В тази статия ще ви покажа как да превърнете обикновена снимка в оригинален колаж. Най-хубавото е, че този метод е подходящ за портретни снимки и снимки с фигура на един човек.

Урокът е много прост и не изисква никакви специални познания, достатъчно е да имате представа за маската на слоя и панела със слоеве на Photoshop.

Урокът е подходящ за Photoshop версии CS2 и по-нови.

Това е резултатът:

Първо отворете снимката във Photoshop:

Отворете панела със слоеве и дублирайте фоновия слой (Ctrl+J).

Създайте нов слой, като щракнете върху съответната икона, разположена в долната част на панела със слоеве (показан на фигурата по-долу), или като натиснете Ctrl + Shift + N, запълнете новия слой с бяло (натиснете клавиша D , след това Ctrl + Delete) и с помощта на мишката плъзнете белия слой между фоновия слой и копието на фоновия слой:

След това използвайте инструмента Rectangular Marquee Tool, за да създадете правоъгълна селекция. За да направите селекцията строго квадратна, задръжте натиснат клавиша Shift, преди да създадете селекцията.

В панела със слоеве изберете, ако не е избран, горния слой (моят е "слой 1" ). Добавете маска на слоя към слоя, като щракнете върху бутона „Добавяне на маска на слой“ (Добавяне на маска на слой).

Това ще добави маска на слоя към слоя "слой 1" и тъй като имах избрана част от изображението, след добавяне на маската на слоя Photoshop ще остави видима само частта от изображението, която е вътре в селекция. Останалата част от изображението "слой 1" ще бъде скрита, в прозореца на документа ще видим само долния бял слой.

В палитрата със слоеве върху иконата на маската виждаме бял правоъгълник в черно. Цялата маска е запълнена с черно, с изключение на малък квадрат. Този бял квадрат е областта, която се вижда в прозореца на документа.

След това предприемаме следните действия. Щракваме върху иконата, указваща връзката между маската на слоя и слоя, след което тя ще изчезне, така че сме направили маската на слоя независима от изображението, ще ни трябва това, за да преместим квадрата независимо от слоя и да стилизираме квадрата :

Щракнете върху иконата на маската на слоя, за да го активирате, около иконата трябва да се появи рамка, показваща неговата активност (ако не сте сигурни за активирането на маската, можете да щракнете върху иконата на слоя и след това отново върху маската, тогава ще се види изчезването и появата на правоъгълна рамка около иконите).

Нека дадем стил на слоя на маската, така че ръбовете на квадрата да се виждат. След това в панела със слоеве щракнете върху иконата „Добавяне на стил на слой“ („Нов коригиращ слой“, иконата под формата на fx букви, разположена до иконата „Добавяне на маска на слой“), в падащото меню , изберете „Външно сияние“ (Outer Glow) и в новия прозорец, който се отваря, изберете следните опции:

Повече не се нуждаем от белия слой, използвахме го само за по-голяма яснота. Сега можете да изключите видимостта му (щракнете върху изображението на окото). Ако сме направили всичко както трябва, трябва да получим следното изображение на основния документ:

За да създадете следващия квадрат, дублирайте слоя с маската, като го активирате и натиснете Ctrl+J. Слоят се копира напълно с всички свойства и маска. Кликнете върху иконата на маската, за да я активирате. Нека използваме инструмента Move (Инструмент за преместване), за да преместим квадрата с част от изображението. В основния прозорец на документа го плъзнете, например, нагоре и наляво. Ако по погрешка сме избрали не маската, а съдържанието на слоя, тогава цялото изображение ще се премести. Няма нищо лошо в това, просто трябва да натиснете клавишите Ctrl + Z, докато последното действие ще бъде отменено, след което опитайте отново, като щракнете върху иконата на маската на слоя и се уверете, че около иконата на маската се появява поле, показващо активиране. Повторете това действие толкова пъти, колкото е необходимо.

Също така можете да промените размера на квадратите, като натиснете Ctrl+T, плъзнете квадратите върху рамката за трансформация, която се появява, и след това натиснете Enter.

Като се уверим, че вече нямаме нужда от нови квадрати, за всеки случай, запазете файла. След това изберете всички слоеве с маски (задръжте клавиша Ctrl) и натиснете Ctrl + E. Тези слоеве ще се слеят в един независим слой без маска.

Сега нека направим фоновия слой. Ще го направя размазан. Раздел Filter ->Blur ->Gaussian Blur, в диалоговия прозорец на филтъра задайте стойността на Radius на 2 и след това леко намалете наситеността, като натиснете Ctrl + U и намалите параметъра "saturation" до -25

Получи се така:

Категория: