В тази статия ще ви покажа как да създадете фотореалистично изображение на фантастична приказна нощ с помощта на Adobe Photoshop от няколко обикновени снимки без много затруднения и професионални умения.

Ето какво получих в резултат:

За да създадем колаж, имаме нужда от оригиналните снимки. Можете да вземете свои собствени или можете да използвате снимките, които използвах при писането на тази статия. Можете да ги изтеглите от тук или от връзките в долната част на страницата.

Файлът съдържа четири снимки във формат JPG.webp и един PSD файл, в който изходните снимки за работа са поставени на отделни слоеве.

И така, да се захващаме за работа.

Вижте още космически ефекти във Photoshop
Как да създадете ледена планета във Photoshop
Как да създадете ефект на звездно нощно небе във Photoshop
Сватбен фотоколаж: Звезден танц Звезда изгрява над планетата във Photoshop

За фоновия слой използвах снимка на езеро и гора на фона на изумрудено небе. Първо трябва да изрежете долната част на изображението с инструмента за изрязване.

Сега, когато горната част е готова, трябва да удвоим височината на платното. За да направите това, отидете на Изображение ->Размер на платното (Изображение ->Размер на платното) или можете просто да натиснете Alt + Ctrl + C.

Отваря се прозорец, в който трябва да въведете текущата височина в новия ред за размер, имам го 320 пиксела, а също и в колоната „Местоположение“ щракнете върху горната стрелка, така че картината „местоположение“ да изглежда както е на фигурата, тогава към дъното на платното ще бъде добавено високо поле от 320 px.

След това, използвайки Restamgular Marquee Tool, внимателно изберете горната половина на платното с изображението. За удобство изборът трябва да започне от горния ляв или десен ъгъл, можете също да увеличите изображението. Важно е да не докосвате зоната извън чертежа със селекцията. Следователно можете дори да поставите ръба на селекцията един или два пиксела над долния ръб на картината.

Клонирайте избраната област, като натиснете Ctrl+J, след което отидете на Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане вертикално (Редактиране ->Трансформиране ->Обръщане на платно вертикално). В резултат на това получихме два слоя, новосъздаденият остава активен, този, който сме отразили. Сега вземете инструмента „Преместване“ (Инструмент за преместване) и преместете изображението надолу по платното, след което се уверете, че няма празнина между слоевете. Сега нека придадем на отражението оранжев цвят, както е показано на изображението по-долу.

За да направите това, отидете в раздела Изображение ->Корекция ->Цветов баланс (Изображение ->Корекции ->Цветов баланс), или можете просто да натиснете клавишите Ctrl + B, прозорецът Цветов баланс се отваря на в долната част на прозореца, в прозореца „Баланс на тона“, превключете към раздела „Сенки“ и задайте следните настройки:

Сега в разгръщането на "Баланс на тоновете" отидете в раздела "Средни тонове" и задайте настройките:

Превключете на "Светлини" и задайте настройките:

Ако всичко е наред, обединете двата ни видими слоя, като натиснете Ctrl+Shift+E.

Коригирайте леко яркостта и контраста на изображението. За да направите това, отидете в раздела Изображение ->Корекция ->Яркост / Контраст (Изображение ->Корекции ->Яркост / Контрасти) и задайте параметрите: Яркост 0 , Контраст +15.

Сега нека поправим качеството на небето и отражението, което беше леко нарушено след корекцията на цвета и контраста. Клонирайте слоя, като натиснете Ctrl+J и приложете Gaussian blur към него. Отидете в раздела Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Blur ->Gaussian Blur), задайте параметъра радиус на 2 пиксела, OK. Получи се нещо подобно:

В панела на слоевете задайте непрозрачност (Opacity) 50% и изтрийте местата, които покриват дърветата с гумичка, за да възстановите тяхната яснота.В резултат на това трябва да получим зона с дървета, същата, както беше преди прилагайки филтъра на Гаус и небето и отражението вече ще бъдат променени.

Сега нека прехвърлим образа на планетата върху пейзажа. Отворете чертежа с него във Photoshop и с помощта на инструмента „Преместване“ (Преместване) го плъзнете върху документа с пейзажа. Чрез натискане на клавишите Ctrl + T ще преоразмерим планетата до необходимия размер, след което ще я поставим над дърветата, от лявата страна.

Продължава на тази страница.

Изтеглете изходни материали за създаване на колаж:Изтеглете от Yandex.Disk

Категория: