В тази статия ще говоря за създаването на малко необичаен, мрачен колаж, чиято основна тема е символът на смъртта.

Когато създавате колаж, се използват стандартни филтри и настройки на Photoshop при създаване на колажи и фотомонтажи.

В допълнение, статията обхваща нестандартното използване на инструмента Gradient и работата с рядко използвани коригиращи слоеве.

Направих тази работа в руската версия на Adobe Photoshop CS6, но по-стара версия на Photoshop, до и включително CS2, също е подходяща за това. Всички руски команди, имена и инструменти в текста на статията са дублирани на английски.

Можете да видите крайния резултат на снимката:

Материали за урока:

За да завършим колажа, имаме нужда от осем оригинални снимки и две четки. Можете да ги изтеглите от връзките в долната част на статията. Освен това, за по-добро разбиране на материала, можете също да изтеглите готов PSD файл, направен въз основа на материалите от този урок:

Стъпка 1

Отворете файла "Road.jpg.webp" от комплекта оригинални снимки във Photoshop. Трябва да изрежем асфалтовото платно, използвайте инструмента Polygonal Lasso Tool за това. Създайте селекция, както е показано на снимката (съвети за използване на Lasso Tool):

Натиснете Ctrl+J, за да създадете нов слой от селекцията. Изключете фоновия слой с оригиналното изображение "Road.jpg.webp" :

Ето как трябва да изглежда работният документ сега:

Този документ ще бъде основният ни работен документ.

Стъпка 2

Отворете файла "Desert.jpg.webp" и създайте селекция, както е показано:

Използвайки инструмента за преместване, плъзнете селекцията върху основния документ:

Можете да преместите избраната област в друг документ по още един метод. При активен документ със селекция, натиснете Ctrl+C, това ще копира само избраната област в клипборда, след това отидете до документа, където искате да поставите тази област, и натиснете Ctrl+V.

Използвайки Free Transform Tool (Ctrl+T), увеличете малко пустинния фрагмент и поставете горния му ръб на една линия с горния ръб на пътя, както е показано:

В панела със слоеве разменете слоевете път и пустиня, така че слоят път да е над пустинята:

Добавете маска на слоя към слоя с пътя, натиснете клавиша „X“, за да изберете черен като основен цвят в цветовата палитра, изберете инструмента „Четка“ (Brush Tool), задайте диаметър на четката на 400 пиксела , твърдост до 0% и плъзнете четка по краищата на пътя, така че да се вписват органично в пустинята. След това намалете непрозрачността на четката до 20% и внимателно рисувайте върху частта от пътя над пустинята, така че повърхността на пустинята да се вижда малко през пътя.

Стъпка 3

Забележка. След това, за удобство, преименувах слоевете път и пустиня съответно на „Път“ и „Пустиня“:

Отворете файла Clouds.jpg.webp и използвайте инструмента за преместване, за да плъзнете изображението върху основния документ. Преименувайте получения слой "Облаци" и го поставете под слоевете "Път" и "Пустиня" :

Използвайте Free Transform, за да увеличите малко слоя, както е показано на изображението по-долу. Основното тук е да скриете всички детайли на този слой, с изключение на небето:

Сега трябва да придадем мрачност на пейзажа. За да направите това, в панела със слоеве щракнете върху горния слой „Път“, добавете коригиращ слой „Криви“ (Криви) и спуснете средата на кривата малко надолу. В резултат на това цялото изображение стана по-тъмно.

Но по-късно трябва да направим областта с горната част на пътя по-светла, така че я осветете с маска на слоя. Щракнете върху иконата на маска в коригиращия слой, след това изберете инструмента за градиент, задайте неговия тип на "радиален" и нарисувайте градиент от центъра на документа към ръба във всяка посока:

Вашата рисунка трябва да изглежда така:

След това, за да не претрупвате панела със слоеве, поставете всички слоеве с изключение на фоновия в група и я кръстете Фон. Изтрийте фоновия слой.

Изтеглете изходни материали за създаване на колаж:Изтеглете от Yandex.Disk

Изтеглете готовия PSD файл, направен въз основа на материалите от този урок:Изтеглете от Yandex.Disk

1234Следваща страница

Категория: