В тази статия ще разгледаме как да превърнем проста снимка в колаж, състоящ се от мозайка от изображения, стилизирани като снимки на Polaroid. Този монтаж ще изглежда добре на снимки, направени от снимки на семейство и приятели, ваканционни снимки, сватбени снимки.

В края на статията има видео урок, който дублира този материал.

И така, отворете рускоезичната програма Photoshop, отворете желаната снимка. По подразбиране това ще бъде фоновият слой и се нарича "Фон" (фон). Дублирайте го, като натиснете Ctrl + J. В този случай Photoshop на руски език ще създаде копие на фоновия слой, ще го нарече "Layer 1" (Photoshop на английски език - "Layer 1" ) и ще го постави в палитрата на слоевете над фоновия слой. Ако палитрата със слоеве не е отворена, отворете я, като натиснете F7.

Добавете нов слой между двата готови слоя. В палитрата вече имаме активен най-горния слой (маркиран в синьо). Обикновено, когато добавяме нов слой, той се поставя над активния слой. И ако искаме новият слой да е под "Layer 1" , тогава за това щракнете върху иконата "Създаване на нов слой" , намираща се в долната част на палитрата, докато държите натиснат клавиша Ctrl.

Ще използваме черен фон за нашия колаж, така че нека направим средния слой черен. За да направите това, натиснете клавиша D, това задава черно като цвят на преден план и бяло като цвят на фона в цветовата палитра на лентата с инструменти (която е отляво). След това в палитрата със слоеве щракнете върху средния слой, така че да се активира (маркиран в синьо), след това натиснете клавишите Alt + Delete, с това запълваме активния слой с основния цвят, т.е. черно. След това натиснете клавишите Ctrl+Shift+N, Enter, това добавя нов слой над черното. В резултат на това получихме четири слоя, с активния празен слой „Layer 3“:

Да започнем да правим полароидни вложки. Изберете инструмента Rectangular Marquee Tool от палитрата с инструменти. Избиране на произволна област на снимката

и го запълнете с черно, като натиснете Alt+Delet.Изглежда, че нищо не се е случило в нашия документ, но това не е така, тъй като изображението "Layer1" в горната част на палитрата скрива видимостта на черното запълване. Ако погледнем самата палитра, ще видим черен квадрат на "Layer 3"

В палитрата със слоеве активирайте горния "Layer1" , в главното меню отидете на раздела Layers->Create Clipping Mask (Layers->Create Clipping Mask) или натиснете Alt + Ctrl + G. Отдясно на иконата Layer1 ще се появи счупена стрелка и документът ще изглежда така:

Добавете още един нов слой, поставете го между черните "Layer2" и "Layer3" , съдържащи нашите запълнени селекции (" Layer 3" ). За да направите това, в палитрата щракнете върху "Layer2" , за да го активирате, след това върху иконата "Създаване на нов слой" (или натиснете клавишите Ctrl + Shift + N, Enter). Photoshop ще наименува новия слой "Layer 4" и този слой е активният слой.

Сега нека създадем бяла рамка "Polaroid" . Отиваме в главното меню в раздела Избор->Трансформиране на избраната област. Издърпайте леко селекцията, както е показано на фигурата.

Запомнете, че в нашата цветова палитра черното е основният цвят, а бялото е фонът. Променяме приоритета на цветовете, като натискаме клавиша X. И запълваме селекцията с основния, т.е. бяло, като натиснете Alt+Delete. Имаме нашата първа полароидна рамка:

Можете да премахнете избора, като натиснете Ctrl + D.

Сега нека добавим ефект на сянка към нашата полароидна рамка. Докато не се вижда, т.к фонът под рамката е черен, но с появата на други рамки ефектът ще стане забележим и, трябва да кажа, много важен. В палитрата със слоеве щракнете върху иконата за стил и изберете „Сянка“.

И в прозореца с ефекти, който се отваря, дайте следните стойности на настройките на сенките:

Рамката е готова. Сега трябва да направим необходимия брой кадри за колажа, да го умножим, така да се каже, върху иконата "Създаване на нова група" , както е показано на снимката

Сега палитрата изглежда така:

Има нова група слоеве, наречена "Група 1" от Photoshop. Групата е затворена. Ако щракнете върху триъгълника до иконата на групата, ще се отвори:

Но все още няма нужда да отварям група, написах го за информация.

Затворете и след това клонирайте групата. За да направите това, плъзнете го до иконата "Създаване на нов слой"

Получена е нова група "Група 1 копие" . Отворете го, изберете слоеве 3 и 4.

В лентата с инструменти вземете инструмента „Преместване“ (Преместване), преместете курсора на мишката върху документа и преместете рамката. Ако натиснете клавишите Cntrl + T, тогава рамката може да се завърти и мащабира, а ако задържите клавиша Shift и плъзнете ъгъла на рамката за мащабиране, размерите ще се променят пропорционално. Можете също така да забележите, че вторият кадър, частично припокриващ оригинала, хвърля сянка, която придава на изображението малко дълбочина.

След като приключите работата с рамката, трябва да затворите групата, по-удобно е. За да създадете третия кадър, трябва да клонирате „Група 1“, а не „Копие от група 1“.Е, по този начин можете да създадете колкото искате рамки. В крайна сметка тази статия използва 14 кадъра.

Видео приложение към урока. Видео урок в резолюция 1024x768

Категория: