В тази статия ще разгледаме как да поставим изображение в текст, т.е. вмъкнете картинката в буквите на текста. За да постигнем ефекта, ще приложим изрязваща маска (клипинг маска) и ето какво получаваме в резултат:

Първо, трябва да отворим във Photoshop изображението, което ще поставим в нашия текст. Ще използвам тази панорамна снимка на Хавай:

След това дублирайте фоновия слой, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+J, след което в панела със слоеве се появява нов слой, който е дубликат на фона:

Сега трябва да създадем нов празен слой между първите два.

Сега имаме активен дубликат, така че задръжте клавиша Gtrl и щракнете върху бутона за създаване на нов слой, разположен в долната част на палитрата със слоеве. В панела със слоеве се появи нов слой, намиращ сепод дубликата на :

В момента новият слой е напълно празен. Нека го напълним с бяло. За да направите това, първо натиснете буквения клавиш D, докато в цветовата палитра цветовете се връщат по подразбиране, т.е. черното е цветът на преден план, а бялото е цветът на фона. За да запълните слоя с цвета на фона, натиснете клавишната комбинация Ctrl + Delete (или Ctrl + Backspace). Това няма да промени външния вид на основния документ, тъй като горният слой блокира изгледа на бялото отдолу, но в панела със слоеве можете да видите, че слоят е запълнен с бяло:

Щракнете върху най-горния слой в панела Words, за да го изберете, от лентата с инструменти изберете Type Tool и тирето на шрифта. По правило този ефект се прилага най-добре към шрифт с дебели букви. Сега ще избера шрифта Arial. Между другото, засега не се притеснявайте за размера на шрифта.

Следващата стъпка не е абсолютно необходима, тя просто ми помага да виждам текста си по-добре. Ще използвам бял цвят за моя текст. Цветът, който изберете за текста си, няма значение, тъй като по-късно ще запълним текста с изображение и този цвят няма да се вижда. За да зададете цвета на текста на бяло, всичко, което трябва да направите се задава цвета на предния план на цветовата палитра на бяло.За да направите това, натиснете клавиша D, който ще зададе цветовете на предния и фоновия план в състоянието им по подразбиране, и след това натиснете клавиша X, който ще размени цветовете на фона и предния план, в резултат цветът на предния план ще бъде бял.

И така, в момента имаме активен инструмент Текст, избран шрифт и цвят. Напишете в основния документ, тъй като използвам снимката на Хавай, ще напиша думата "ХАВАЙ" :

Когато приключите с въвеждането, щракнете върху отметката в лентата с опции, за да приложите действието на инструмента.

Натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента за свободна трансформация и използвайте манипулаторите в ъглите на трансформиращата рамка, за да разтегнете текста около изображението:

За да приложите действието на инструмента, натиснете клавиша Enter.

Плъзнете тестовия слой, така че да е под горния слой (под "Слой 1" ):

Щракнете върху горния слой отново и създайте изрязваща маска. За да създадете изрязваща маска, задръжте натиснат клавиша Alt и преместете курсора между слоевете в палитрата, докато курсорът ще промени дисплея. Между другото, външният вид на иконата на изрязващата маска в CS6 е различен от версиите по-долу. На фигурата по-долу съм показал показването на иконата в CS6 (вляво) и в CS5 и (вдясно):

И ако сега погледнем в прозореца на работния документ, ще видим, че ефектът е готов, картинката се е появила в текста:

Можете също да добавите стилове на слоя, „Сянка“ (Падаща сянка) и „Вътрешна сянка“ (Вътрешна сянка) за красота и придаване на обем на текста:

Категория: