В тази статия ще ви кажа как да създадете доста зрелищен колаж със стрелец, насочващ горяща стрела към зрителя. Този урок ще използва техники на Photoshop като изрязване на човешка фигура, текстуриране на фона, създаване на реалистична горяща стрела с помощта на четки и цветови комбинации, както и режими на смесване. Урокът е дълъг, но в него няма абсолютно нищо супер сложно и невъзможно.

Можете да видите завършената работа на снимката:

Необходими материали за урока:

За да създадем колаж, имаме нужда от три изображения, това е картина на фантастична нощна гора, снимка на самата стрелецка и гръндж текстура, която можете да изтеглите директно от услугата за споделяне на файлове Depositfiles.
Вие също ще трябва да инсталирате две четки във Photoshop. Можете да ги изтеглите от страницата "Четки: звездни мъглявини и огън" . Също така, за по-добро разбиране на урока, можете да изтеглите от depositfiles готов PSD файл с всички слоеве, направен в рускоезичния Photoshop CS5. Файлът е компресиран в RAR архив, видимостта на слоевете е деактивирана.

Стъпка 1: Създайте нов документ

Отворете програмата Adobe Photosop, отидете в главното меню и изберете File ->Create (File ->New), след което въведете следните стойности в съответните полета:

Предварително зададени: Международна хартия
Размер: A4
Ширина: 2480px
Височина: 3508px
Резолюция: 300px/inch
Цветен режим : RGB цветове, 8 бита Фоново съдържание: Прозрачен

Стъпка 2: Създайте фона

В тази стъпка ще създадем фон на нашето изображение, което изглежда като тъмна и мистична гора, където стрелецът ще атакува целта си. Нека отворим документа Fantasy Moon Forest във Photoshop (файла Fantasy_Forest_Moonchilde.jpg.webp от комплекта), изберете Move Tool (или клавиша V на клавиатурата), след това щракнете с левия бутон върху горския документ и го плъзнете върху нашето създадено платно.

Позиционирайте тази рисунка върху платното, както е показано по-долу:

Преименувайте този слой на "фон" .

След това трябва да преоразмерим изображението, за това активираме инструмента „Свободна трансформация“ (Transform) чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl + T и увеличаваме размера му, както е показано по-долу, докато картината с гората ще най-често излизат извън границите на платното, а също и леко опънати вертикално. За удобство нека намалим мащаба на показване на документа (използвайки колелцето на мишката, докато държите Alt), след това плъзнете долния и десния ръб на ограничителната кутия надолу и надясно, а левия ръб малко наляво, така че частта от изображението, показано на фигурата, остава в границите на платното:

Натиснете Enter и трябва да получим тази снимка:

Сега трябва леко да замъглим фона на колажа, за да дадем известно разстояние от гората от основната тема на изображението.Уверете се, че слоят „фон“ е избран и отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Blur при малка дълбочина на полето (Filter ->Blur->Lens Blur) и въведете стойност на радиус 100, поставете чертите както е показано на снимката:

Щракнете върху бутона OK, след което резултатът трябва да изглежда така:

Сега трябва да създадем светла зона на фона на гората. Създайте нов слой, като натиснете Ctrl+Shift+N, в прозореца, който се отваря, в полето Име въведете името на слоя "Light 1" , след което щракнете върху OK.

Активирайте инструмента за четкаBrush Tool, но преди да започнете, уверете се, че активният комплект четки е наборът по подразбиране, показан на снимката.

Този набор е наборът по подразбиране на версията на Adobe Photoshop CS5, във версиите по-долу има различен вид, но това няма значение, стига четката да е кръгла. Ако имате заредени други четки, щракнете върху триъгълника в кръга, разположен в горния десен ъгъл на прозореца, и изберете реда „Нулиране на четките“ от падащия списък.

Когато сте готови, въведете следните параметри за нашата четка:

Размер на четката: 1600px
Твърдост: 0%
Непрозрачност: 15% Натиск: 100%

Задайте цвета на четката на златисто със стойност fffdc7, тази стойност трябва да бъде въведена в цветовата палитра, тази палитра се отваря чрез щракване върху иконата, показана на снимката:

Уверете се, че слоят е "Light 1" и нека рисуваме. Препоръчвам да поставите отпечатъка на четката на мястото, посочено на снимката, и след това да преместите четката в разширяваща се спирала:

След това щракнах още няколко пъти с четката на мястото, посочено на снимката по-горе. В резултат на това получих това:

След като действието приключи, създайте нов слой, наречете го "Light 2" . След като бъде създаден, активирайте инструмента Brush отново, променете диаметъра на 2500px и цвета на по-тъмен ceb68d.

Почистете четката, както е показано на снимката:

Трябва да получите следния резултат:

Фонът е подреден.

И последно. Докато държите Ctrl, изберете с щракване на мишката всички слоеве в палитрата със слоеве и натиснете клавишната комбинация Ctrl + G, след което всички слоеве ще бъдат обединени в група, щракнете двукратно върху името на групата и я преименувайте на „Фон“ .

1 2 3 4 Следваща страница

Категория: