Идеята за създаване на ефекта „танцуващ сред звездите“ всъщност е много проста. Подобни техники се използват при наслагване на метеорологични явления върху снимка, например дъжд или при добавяне на ефект на звездно нощно небе.

Този ефект ще изисква снимка на двама души, танцуващи близо един до друг, за предпочитане булката и младоженеца, но това не е задължително.

Използвам Photoshop CC за този урок, но всяка последна версия до CS3 ще свърши работа.

Ето как изглежда крайният резултат, който получих в резултат на урока:

Първо, създайте документ със стандартен размер на фотохартия, моята снимка е 15x20, така че въвеждам размери 15,2 см ширина и 20,2 височина и задавам разделителна способност на 240 пиксела на инч:

Това ще бъде основният ни документ за колаж.

Създаване на звезден фон

Попълнете документа с черен цвят. За да направите това, натиснете клавиша D, след това Alt+Delete.

Отидете в раздела на главното меню Филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум) и въведете следните параметри:

Вижте още космически ефекти във Photoshop
Как да създадете ледена планета във Photoshop
Как да създадете ефект на звездно нощно небе във Photoshop
Магически нощен колаж във Photoshop Изгряваща звезда над планетата във Photoshop

Щракнете върху OK и вашият документ трябва да изглежда така:

Сега нека добавим малко размазване. Отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), в диалоговия прозорец въведете стойността на „Радиус“ (Radius) 0,3 пиксела:

Забележка. Тези два филтъра могат да се използват като интелигентни филтри, така че да можете да промените настройките им по-късно. Техниката за прилагане на интелигентния филтър за създаване на подобен ефект е описана тук.

Добавете коригиращ слой Levels. В панела със свойства на този коригиращ слой преместете плъзгача с черна точка надясно, докато върху документа има отчетливи бели петна, след което плъзнете плъзгача с бяла точка близо до плъзгача с черна точка, така че черните точки да станат по-големи и да изглеждат като звезди в нощното небе имам плъзгачите, разположени така:

След изравняване, документът трябва да изглежда така, въпреки че звездите може да са по-малки, за това трябва да преместите белия плъзгач малко надясно и черния плъзгач наляво:

Добавете нов слой към документа, като натиснете Ctrl+Shift+Alt+N.

Вземете инструмента за градиент:

Натиснете буквата D на клавиатурата, което прави цвета на предния план черен и цвета на фона бял, след това натиснете буквата X на клавиатурата, за да размените цветовете, което прави цвета на предния план бял, а цвета на фона - черен:

Манипулирахме цветовата палитра, за да направим цветовете на градиента от бяло към черно, можем да проверим това, като погледнем лентата за предварителен преглед на градиента в лентата с опции:

Ако в момента сте избрали друг градиент, просто щракнете върху лентата за изглед на градиент, която ще отвори редактора на градиенти и щракнете върху горната най-лява миниатюра, след което OK:

Накрая щракнете върху иконата "Радиален градиент" в лентата с опции:

С активния нов прозрачен слой плъзнете градиента отдолу нагоре (преди това задържайки Shift), както е показано на снимката:

Освободете бутона на мишката в горната част на документа и Photoshop ще създаде радиален градиент с бяло в центъра (където сте започнали да го плъзгате) и избледняващо до черно към външните краища:

Нека сега преоформим градиентния слой. Натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента Free Transform. Около слоя ще се появи ограничителна рамка. Кликнете върху дръжката, разположена в средата на горната страна на рамката, и я плъзнете надолу, за да свиете слоя вертикално:

Натиснете клавиша Enter, за да приложите "Free Transform" , след което в панела със слоеве променете режима на смесване на този слой на "Screen" (Екран):

След промяна на режима на смесване, външните черни ръбове на градиентния слой изчезнаха и сега през белия градиент се показват звезди:

Подготовка на изображението на сватбената двойка

Отваряйки снимката на булката и младоженеца, използвам тази снимка:

Сега трябва да отделим двойката от околния фон. За да направите това, можете да използвате различни инструменти за избор, праволинейно ласо (Polygonal Lasso Tool), магнитно ласо) (магнитно ласо, предпочитам да изрежа фигурите на хора от снимката „Pen“ (Pen Tool), методът на рязане тук е описана фигурата на човек от околния фон.

В резултат на това трябва да получим нещо като този контур на селекцията:

Използвайте инструмента за преместване, за да преместите селекцията в документа със звезда:

Панелът със слоеве на документи вече изглежда така:

Поставете изображението на булката и младоженеца в средата на документа, ако е необходимо, използвайте инструмента за свободна трансформация, за да съобразите размера на сватбената двойка с околното пространство:

Добавяне на слой маска към двойния слой:

Използвайте отново инструмента Gradient Tool, но този път изберете типа Linear:

Натиснете клавиша Shift и плъзнете градиента, като започнете от нивото точно под коляното на младоженеца малко надолу:

В резултат на това долната част на фигурата плавно ще се скрие:

Нека оцветим звездите и белия облак. Добавете коригиращ слой Hue/Saturation и задайте следните стойности в панела със свойства:

Цветовете ще изглеждат твърде интензивни, но ще го поправим след:

Променете режима на смесване на коригиращия слой Hue/Saturation на Color и задайте Opacity на 60%. Ето как изглежда документът сега:

И последният щрих. Нека направим така, че синият цвят да изглежда като отразен от двойката надолу, а не да се припокрива, за да върнем оригиналния цвят на лицата и откритите части на тялото.

Щракнете върху маската на коригиращия слой, натиснете D и плъзнете линеен черно-бял градиент отдолу нагоре, както е показано:

В резултат на това маската ще покрие горната част на коригиращия слой и ще завърши създаването на ефекта на звездния танц:

Това е всичко, надявам се, че урокът ви е харесал.

Категория: