Използвайки този ефект, можете да маскирате лицето на човек, номерата на колите, редовете от текст и почти всичко с полупрозрачни квадратчета.

Този ефект се нарича още „ефект на цензурата“ и служи не само за скриване на някои елементи в снимката, но с помощта на квадрати можете да правите забавни трикове върху снимки на познати, например да маскирате лице в групов портрет или част от облекло на човек. При дрехите се получава най-смешно - цветът на частта от дрехите се заменя с телесен, след което се затваря с мозайка. Ефектът, мисля, е ясен.

Освен всичко друго, методът, описан в тази статия, е много прост и ви позволява да промените настройките на филтъра, след като запазите документа.

За да създадем ефекта, се нуждаем от стандартния Mosaic филтър на Photoshop, интелигентен обект и интелигентна филтърна маска.

В примера покрих лицето на булката с квадрати. Ако задържите курсора на мишката върху снимката, ще видите оригинала. Преместете курсора далеч от снимката, за да видите размазано лице:

А сега как да го направите. Отворете снимката във Photoshop и веднага преобразувайте фоновия слой в смарт обект.

Отидете в раздела на главното меню Filter ->Appearance ->Mosaic (Filter ->Pixelate ->Mosaic), след което отваряме диалоговия прозорец на филтъра. Сега трябва да изберем желаната стойност на размера на клетката в пиксели, това е страната на квадратите и е ясно, че тази стойност зависи от размера на маскирания обект. Избрах 6 пиксела:

Натиснете OK, за да приложите филтърното действие.

Както виждаме от резултата, филтърът Mosaic, както всеки филтър на Photoshop, приложи ефекта си върху цялото изображение:

"

И трябва да скрия само лицето на момичето на снимката.

Но преди да приложим филтъра, ние преобразувахме слоя в интелигентен обект, което означава, че филтърът също беше приложен като интелигентен филтър, което означава, че можем не само да редактираме параметрите му след прилагане, но и да зададем обхват, t .To. филтърът има маска, подобна по действие на обикновената маска на слоя:

В момента цветът на маската е бял, което означава, че е напълно прозрачна, но трябва, напротив, да я направим непрозрачна, за да скрием ефекта на филтъра. За да направите това, щракнете върху миниатюрата на маската в панела със слоеве, около миниатюрата трябва да се появи рамка:

Натиснете клавишната комбинация Ctrl+I, за да обърнете цвета на маската, цветът на миниизображението става черен, маската скрива действието на филтъра и снимката се връща в оригиналната си форма:

Сега вземете кръгла бяла четка, направете твърдостта 0%, диаметъра - според скрития обект и рисувайте върху желаната част от снимката:

Ако сте рисували върху допълнителна област, променете цвета на четката на бяло и рисувайте върху нея. Освен това е възможно да промените размера на квадратите, за да направите това, щракнете двукратно върху името на филтъра в панела със слоеве, ще се отвори диалогов прозорец, където можете да промените стойността на размера на клетката.

По същия начин можете да направите просто замъгляване на лицето, но вместо филтъра Mosaic, трябва да приложите филтъра Gaussian Blur.

Категория: