда изпъкнало, правите линии са извити навън в пространството. Фигурата показва схематичен пример за тези изкривявания:

Разбира се, не всички изображения имат тези проблеми, но е най-добре винаги да сте подготвени за тях и да знаете как да ги коригирате. И това трябва да се направипреди премахване на трапецовидното изкривяване.

Има няколко начина за премахване на изкривяването във Photoshop, като най-простият и най-ефективен е да използвате инструмента за премахване на изкривяването, чиято икона се намира в горния ляв ъгъл на диалоговия прозорец на филтъра за коригиране на изкривяването:

Плъзнете плъзгача наляво, за да коригирате възглавничка за игла, или надясно, за да коригирате ритник. Уверете се, че не плъзгате плъзгача твърде далеч или ще получите противоположния проблем вместо поправка. Най-вероятно ще ви е необходима мрежа, напомням ви, че показването на мрежата е включено в долната част на диалоговия прозорец и стъпката на мрежата също се регулира там:

Ако все пак прекалите с корекцията, въведете стойност 0 (нула) в полето над плъзгача.

Корекция на Keystone

В долната част на колоната, разположена от дясната страна на диалоговия прозорец, има секция "Перспектива" (Трансформиране), където се намира опцията "Вертикална перспектива" и всичко, което трябва да направим е за коригиране е да плъзнете плъзгача за опции „Вертикално наляво или надясно.За изображения, където сградата изглежда наклонена към вътрешността на изображението, плъзнете плъзгача наляво. Докато плъзгате, ще видите изображението в зоната за визуализация постепенно да се накланя напред. Колкото повече плъзгате плъзгача, толкова повече изображението ще се накланя и страните на сградата ще се изправят сами. Погледнете страните на сградата и сравнете техните позиции с вертикалните линии на мрежата. Когато линиите на мрежата и позицията на страните на сградата са успоредни една на друга, трапецовидната корекция е завършена:

Понякога за удобство е необходимо да преместите мрежата спрямо изображението, така че линията на мрежата да съвпадне с една от страните на сградата. За да направите това, изберете инструмента за преместване на мрежа, намиращ се от лявата страна на диалоговия прозорец, и плъзнете и пуснете мрежата:

Прилагане на свободна трансформация (ако е необходимо)

В някои случаи може да забележите, че сградата изглежда някак ниска. Ако е така, тогава натиснете комбинацията Ctrl + T на клавиатурата и разтегнете изображението във височина, за да придадете на сградата желания вид.

Изрязване на изображение

Photoshop CS6, за разлика от версиите по-долу, сам поставя коригираното изображение в рамката, така че не е необходимо изрязване.

В резултат на това получихме коригираното изображение.

Категория: