FastStone Photo Resizer е наистина полезен безплатен файлов мениджър с изображения.

Използвам основно FastStone Photo Resizer за масово преименуване на файлове, но това е само една от многото задачи, които програмата може изпълнявам.

Освен преименуването, с FastStone Photo Resizer можете групово да конвертирате файлове от един графичен формат в друг. Но това не са всички функции на програмата.

Този безплатен редактор ви позволява да изрязвате, завъртате, променяте дълбочината на цвета, добавяте текст и водни знаци към изображения, както в един файл, така и в пакетен режим.

Можете да изтеглите редактора (обикновена и преносима версия) от връзките в долната част на статията.

Нека разгледаме функциите на този редактор по-подробно. Ето как изглежда интерфейсът (наред с други неща, има различни опции за кожата):

За начало ще изброя всички функции на програмата:

 • пакетно преименуване на файлове
 • групово преобразуване на графични файлове
 • оразмеряване на партида
 • завърти
 • изрязване на изображения
 • промяна на размера на платното (уголемяване), можете да приведете всички файлове до еднакъв линеен размер
 • промяна на дълбочината на цвета от 16,7 милиона на два, т.е., например, използвайки тази програма, можете да произвеждате масово черно-бели снимки
 • промяна на яркостта, контраста, нюанса
 • промяна на резолюцията на изображението
 • добавете текст
 • добавяне на воден знак (воден знак)
 • вмъкване на изображения в рамка

Сега нека разгледаме функциите по-подробно.

Групово преименуване на изображения (без преобразуване)

Като за начало. отворете папката със снимки в левия прозорец на програмата. В горния ляв ъгъл изберете раздела „Пакетно преименуване“. Избираме необходимите (с помощта на клавишите Ctrl или Shift) и ги прехвърляме в десния прозорец, като щракнете върху бутона „Добавяне“. Можете да прехвърлите всички файлове наведнъж, за това щракнете върху „Добавяне на всички“.

Операциите ще се извършват с тези файлове.

Вижте още съдържание на софтуера FastStone
Пакетна обработка на снимки в FastStone Image Viewer
Подравняване и завъртане на изображения в FastStone Image Viewer
Изрязване на изображение в FastStone Image Viewer Как да добавите текст, лого или воден знак към изображение

Преименуването може да бъде два вида - пълно преименуване на всички файлове или частична замяна на символите в имената.

Пълна подмяна на името на всички файлове, новото име се създава според модела

Изберете опцията" Използване на шаблон за име на файл" :

След това сами избираме или създаваме шаблон, според който ще бъде създадено новото име
Ето наличните променливи:
- една цифра от поредния номер, напр. ,съответства на числото 001, а съвпада с 000001
- оригинално име на файл
$P - име на родителска папка
$Y - година
$M - месец
$D - Ден
$H - час
$N - минута
$С - секунда
Пример 1 , Имаме сто изходни файла, именаImage-001.jpg.webpImage-100jpg.webp, направете шаблонphoto_, натиснете бутона „Преименуване“, появява се прозорецът „Вие ли сте“, сигурни ли сте, че искате да преименувате файловете в списъка за въвеждане? (Сигурни ли сте, че искате да преименувате файлове от списъка с изпълними файлове), натиснете OK, изходът ще бъде имената отphoto_1.jpg.webpдоphoto_100.jpg.webp

Нека опитаме повече. Имаме четиринадесет файла с имена от" 1.jpg.webp"до" 14.jpg.webp", разположени в папката „Водни пръски“. Изберете всички файлове в папката и задайте следния шаблон:$P-photo--mineВземете иметоWater splashes-photo-01-mine.jpg.webp и т.н.:

Разширение на файла. Опцията "Ext Case" променя главния регистър на буквите на файловото разширение. Стойността на опцията "Без промяна" не засяга разширението, "lower" намалява регистъра на разширенията, "UPPER" увеличава главния регистър на разширенията.

Частична или пълна подмяна на знаците в името на файла

За да преименувате някои от имената на файловете, изберете опцията "Търсене и замяна" . Например, нека вземем току-що преименувания масив. Искам да премахна фразите „Пръски вода“ и „-my“ от имената, да премахна първата нула от номерацията и да заменя думата „снимка“ със „снимка“.Въведете следното:

Резултат:

В полето за въвежданеExt можете да въведете старото и новото файлово разширение. но това трябва да се прави с повишено внимание.

Групово конвертиране на изображения в друг формат

За да конвертирате файлови формати, отидете в раздела „Групово конвертиране“. Тук можем да изберем изходния формат (Output Format), изходната папка ((Output Folder), ако премахнете отметката от тази опция, тогава ще се появи надписът "НЕ е посочено. Файловете ще бъдат запазени в оригиналната папка !!!" , което означава че преобразуваните файлове ще бъдат запазени в оригиналната папка.

Конвертирането има четири основни опции:
Използване на разширени опции- използване на разширени опции. Когато опцията е активирана, се появява бутонът “Advanced Options”, като щракнете върху него, можем да преоразмерим снимката по време на конвертиране, да добавим воден знак и т.н.p.
Remame- преименуване на файл, при конвертиране файловете ще бъдат преименувани с помощта на шаблона, принципът е описан по-горе.
Запазване на оригинала атрибути за дата/час- запазване на оригиналната дата/час на пускане на файла
Попитай преди презаписване - попитай дали файлът трябва да бъде презаписан, ако имената съвпадат.

Можете да изтеглите от връзките по-долу, преносимата версия е в папкатаFSResizer33_portable, стандартната инсталационна версия е файлътFSResizerSetup33.exe .

Изтеглете безплатен редактор:Изтеглете от Depositfiles.com

Други начини за конвертиране на изображения са добре описани в статията https://ocomp.info/kak-konvertirovat-kartinki.html

Категория: