Това е друга статия от поредицата за конвертиране на цветни снимки в черно-бели.

В тази статия ще научим как да обезцветим изображение с помощта на настройката Gradient Map. Като цяло, с помощта на градиентна карта, една снимка може да получи най-странните цветове и нюанси, но в този случай ние се интересуваме от черно-бяло преобразуване.

Ето изображението, което използвам в тази поредица от статии:

По подразбиране градиентната карта на Photoshop използва градиентни настройки въз основа на текущите цветове на преден план и фон.Ако, например, нашият текущ цвят на преден план е червен, а цветът на фона е лилав и ние приложим Градиентна карта, ще получим снимка, направена от червено и магента. Въпреки че това може (или не може) да е творчески интересно, определено не е ефектът, към който се стремим тук. Искаме да преобразуваме изображението в черно-бяло, което означава, че искаме да картографираме цветовете на изображението в черно-бял градиент.

И така, преди да продължим, нека се уверим, че цветовете на преден план и фон са зададени на стойностите им по подразбиране, т.е. черно (цвят на преден план) и бяло (цвят на фон):

Ако вашите цветове са различни, тогава просто натиснете клавиша D на клавиатурата, след което цветовете ще бъдат нулирани до фабричните, т.е. показаните на снимката по-горе.

Както винаги, ще използвам коригиращ слой, защото винаги е по-ефективно да ги използвате.

Отворете коригиращия слой Gradient Map, като щракнете върху съответния бутон в палитрата със слоеве и изберете подходящия елемент от менюто:

Ако използвате Photoshop CS3 и по-стара версия, тогава ще отворите диалогов прозорец, ако CS4 и по-нова версия (тук използвам CS6), тогава слоят ще се отвори в панела за настройка вдясно. Основната характеристика в опциите на картата на градиента е лента за изглед на градиент, която ни показва текущите цветове в градиента, който се прилага към нашето изображение. Както вече споменахме, цветовете по подразбиране на градиента са базирани на цветовете на преден и фонов план, така че ги зададохме на черно и бяло, преди да отворим Картата на градиента, получихме градиент от черно към бяло, т.е. точно този, от който се нуждаем:

Въз основа на стойностите за яркост, всички оригинални цветове в снимката вече са заменени с градиентни цветове (в този случай скала на сивото, от чисто черно до чисто бяло) и ако погледнем нашата снимка в документа прозорец, ще видим, че градиентът от черно към бяло е превърнал изображението в черно-бяло:

Не е лошо начало, нали? Ще говорим за настройките на този коригиращ слой в следващата статия.

Категория: